dimarts, 10 de febrer de 2015

Koledna pitka. Un pa búlgar d'allò més dolç.





"Nuestro destino de viaje nunca es un lugar,
sino una nueva forma de ver las cosas."

(Henry Miller)




Amb una pausa en el viatge, ja que el mes passat em va ser impossible arribar al destí escollit, aquest mes arribo a Bulgària, amb les rebosteres per Europa.

He de dir que aquesta vegada, m'ha costat una mica escollir una recepta dolça, així que tot i que fa temps que hem deixat el Nadal enrera, he escollit un pa de Nadal búlgar, el Koledna Pitka.

Generalment és típic menjar aquest pa la Nit de Nadal i durant les vacances i, igual que fem aquí amb el tortell de reis, moltes vegades hi ha sorpresa al seu interior. Amaguen una moneda de plata que, segons explica la llegenda, donarà bona sort a qui la trobi durant l'any següent, a punt de començar.

He vist mil maneres de donar forma a aquest pa, així que jo he escollit una que corria per internet i que coneixia d'abans de saber el destí d'aquest mes. Confesso que tot i que sí he trobat algún pa de Nadal búlgar amb aquesta forma, no és la més habitual, però.

A més a més, l'he farcit de xocolata.



[Per cert, la quantitat de massa és per fer un pa gran amb la forma més típica d'aquest pa que és anar enroscant tires de massa i anar donant forma de flor -el que requereix més quantitat de massa. Si el feu com jo l'he fet us en sobrarà. Una recomanació: queda boníssima com a base de pizza.]



Per fer aquest pa de Nadal, es necessiten els següents ingredients:

  • 500 gr de farina de força
  • 1 culleradeta de sal
  • 30 gr de sucre
  • 50 gr de mantega
  • 200 ml de llet
  • 1 sobre de llevat de forner
  • 2 ous (+1 per pinzellar)


En primer lloc, s'ha de dissoldre el llevat amb la llet tèbia.

Després, s'ha de barrejar tots els ingredients, menys la sal i la mantega i amassar bé fins a tenir una massa llisa i brillant.

En últim lloc, ja es pot afegir la sal i la mantega, que farà que la massa perdi el cos; s'ha de seguir pastant fins que sigui ben manejable i pràcticament no s'engaxi enlloc.

Llavors, s'ha de deixar la massa en un bol i deixar que llevi fins que gairebé dobli el seu volum.

Passat aquest temps, s'ha de desgasificar la massa i donar forma al pa.

Si voleu donar la forma típica, podeu seguir les instruccions del blog d'on vaig treure la recepta: El sazón de mi cocina.

Sinó, s'ha de tallar dos cercles de massa de la mateixa mida, jo he fet servir un plat.




Al damunt d'un dels cercles, s'ha de posar Nutella. No massa quantitat perquè sinó, al coure, sortirà tota per fora. Llavors, amb l'altre cercle s'ha de cobrir i igualar el diàmetre.




Al mig del cercle, s'ha de posar un got, i tallar, com podeu veure a la foto.




Llavors, s'ha d'enroscar dues o tres vegades cada tros intercalant les direccions, un a la dreta i el següent a l'esquerra, i així, successivament.




I després només queda pintar amb una mica d'ou batut i tirar una mica de sucre pel damunt.

Ha de coure a 180-200ºC durant uns 25 minuts si feu el pa amb la forma convencional i una mica menys si el feu d'aquesta manera; fins que sigui daurat.




És ideal per un bon berenar. I maco, ho és. La propera vegada, segur que encara queda millor.






I una bona cançó per acabar el post. Stay with me de Sam Smith, el clar guanyador dels Grammy d'enguany.


Stay with me

Guess it's true
I'm not good at a one night stand
But I still need love
'Cause I'm just a man

These nights never seem to
Go to plan
I don't want you to leave
Will you hold my hand?

Oh, won't you stay with me?
'Cause you're all I need
This ain't love, it's clear to see
But darling, stay with me

Why am I so emotional?
No, it's not a good look
Need some self control
And deep down, I know this never works
But you can lay with me so it doesn't hurt

Oh, won't you stay with me?
'Cause you're all I need
This ain't love, it's clear to see
But darling, stay with me


Oh, won't you stay with me?
'Cause you're all I need
This ain't love, it's clear to see
But darling, stay with me

Oh, won't you stay with me?
'Cause you're all I need
This ain't love, it's clear to see
But darling, stay with me

(Sam Smith)






TEXTO O DESCRIPCION



9 comentaris:

  1. Molt artístic Marta! Aquest pa el tenia vist i algun dia m'hi hauré de llençar!!
    :)
    Petons guapa!!

    ResponElimina
  2. Magnífico Marta !!! Quien pillara un trozo ahora mismo :) Besos ♥

    ResponElimina
  3. Que pasada, te ha quedado estupendo,parece hecho con un molde! Quien le diera un bocado a ese pan...!

    Un beso!
    Raquel

    ResponElimina
  4. Delicioso, me pillo un trozo, un beso
    http://thecakequeenmadrid.blogspot.com.es

    ResponElimina
  5. Me encanta!!! jijijij Además con esa presentación, que de unos días para acá se ha hecho super famosa! jejeje
    Somos compis de reto asi que me he pasao a echar un vistazo, y ha quedarme por aqui también!
    Espero tu visita!!!!
    Besos

    ResponElimina
  6. Imposible resistirse a un trocito de esa delicia :)
    Un besoooo

    ResponElimina
  7. Precioso y buenísimo seguro!! Bss.

    ResponElimina
  8. Hola Marta! No sabes el tiempo que llevo queriendo hacer esta receta y por una cosa u otra no he podido aún, es que me encanta!! Te ha quedado precioso.
    Un beso, Elisa.

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!