dijous, 19 de febrer de 2015

Wonton de pollastre i xampinyons. Cruixent, exòtic i deliciós.






"Aquell que s'ho pensa molt abans de donar un pas,
es passarà tota la seva vida
al damunt d'un sol peu."

(Dita popular xinesa)




A qui no li agraden els wonton? A mi m'encanten. Al vapor, fregits, de peix, de carn, del que sigui.

Aquesta pasta és molt fàcil de fer, però la venen congelada als supermercats asiàtics  i és boníssima i molt pràctica. Jo, que normalment sempre la utilitzo per fer canelons, sempre la tinc al congelador. L'altre dia, tenia unes làmines que m'havien sobrat i et voilà!



El wantan, wanton, wonton o won ton (en xinès tradicional 餛飩), és una massa d'allò més fina, feta amb farina de blat, aigua i sal, d'uns 10cm x 10cm, que normalment va farcida de carn de porc, molt comú a la gastronomia xinesa, que es menja o bé fregida o feta al vapor, sola o en sopes.

El nom wantan s'escriu en xinès com húntún 餛飩 ) que és la denominació que rep al nord de la Xina i que significa "pasta de forma irregular" i en cantonès, significa "nubes rebosantes"; en ambdós dialectes es pronuncien "wantang" per això, en molts idiomes, com en l'anglès, s'anomena wonton seguint les directrius cantoneses de pronunciació. 

A Sichuan, al wonton se'l coneix com "chāo shǒu" () i es serveix, sovint, amb pasta de sèsam i amb salsa de xili, plat que rep el nom de oli de wonton vermell.

I curiosament, els caràcters 餛飩, poden utilitzar-se, en japonès, per anomenar els fideus udon, que poques similituds tenen amb el wonton.



Per fer aquesta recepta, es necessiten els següents ingredients:


  • 1 pit de pollastre
  • làmines de pasta wonton
  • un grapat de xampinyons
  • 1 ceba tendre
  • gingebre fresc
  • ciboulet
  • coriandre
  • sal i pebre
  • 1 all picat
  • unes gotes de tabasco
  • salsa de soja
  • 1 culleradeta de sucre morè


Per fer el farciment que duran els wontons, s'ha de barrejar bé tots els ingredients i, abans, per poder fer-ho, s'ha de picar bé el pollastre, els xampinyons, la ceba tendre, les herbes i l'all, ratllar el gingebre i amanir amb la sal, sucre morè i pebre. Després, per acabar, s'ha d'afegir unes gotes de Tabasco -al gust- i un rajolí de salsa de soja i seguir barrejar fins a obtenir una pasta uniforme.




Després, amb molt de compte s'han d'anar separant les làmines de pasta wonton. Jo les compro congelades, així que s'han de treure bastant abans perquè siguin descongelades a l'hora de fer-la servir.

Llavors, amb l'ajuda d'una cullereta, s'ha d'anar posant una bola de pasta al damunt de cada làmina de pasta wonton.




Després, s'ha d'humitejar, amb el dit mullat, el contorn de les làmines i segellar unint totes les puntes de la pasta al centre, com si pleguéssim un mocador, tal i com podeu veure a la foto.




És important que apreteu bé, ja que sinó, al moment de fregir-los es poden obrir. Si finalment les coeu al vapor, no cal anar tant amb compte.




I ja es poden coure, o bé al vapor o fregides, com he fet en aquest cas. La veritat és que és una pasta que absorbeix molt poc oli i que queda molt cruixent, així que fregides són fantàstics.




I per acompanyar una mica de salsa agredolça de chili, que, aquesta vegada, no he fet jo.




Una delícia ideal per compartir.



I sense absolutament cap vincle amb la recepta, una cançó que em venia de gust sentir.



Battez-Vous

Faites-vous la guerre pour me faire la cour
Maintenant battez-vous
Soyez gangsters, soyez voyous
Maintenant battez-vous
Toi mon tout, mon loubard
Tu serais mon lascar superstar

J'ai tellement besoin d'amour

De tes bras, de ta voix de velours

Sortez les dollars et les bijoux
Mettez-vous à genoux
Dans la Jaguar, dans la gadoue
Mettez-vous à genoux
Toi mon tout, mon loubard
Tu serais mon lascar superstar

J'ai tellement besoin d'amour
De tes bras, de ta voix de velours
J'ai tellement besoin d'amour
Tu ferais de moi ta belle de jour

Je rêve d'un king de kidnapping
De quitter mon pauvre living
Je veux du swing et du bling bling
Et que le meilleur gagne sur le ring
Tu ferais de moi ta belle de jour
J'ai tellement besoin d'amour

Hey, maintenant battez-vous

(Brigitte)






TEXTO O DESCRIPCION



2 comentaris:

  1. wow que pinta tienen, yo quiero hacer! un beso!

    ResponElimina
  2. Precisament tinc un paquet de wonton al congelador q fa temps q penso com gastar!!
    Petonets

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!