dimecres, 17 de desembre de 2014

Galtes de porc, sense feina, amb cremós d'api-rave. Salivareu.





"La personalidad del cocinero 
siempre ha de prevalecer sobre los dictados de la moda 
o de los que rigen las distintas guías gastronómicas, 
teniendo como mayor referencia 
los platos de mayor tradición."

(Hilario Arbelaitz)



Havia sentit moltes vegades parlar de l'api-rave, però sincerament, ni sabia quin era el seu aspecte, ni l'havia tastat mai. Tot i ser mediterrani, sembla ser que aquí no s'aprecia tant com a altres llocs, al menys, fins ara. En canvi, per Europa central, és més valorat i el mengen de vàries maneres diferents, cuit o cru, ratllat amb amanides, en purés, sopes o guisats.

L'api-rave és l'engrossiment de la tija d'un tipus d'api, que té un peculiar sabor, una mica fort. S'oxida ràpidament així que si no es cou ràpid, és recomanable mullar-lo amb una mica de suc de llimona.

Després de provar-lo, he de dir que m'ha encantat i que amb la carn de porc melosa, com la de les galtes de porc, fetes amb una mica de vi negre i brandy, ha casat a la perfecció, ja que dona un sabor fresc deliciós -i mira que no m'agrada l'api-, impossible de definir. Mira que inclús vaig trobar-li connotacions de castanya...boníssim. De totes maneres, com no sabia si el gust a api seria massa pronunciat, vaig afegir una mica de patata i d'all rostit i el resultat va ser fabulós.

Per cert, l'api-rave és una bona font de carotenoides, provitamina A, vitamina C -un potent antioxidant que protegeix contra el càncer i és ideal per combatre virus i infeccions- i flavonoides -favorable per la curació del càncer i de les malalties cardiovasculars-. A part, és diürètic i un magnífic depuratiu per l'organisme. 



I com no podia ser d'una altre manera, aquest espectacular plat havia de ser maridat amb un vi especial. I aquest va ser el vi 1777 de Bodegues Maset.




Els orígens vinícoles de Maset del Lleó es remunten al 1777, quan les terres eren feus de l'abadia de Montserrat i la família Massana, avui propietària, devia per tributs per treballar-les. Des de llavors, vuit generacions de la família Massana han estat lligades a l'agricultura de la finca de Maset del Lleó.

I precisament, com a homenatge als fundadors de la dinastia Massana, va néixer aquest vi, ideal per un contundent plat de carn rostida amb paciència i ganes.




Per fer aquesta recepta, per a dues persones, necessitem:


Per les galtes de porc:

  • 2 galtes de porc
  • 1 pastanaga
  • 1 porro
  • 1 ceba
  • 3 alls
  • 1 raig de brandy
  • 1 got de vi negre
  • aigua
  • sal i pebre
  • oli d'oliva verge
  • farina

Pel cremós d'api-rave:

  • 1 patata petita
  • 1 api-rave
  • mantega
  • sal i pebre
  • 1-2 culleradetes d'all rostit
  • aigua


En primer lloc s'ha de posar a coure les galtes de porc que és el que trigarà més a coure.

Per fer-ho, s'han de polir bé les galtes i treure l'excés de greix, sal pebrar i enfarinar-les per segellar la carn. Així que en una cassola, amb l'oli ben calent, i el foc fort, s'han de marcar per tots els costats fins que siguin daurades. I les enretirem, reservant-les en un plat.




A part tallem les verdures a rodanxes i els alls a làmines.




A la mateixa paella on hem marcat les galtes, s'han de fer suar les verdures i daurar-les una mica.




Llavors, s'ha de tirar un bon raig de Brandy, deixar que s'evapori una mica, afegir les galtes, el vi negre i aigua fins a cobrir-les. I deixar fer xup-xup fins que siguin ben tendres.




Mentre couen les galtes, s'ha de pelar la patata i l'api-rave i tallar-los a daus. 




S'han de bullir fins que siguin ben tendres i, una vegada cuits, s'han de colar i triturar amb el turmix juntament amb un bon tros de mantega, sal i pebre i una o dues culleradetes d'all rostit.




[Jo l'all rostit ja el tenia fet per una recepta que posaré aviat al blog. Per fer-los, s'ha de tallar la part superior de la cabeça d'alls -recomano que en feu bastantes i així guardeu la pasta d'alls rostits coberta amb una mica d'oli-, salar i tirar un bon raig d'oli, cobrir amb paper d'alumini i deixar al forn, a 170ºC una horeta, aproximadament. Passat aquest temps, s'ha d'extreure'n la pasta d'alls.]

Una vegada les galtes siguin ben tendres, s'han d'enretirar de la cassola i reservar. A part, s'ha de colar la salseta i posar-la a reduir fins que agafi cos.




Mentre la salsa redueix, s'ha de desossar les galtes i tallar-les a trossets per després fer el timbal.




Una vegada la galta a trossets i la salsa reduïda, s'ha de barrejar les dues coses i deixar un parell de minuts al foc, perquè la carn s'empapi bé i ja es pot emplatar.

Jo he fet servir un aro d'emplatar i he col·locat una base de puré i el timbal de galtes al damunt. Quin goig de plat!





I per acabar, un goig de cançó.


Lovechild

Missiles of two-faced, sweet hate
Cutting the sky that you turned grey
You sing a cold, cold hymn from your bittersweet reservoir
Oh, why is the reason, reason?
Shaking and freezing, freezing
You let a cold, cold, cold love reign when you judge so hard

So you are right, the world is wrong
Let me get 'em on the telephone
I'll break the news, I'll tell them all
You're the one that we follow

Love child,
Love child of delusion
Love child of confusion
Self proclaimed messiah girl
Oh, love child
Daughter of ilusion
Master of exclusion
Self proclaimed messiah girl

You take it ten steps too far
Face to the floor, youâ?? Re still seeing stars
Youâ?? Re telling cold, cold lies
From your heart of a rusted gold

You are right, the world must bow
Let me get 'em on e-mail
I'll break the news, I'll tell them all
You're the one that we follow

Love child,
Love child of delusion
Love child of confusion
Self proclaimed messiah girl
Oh, love child
Daughter of ilusion
Master of exclusion
Self proclaimed messiah girl

Call our names and we will follow
Show us how to feel that hollow
Weâ?? Il march like soldiers after you (after you, after you)

Love child,
Love child of delusion
Love child of confusion
Self proclaimed messiah girl
Oh, love child
Daughter of ilusion
Master of exclusion
Self proclaimed messiah girl (messiah girl)
Messiah girl (messiah girl)
Messiah girl (messiah girl)
Messiah girl ohohh
Messiah girl (love child)
Messiah girl (love child)
Messiah girl ohohh

(Rebecca Clements)







TEXTO O DESCRIPCION




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!