dimecres, 3 de desembre de 2014

Guatlles amb puré d'ametlles i alls. Sublim delicadesa.






"Al jardí jo m'entraré
i floretes colliré.

Si vols veure ocells volar,
vés pel maig a la muntanya.
Si vols veure ocells volar,
vés pel maig al colomar.

Allí canta el rossinyol,
la guatlla i la cadernera.
També hi canta la puput
en el temps de primavera."

(Joan Amades
-cançó popular catalana-)




La veritat és que mai havia tastat les guatlles, fins que vaig anar al restaurant Compartir. Si he de ser sincera, sempre m’havia fet coseta veure aquests petits ocellets, estirats damunt del plat. Sé que la mida no té res a veure, i que en realitat són com un pollastre, en petit, però que no significa que siguin bebès, ni molt menys, però sempre havia evitat tastar-les.

La primera vegada que vam anar al Compartit, però, vaig tastar les guatlles amb puré de moniato i la veritat és que la seva delicada carn, em va fascinar. [encara intento no mirar-les gaire, però]

Quan era petita, tenia un llibre de contes on una noia escabetxava unes guatlles per un mossèn que anava a dinar a la fonda on treballava i la veritat és que la descripció que en feien del seu sabor i de la seva delicada carn, acompanyat pel fantàstic dibuix que hi havia, ja em feia salivar. De ben segur que devia ser de les poques nenes que només li interessava aquesta part de la història.



La Guatlla, Guàtllera, o Guatlles (Coturnix coturnix), és un ocell petit de la família dels Phasianidae com ara els gall, els faisans o les perdius. Tots ells de l'ordre dels gal.liformes.

És una au que està força estesa per Europa, Àsia i Àfrica, on hi ha moltes subespècies reconegudes i on es troba de forma salvatge, tot i que com són molt apreciades, tant per la seva carn, com pels seus ous, també se’n crien.

És una espècie terrestre que s'alimenta de llavors i insectes i que és cara de veure, ja que es manté oculta enmig dels sembrats i és reticent a volar. A més a més, abandonen el niu a les poques hores, sent cuidades per la mare, i volen lliurement a partir del 19è dia, essent considerades adultes a les 8 setmanes.

Ah, i una curiositat, fan nius sota terra i ponen entre 15 o 18 ous cada vegada.




En fi, que superat el pas de tastar-les, l’altre dia no em vaig poder resistir a comprar-ne un parell que tenien a la carnisseria i improvisar un deliciós plat que de ben segur repetiré. Mare meva quina espectacular combinació va resultar ser aquest puré d’ametlles i alls amb la carn de guatlla. Una delícia. Creieu-me.




Per fer aquestes delicioses i delicades guatlles, per a dues persones, es necessiten els següents ingredients:


Per les guatlles:


  • 2 guatlles
  • oli picant d'Aromàtiks
  • mel
  • sal i pebre
  • 2 chilis
  • chili picat

Pel puré:
  • 1 bon grapat d'ametlles crues
  • un rajolí de llet (segons volgueu més o menys espès)
  • 1 cabeça d'alls 
  • oli de gira-sol
  • sal i pebre


És una recepta ben senzilla.


En primer lloc, s'ha de prescalfar el forn a 180ºC.

Mentre el forn s'escalfa, s'ha de amanir bé les guatlles. Per fer-ho, s'ha de barrejar un bon raig d'oli picant i mel i pintar bé les guatlles amb aquesta barreja -si no us agrada el picant, amb oli normal-, salpebrar i empolsinar amb una mica de chili picat.

Llavors, s'han de col·locar en una safata de forn, juntament amb dos chilis vermells sencers i cap al forn, fins que siguin daurades.




És important anar pintant les guatlles amb la barreja de mel i oli.

A part, en un cassó, s'ha d'escaldar una cabeça d'alls, que haurem pelat, un minut en aigua bullent i passat el temps, refredar ràpidament amb aigua i gel.




Aquests alls, els haurem de triturar juntament amb un bon grapat d'ametlles crues, un rajolí de llet -segons volgueu el puré més o menys espès-, un bon raig d'oli de gira-sol i sal i pebre, fins a obtenir una crema el més fina possible.




Per servir les guatlles, els hem de fer un bon llit d'aquest delicat puré i estirar-les al damunt. I llestes.




Us ben prometo que és un plat espectacular. Fi i delicat.


Casi tant, com la veu de Buika, amb la que acabo el post d'avui.



Mi niña Lola

Dime porque tienes carita de pena
Que tiene mi niña siendo santa y buena
Cuéntale a tu padre lo que a ti te pasa
Dime lo que tienes reina de mi casa

Tu madre la pobre no sé donde está
Dime lo que tienes, dime lo que tienes
Dime lo que tienes, dime la verdad

Mi niña Lola, mi niña Lola
Ya no tiene la carita del color de la amapola
Mi niña Lola, mi niña Lola
Ya no tiene la carita del color de la amapola

Tu no me ocultes tu pena
Pena de tu corazón
Cuéntame tu amargura
Pa consolártela yo

Mi niña Lola, mi niña Lola
Ya no tiene la carita del color de la amapola
Mi niña Lola, mi niña Lola
Ya no tiene la carita del color de la amapola

Siempre que te miro mi niña bonita
Le rezo a la virgen que está en la ermita
Cuéntale a tu padre lo que te ha pasao
Dime si algún hombre a ti te ha engañao
Niña de mi alma no me llores más
Dime lo que tienes, dime lo que tienes
Dime lo que tienes, dime la verdad

Mi niña Lola, mi niña Lola
Mientras que viva tu padre no estás en el mundo sola
Mi niña Lola, mi niña Lola
Mientras que viva tu padre no estás en el mundo sola
Mi niña Lola, mi niña Lola
Mientras que viva tu padre no estás en el mundo sola
Mi niña Lola, mi niña Lola
Mientras que viva tu padre no estás en el mundo sola

(Buika)





TEXTO O DESCRIPCION



2 comentaris:

  1. Marta.....a mi les guatlles m'agraden molt i aquestes teves.....tenen una pintassa......
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  2. Quin aspecte més sensacional que tenen, fan venir ganes de menjar-se-les! Un petó maca

    Les receptes que m'agraden

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!