dimarts, 3 de febrer del 2015

Pollastre amb gambots, a sis mans. Cuinar amb amics, no té preu.





"La amistad duplica las alegrías
y divide las angustias por la mitad."

(Sir Francis Bacon)




De vegades els planetes s'alinien i just, quan més ho necessites, aquells amics que són lluny, apareixen. I aquest cap de setmana, els planetes s'han aliniat i ha vingut el Javi, el meu Javi, un bon amic de Vitoria. I amb ell el Roberto. I amb ells, com no podia ser d'una altra manera, s'ha hagut de fer un bon sopar. Un sopar a sis mans. Perquè ells, tampoc poden estar fora de la cuina.

Bon menjar, bones estones a la cuina amb una copa de vi a les mans que ELL s'encarregava que mai fos buida -en aquest cas el vi Flor de Mar de les Bodegues Maset del Lleó, un vi aromàtic i afruitat que combina molt bé amb un mar i muntanya-, uns riures i "chuli, chulai", esdevé una nit màgica.

Així que a ells els dedico aquesta recepta, perquè un bon plat, acompanyat de bons amics, no té preu. Gràcies per estar al meu costat de manera incondicional i sincera.

Javi, maite zaitut.



Segons explica Jaume Fàbrega, sembla ser que l'origen del mar i muntanya podria estar en una recepta que tradicionalment es feia a Tossa de Mar: el pollastre amb llagosta. Llavors, el pollastre era un producte de luxe, no com ara, i s'acostumava a fer en dies de festa. La llagosta, en canvi, era un producte barat -igual que les gambes, cigales, sèpia, etc...- i els pescadors afegien els productes que tenien més a mà, per allargar el pollastre.

Sens dubte, és un plat característic de la cuina catalana, i sinó, mireu el llibre que Josep Pla va escriure, pels volts de 1952, anomenat "Llagosta i pollastre".

Així que el plat escollit com a principal del sopar, va ser un pollastre amb gambots, ja que avui, la llagosta és ben cara.




Per fer aquest pollastre, es necessiten els següents ingredients:


  • 4 cuixetes de pollastre
  • 4 contracuixes de pollastre
  • 12 gambots
  • 2 cebes grans
  • tomàquet fregit casolà
  • 1 cullerada de pasta de nyores
  • mel
  • chili
  • pebre negre
  • canyella
  • 1 sobre picada o pa torrat, pinyons, avellanes, all i galeta
  • fumet de peix
  • brandy


En primer lloc, s'ha de marcar els gambots amb una mica d'oli, a la cassola on després courem el pollastre. D'aquesta manera, el sabor dels gambots no es perdrà, però el pollastre si agafarà els seus aromes. Llavors, una vegada reservats els gambots, s'ha de marcar el pollastre en el mateix oli i reservar.




A part, s'han de picar bé dues cebes grans i dos alls i sofregir, a foc lent, en l'oli on hem marcat les gambes i el pollastre.




Quan la ceba sigui ben sofregida, s'ha d'afegir un bon raig de brandy, deixar evaporar i afegir un parell de cullerades de tomàquet fregit, la pasta de nyores, un parell de culleradetes de mel i les espècies, al gust; a mi m'agrada donar un punt picantó que contrasti amb el dolç de la mel i la canyella.




I deixem que el sofregit faci "xup-xup".

Llavors, ja es pot afegir el pollastre i cobrir bé amb caldo de pollastre, a foc lent, fins que el suc hagi reduït i el pollastre sigui ben tendre.




Quan quedin uns deu minuts de cocció, s'ha d'afegir la picada (la fem amb un sobre preparat de picada i un all o amb una mica de pa torrat, pinyons, avellanes, all i galeta) i els gambots i deixar que acabi de reduir.

Si us en sobra, al dia següent amb un fumet i la salseta, podeu fer un arròs espectacular.



I acabo amb una cançó que no sé si ja he posat altres vegades, però que no em canso d'escoltar.


Quan xerres amb ets ulls

És molt difícil, per jo, mesurar ses emocions.
I més quan noltros sabem que tu ets especial.
Anirem a passejar, ben abrigats, agafats de sa mà.
I voltarem rodejats d'animals i ennuvolats.
Saludarem tots ets ocells que ens miren,
que vagin passant, que vagin passant.

Hola passerell, 
mira un estornell,
passa un verderol,
i guaita un rossinyol.
Vigila un falcó,
que negre aquell tord,
mos resquitlla una gavina,
i un puput que quasi ens pica.

No som un mostrador ni vull cridar s'atenció,
tenc dret a caminar amb tu as meu costat.
Me mires als ulls, tens tantes coses per dir,
cantam una cançó i així mos ho deim tot.
Es dos aprenem junts, me mostres es teu món,
me presentes ets animals, que un dia em vas pintar.

Hola passerell, 
mira un estornell,
passa un verderol,
i guaita un rossinyol.
Vigila un falcó,
que negre aquell tord,
mos resquitlla una gavina,
i un puput que quasi ens pica.

(Dêlen)






TEXTO O DESCRIPCION



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!