dissabte, 6 de desembre del 2014

L'Hamburguesa catalanoasiàtica i el pa de yuzu, coco i llima.





"Hamburgueses,
la pedra angular d'un esmorzar nutritiu."

(Jules -Pulp Fiction-)




Fa poc vaig llegir al diari El País, un article sobre el Yuzu, un ingredient, per a mi, fins fa poc, desconegut.

L'article començava citant el què reconeguts cuiners deien sobre ell.

"Tiene un perfume intenso, fresco, exultante. Nos atraen sus notas verdes, cítricas y eufóricas", deia Joan Roca; "Es para la cocina asiática, como para nosotros el ajo, una especie de piedra angular", seguia Rodrigo de la Calle; i acabava David Muñoz, afegint que "Es como un aliño para los asiáticos, pero encaja en nuestro sabor mediterráneo para platos fríos y calientes. Ofrece ambigüedad en un mismo bocado, con un punto ácido, amargo y picante."

I és que el Yuzu, el Citrus junos, sens dubte et sedueix des del primer moment.



El yuzu és un cítric de la família de les rutàcies, cultivat a Japó, però originari de la Xina, que prové d'un arbust de gran resistència al fred i de creixement lent, ja que més o menys, triga de quinze a vint anys a desenvolupar-se.

Aparentment, és com una espècie d'aranja verda amb la pell lleugerament inflada, tot i que a mida que madura es va tornant de color groc. La seva carn és amarga i plena de llavors, també de gust molt semblant a la carn de l'aranja, però amb tocs de mandarina verda.

El seu orígen es remunta a fa més de 1.200 anys, a la Xina, concretament a la regió del riu Yagtze. Més tard, a través de la península de Corea, va ser dut a Japó, durant el període de Nara, cap a l'any 710. En aquell moment, els agricultors japonesos el van veure molt versàtil i van descobrir-li propietats medicinals, culinàries i inclús aromàtiques per banys calents i es va fer molt popular.

I és que el yuzu conté tres vegades més quantitat de vitamina C que la llimona, és ric en antioxidants del tipus flavonoides, en col·làgen i en vitamina P, a part de les seves apreciables quantitats d'àcids orgànics com el màlic o el cítric.

Al Japó, doncs, s'utilitza de mil maneres i aquí ja comença a estendre's la seva fama, després que els cuiners més apreciats l'utilitzin de manera generalitzada.



Avui, el porto en un pa i com a complement en el marinat d'una carn d'hamburguesa. El pa, és deliciós. Una recepta de Daniel Jordà delicada, aromàtica i visualment impecable. Un pa de yuzu, coco i lima que amb aquesta hamburguesa amb aromes asiàtics i la salseta que incorporo i que ara us explicaré, converteix l'àpat en una experiència fantàstica. 




Com ell diu, és un pa de sabor dolç i salat, cítric i fresc, en una proporció perfecta, que sens dubte és ideal per a plats orientals.




Per fer aquesta meravellosa hamburguesa es necessiten els següents ingredients:


Pels panets de yuzu, coco i lima:

  • 250 gr de farina
  • 40 gr de sucre
  • 5 gr de sal
  • 20 gr de llevat fresc
  • 50 gr de mantega
  • 50 gr d'ou
  • 80 gr d'aigua
  • 80 gr de coco ratllat
  • la pell d'una llima
  • 10 gr de yuzu en pols
  • colorant alimentari verd (opcional) 

Per l'hamburguesa:


  • carn picada de botifarra
  • sal i pebre
  • un polsim de yuzu
  • gingebre fresc ratllat
  • chili picat
  • un polsim de 5 espècies xines
  • enciam
  • ceba lila
  • salsa de soja

Per la maionesa de soja:

  • 1 ou
  • 1 culleradeta de mel
  • oli de gira-sol
  • pebre
  • salsa de soja
  • ceba en pols


El primer de tot és fer el pa, ja que és el que ens dura més estona, entre la preparació i el deixar-lo refredar.

Per fer-lo, en primer lloc s'han de pastar tots els ingredients menys el coco, la lima i el yuzu. Quan siguin ben integrats tots els ingredients, s'han d'afegir la resta en aquest ordre: el coco, la lima i, en últim lloc, el yuzu.




Llavors, s'ha de deixar fermentar en un bol, tapat amb un drap humit, durant 45 minuts.




Passat aquest temps s'ha de bolejar i formar els panets. Podeu fer boletes de 25 gr si els voleu per fer mini hamburgueses o de 80-100 gr per fer-les normals, com he fet jo en aquest cas.

Una vegada formats els panets, s'han de mullar amb una mica d'aigua per la part del damunt i cobrir amb sèsam, deixar al damunt de paper vegetal, tapar-los amb un drap i deixar que doblin el seu volum.




Quan ja gairebé hagin doblat el seu volum, s'ha de prescalfar el forn a 215ºC.

Si heu fet panets petits s'han de coure durant 6 minuts, si feu els grans entre 8-10 min, no gaire més, depèn del forn, però heu d'anar en compte de que no es facin massa, ja que si comencen a torrar-se el seu fabulós color verd perdrà la gràcia.

I a refredar al damunt d'una reixeta fins que siguin completament freds.

Mentre són al forn, podem amanir la carn perquè reposi i els sabors s'estableixin.

Per fer-ho, s'han de treure les tripes de la botifarra i amanir, al gust, amb el gingebre fresc ratllat, les espècies i unes gotes de salsa de soja. I barrejar bé.




A part, fem una maionesa normal amb l'oli de gira-sol i l'ou i després l'amanim amb un rajolí de salsa de soja, una mica de ceba en pols i pebre, també al gust.




I ja podem muntar l'hamburguesa, amb una mica d'enciam, ceba morada a rodanxes ben fines i una bona quantitat de la maionesa de soja.





Realment deliciosa i sorprenent.



I ja que he començat amb Pulp Fiction, acabaré amb una de les cançons més conegudes de la pel·lícula.


Girl, you'll be a woman soon

Girl, you'll be a woman...soon

I love you so much, can't count all the ways
I've died for you girl and all they can say is
"He's not your kind"
They never get tired of putting me down
And I'll never know when I come around
What I'm gonna find
Don't let them make up your mind.
Don't you know...

Girl, you'll be a woman soon,
Please, come take my hand
Girl, you'll be a woman soon
Soon, you'll need a man

I've been misunderstood for all of my life
But what they're saying girl it cuts like a knife
"The boy's no good"
Well I've finally found what I'm a looking for
But if they get their chance they'll end it for sure
Surely would
Baby I've done all I could
Now it's up to you...

Girl, you'll be a woman soon,
Please, come take my hand
Girl, you'll be a woman soon
Soon, you'll need a man

Girl, you'll be a woman soon,
Please, come take my hand
Girl, you'll be a woman soon
Soon but soon, you'll need a man

(Urge Overkill)






TEXTO O DESCRIPCION



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!