dissabte, 20 de desembre del 2014

Una petita delícia. Panets de patata, all rostit i sajolida.






"Ja no ens alimenten molles,
ja volem el pa sencer."

(Ovidi Montllor)




I finalment, el Nadal està a girar la cantonada. Semblava que no arribava, però ja és aquí. 

Últimament ja tothom en parla, als blogs sobretot, i jo, potser dec ser la única a qui no agrada el Nadal. I no sé perquè. A la meva família sempre s'ha celebrat i la veritat és que no he pogut tenir uns Nadals millors, però no, no m'agrada.

Sobretot perquè sembla que tot allò que no és bo, tot allò que no és just, tot allò que no ens sembla bé, s'amagi sota la catifa, com si no existís. Però sí que existeix. I, lamentablement, aquests últims dies hi ha hagut força situacions de les que s'hauria de parlar. I és que fent un repàs d'aquest 2014, venen ganes de plorar. Potser va sent hora de queixar-nos de debò i de deixar de permetre tot el que està passant. És un blog de cuina i no vull parlar de política, però crec que era inevitable fer aquesta reflexió. I és que en un país on dels moviments socials en diuen terrorisme, on de la gent corrupte en diuen "gente legal", on es desnona sense criteri cada dia, on es retallen drets cada dos per tres...i podria seguir fins omplir més d'una entrada, no m'agrada celebrar el Nadal.



Per altra banda, i buscant al menys una part positiva, el que si m'agrada -a part de passar-lo amb els meus- és que són dies en els que es cuina, sobretot des que la nit bona es celebra a casa meva. 

Així que com gairebé tothom, ja fa dies que planejo quin serà el menú. I crec que ja el tinc més o menys decidit.

El que ja tinc segur, cuinat, i congelat, són aquests fabulosos panets de patata, all rostit i sajolida. Us prometo que són deliciosament saborosos.



Aquests panets són una adaptació que ha fet el blog "Disfrutando de la comida" de la recepta del pa de patata del llibre del Dan Lepard -una meravella-, a la que ha afegit all rostit i sajolida convertint aquest pa en una autèntica delícia, i mira que ja era difícil de millorar.

La sajolida és una planta aromàtica amb un sabor molt intens i lleugerament picant; és una de les herbes que formen part de la tant coneguda barreja "herbes provençals". En fi, que la combinació del pa de patata amb l'all rostit i la sajolida és, senzillament, genial. Proveu-lo.



Per fer aquests panets necessitem els següents ingredients:

  • 250 gr de farina de força
  • 125 gr de massa mare
  • 130 gr d'aigua
  • 13 gr de mel
  • 38 gr de patata ratllada amb pell
  • 1/2 cabeça d'alls rostits
  • 5 gr de sal


Primer de tot s'han de rostir els alls i per això s'ha d'agafar les cabeces d'alls que volgueu -només n'utilitzarem mitja, però ja que enceneu el forn, recomano que en feu unes quantes i guardeu la pasta d'alls coberta d'oli, a la nevera-, tallar una mica l'extrem de la part superior, afegir una mica d'oli d'oliva i sal i embolicar-les amb paper d'alumini. I cap al forn, a 170ºC, durant una hora, aproximadament.




Una vegada freds, en traiem la pasta, guardem l'equivalent a mitja cabeça per la recepta, i la resta la guardem.




La massa mare, ha d'estar a punt per fer servir i, per comprovar-ho, s'ha de tirar una miqueta en un recipient amb aigua, si flota, és que és a punt, sinó, s'ha de seguir alimentant perquè desperti. (als ingredients hi ha l'enllaç sobre com elaborar massa mare i com alimentar-la)




A part, s'ha de pastar la massa mare amb l'aigua, la mel i la patata ratllada, ben neta, i afegir la pasta d'alls rostits, després la farina i la sal i seguir pastant fins a obtenir una massa enganxifosa. Llavors, s'ha de tapar amb un drap humit i deixar reposar uns deu minuts.




Passat aquest temps, s'han de començar els períodes petits de pastat i la sèrie de reposos, tant si pasteu a mà, com si feu servir una pastadora. Us poso els temps:

     - Pastar durant 15 segons i repòs de 10 minuts.
     - Pastar durant 15 segons i repòs de 10 minuts.
     - Pastar durant 15 segons i repòs de 10 minuts.
     - Pastar durant 15 segons i repòs de 30 minuts.
     - Pastar durant 15 segons i repòs de 1 hora.
     - Pastar durant 15 segons i repòs de 1 hora.
     - Pastar durant 15 segons i repòs de 1 hora.

Passades totes les estones de repòs i pastat, en total, unes 4 hores, ja es poden formar els panets. Podeu fer unes 12 peces de 45 gr, o com vaig fer jo, uns 9 panets de 60 gr.

És una massa bastant hidratada, el que fa que les boles, no tinguin molta tensió. Com a la recepta original les posaven en motlles rectangulars, però jo volia panets més aviat rodons, vaig fer servir una safata per fer cupcakes i la veritat és que van quedar molt bé. 




Així que as'han de bolejar els panets, donant-los la màxima tensió possible i col·locar-los als motlles.

S'han de cobrir amb un drap humit i deixar que reposin un parell d'hores, o una mica més, fins que comencin a sobresortir dels motlles.

Amb el forn prescalfat a 250ºC, i creant vapor, s'han de coure els panets -als que els fem una petita creu abans d'entrar al forn-, durant uns 20 minuts o fins que siguin suficientment daurats.

Llavors apaguem el forn i deixem els panets, fora del motlle a dins uns deu minuts. I a refredar al damunt d'una reixeta.



I tal com he començat, acabo, amb la cançó completa d'Ovidi Montllor, versionada pels Inadaptats. Ja no ens alimenten molles. Ja volem el pa sencer.


Tot explota pel cap o per la pota

Ja no ens alimenten molles,
ja volem el pa sencer.
Vostra raó es va desfent,
la nostra és força, creixent.
Les molles volen al vent,
diuen: "si no et donen, pren".
No és de lladres dir amén,
quan la suor del que fem,
no l'eixuga el que rebem.
Mullem d'hora al qui ens la pren.

És qüestió de saber clar
fins quan hem de treballar
per al sou que ens fan guanyar
per al sou que ens fan guanyar.
Llavors ja podrem jutjar
el que vol dir explotar.

Conscients de l'explotació,
no hi haurà més solució
que aprofitar l'ocasió
i, allò que es diu amb passió,
fer valer la nostra raó.

Perquè...ja no ens alimenten molles,
ja volem el pa sencer.
Vostra raó es va desfent,
la nostra és força, creixent.
Les molles volen al vent,
les molles volen al vent,
les molles volen al vent.

(Ovidi Montllor)






TEXTO O DESCRIPCION



2 comentaris:

  1. Ben bé una delícia! Que bons que han d'estar! Una abraçada guapa, molts petons i que tinguis molt bon Nadal!

    Les receptes que m'agraden

    ResponElimina
  2. Un gran treball derrera d'aquests panets tant vistosos y de segur deliciosos.
    Bones Festes.

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!