dimecres, 10 de desembre de 2014

Speculaas. Les meves galetes preferides.






"Si le das galletas a un ratón,
luego querrá un vaso de leche."

(Proverbio australiano)





I com cada mes, torna a ser dia 10 i toca viatjar una mica per Europa, en busca d'algun dolç que m'enamori i vulgui endur-me  a la meva cuina. I aquest, fa temps que em va robar el cor. Viatjo a Holanda, amb les Rebosteres per Europa i m'enduc Speculaas, sens dubte, les meves galetes preferides del món mundial.



Aquestes galetes, que tradicionalment s'elaboraven durant l'advent i per Nadal, sobretot per la festa de Sant Nicolau -6 de desembre-, com a recompensa pels nens ben educats -se les trobaven dins de les sabates que deixaven vora el foc la nit d'aquesta festa-, actualment es troben tant esteses que es poden prendre durant tot l'any. De fet, a molt llocs, acompanyen una d'aquestes galetes -Lotus-, per acompanyar el cafè.

Es coneixen com a Speculoos (francès), Spekulatius (alemany) i Speculaas (aquest últim nom, a Holanda), i hi ha qui diu que prové del llatí "speculum", que significa mirall el que s'explicaria el seu mètode d'elaboració tant característic que es feia, antigament, amb uns preciosos motlles de fusta, d'elaborades figures, on es posava la massa i s'extreia amb la forma com si es tractés de la imatge reflexada per un mirall.

Hi ha qui diu però que prové del mot, també llatí, "speculator" que es refereix a Sant Nicolau i al seu epítet "el qui tot ho veu", o qui sosté, també, que simplement prové de "specerij", que ve a ser la paraula holandesa per les seves espècies.

Però no només són galetes característiques per la seva forma, que a més a més, avui en dia ha evolucionat, sinó també per la seva cruixent textura i pel seu sabor deliciós i original, proporcionat per una barreja d'espècies, les "speculaaskruiden" que contenen, al menys, canyella, clau d'olor, maza, gingebre i segons la zona, pebre, cardamom, coriandre, anís i nou moscada. Aquesta barreja d'espècies, que variava segons qui la fes, no es van comercialitzar com una de sola fins al segle XVII, per la Companyia de les Índies Orientals Holandeses.

I ara, ja podem comprar la barreja feta, i la veritat és que és còmode i deliciosa.



Per fer aquesta recepta, es necessiten els següents ingredients:


  • 170 gr de mantega
  • 220 gr de sucre de canya integral
  • 80 ml de llet
  • 375 gr de faqrina
  • 1/2 culleradeta de sal
  • 1/2 culleradeta de bicarbonat
  • 3 culleradetes d'espècies per Speculoos 


Com totes les galetes, la recepta és molt senzilla de fer.

En un bol, s'ha de barrejar la farina amb les espècies, la sal i el bicarbonat.

A part, s'ha de barrejar bé la mantega, en consistència de pomada amb el sucre fins aconseguir una massa cremosa que haurà augmentat de volum i blanquejat de color.




Llavors, s'ha d'incorporar la meitat de la farina i barrejar bé, afegir la llet i finalment, la resta de farina. S'ha de barrejar bé fins que tots els ingredients s'integrin, però sense amassar perquè el gluten no es treballi.




I cap a la nevera, on ha de reposar un mínim de dues hores. Si podeu, deixeu que reposi tota la nit, ja que la consistència serà millor i els aromes hauran aflorat.

I passat el repòs ja es poden fer les galetes. Jo recomano que aneu traient trossos de massa a mida que els aneu fent servir, ja que és una massa relativament tova i si s'escalfa, es torna molt difícil de manejar. Així que enfarineu la taula.

Jo en aquest cas, tenia una mica de pressa i no vaig fer servir cap motlle, per això són una mica irregulars. Volia galetes petites per acompanyar el cafè i vaig estirar la massa i tallar amb un rodet per fer raviolis. Feu servir el motlle que vulgueu.




S'ha de prescalfar el forn a 175ºC i coure durant uns 10 minuts.

Si teniu temps de refredar a la nevera les galetes una vegada formades abans d'anar al forn perfecte, jo no en vaig tenir.

Són delicioses. Us les acabareu en un tres i no res.



I acabo el post amb una cançó que, al igual que les galetes, em va robar el cor des del primer moment. Dust it Off, que fa de banda sonora a la pel·lícula guanyadora del Festival de Sitges, "Origins", i que, sens dubte, recomano.


Dust It Off

Burning papers into ashes,
what a season, 
how they fly high 
from the ground ohhh
there is yet another fountain 
flowing over, 
as the night falls,
keep dreaming 
away

If you hold on to that past,
 don't you lock yourself inside,
nothing has been done before
It's the most 
virgin dress you could possibly wear
Mess it up, 
time is up

Hold your memory for a moment 
with a blind hand
Write some histories 
for tomorrow
From the bottle of amnesia
Find instructions 
to salvation,
 to oblivion 
supreme

Don't be tempted to look back 
It has all happen before

Someday miracular spread 
will forgive
 every cowardly thing that you've done

That I've done

Dust it off

That I've done

(The Do)






TEXTO O DESCRIPCION



22 comentaris:

  1. que bé marta la teva aportació, m'agraden molt les galetes lotus amb un cafe, ara ja les puc fer a casa.

    ResponElimina
  2. Guauu que delicia, me encantan las galletas de Speculoos, tienen una sabor tan característico!!! Así que me apunto la receta que se ven deliciosas!

    Besos!
    http://bakelosophy.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  3. Hola Marta!! No me pueden gustar más estas galletas son mis favoritas! !! Te han quedado muy deliciosas!! Un beso, Elisa.

    ResponElimina
  4. Quin aspecte mes deliciós tenen aquestes galetes, m´han agradat molt, m´apuntaré la recepta, molt bona elecció!
    Un petonet! Raquel

    ResponElimina
  5. Completamente de acuerdo, también son mis galletas preferidas.
    Yo este me me sumo con vosotras a este viaje por primera vez . Encantada!!

    ResponElimina
  6. Quina delicia... me les quede per a mi perquè m'encanten, que bones!!!!!!
    Bessets!!! :D

    ResponElimina
  7. A mi també m'encanten les galetes speculoos, però no les he fet mai a casa... a veure si provo aviat a fer-les! ;)

    ResponElimina
  8. Hola Marta, me encantan estas galletas y la mezcla de especias es impresionante.
    Besos y feliz finde!

    ResponElimina
  9. Holaa! te he encontrado en el reto, que galletas mas buenas te han quedado. Me encantan! y me quedo por aquí de seguidora. Un beso!

    ResponElimina
  10. Hola Marta, no me extraña que sean tus galletas preferidas, tienen que estar muy buenas. Me quedo con la receta y voy a ver si también lo son para mi....
    Un bst.

    ResponElimina
  11. Fantàstiques!!!! Fan molt bona pinta i a mi també m'agraden molt. Un dia hauré de fer-les ja que les teves no arribaran pas fins a casa ;)
    Una abraçada
    p.s - a veure si us atrapo a Alemania!!

    ResponElimina
  12. Ay que cosa más rica, me encantan las galletas en general y estas ni te cuento. Es empezar y no parar, me encanta como te han quedado guapa! Un besazo

    ResponElimina
  13. Me muero!!! Qué pinta tienen, lo que daría por probar una... un besote
    Elena de Mrmlada blog

    ResponElimina
  14. Me encantan éste tipo de galletas!
    Enhorabuena :)
    Soy Lucía de Le petit cookie
    Un beso!

    ResponElimina
  15. També són les meves, tinc obsessió per les speculoos!!
    Petonets

    ResponElimina
  16. Me encantan estas galletas, son mi perdicion jeje, como me ponga monto una fabrica en casa :P
    Besotes y genial aportacion

    ResponElimina
  17. ¡Que buenas! Me quedo con la receta porque seguro que las haré. Me vuelven loca. Un beso

    http://dulcespecadosyotraslujurias.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  18. Hola Marta!!! No conocía yo estas galletas, pero ahora mismo me comía yo unas 15 o 20 de las tuyas en plan tricky "el monstruo de las galletas"...:D:D:D

    ResponElimina
  19. ¡Qué bonitas te han quedado Marta! Es un placer compartir reto contigo y que hayamos coincidido esta vez en la receta ¡a ver qué delicias nos depara Alemania!

    Por cierto me he hecho seguidora de tu blog ¡no quiero perderme nada! ¡Espero verte pronto por mi cocina!

    ¡Besos mil!
    http://losdulcessecretosdecuca.blogspot.com.es

    ResponElimina
  20. Las galletas con especias como las tuyas tienen un sabor intenso y muy característico y a mi me encantan! Las speculaas tendré que probarlas!

    ResponElimina
  21. unas galletas deliciosas, un beso
    Mariana
    http://thecakequeenmadrid.blogspot.com.es

    ResponElimina
  22. Yo también preparé estas galletas para el reto, las tuyas han quedado geniales!!

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!