"Si le das galletas a un ratón,
luego querrá un vaso de leche."
(Proverbio australiano)
I com cada mes, torna a ser dia 10 i toca viatjar una mica per Europa, en busca d'algun dolç que m'enamori i vulgui endur-me a la meva cuina. I aquest, fa temps que em va robar el cor. Viatjo a Holanda, amb les Rebosteres per Europa i m'enduc Speculaas, sens dubte, les meves galetes preferides del món mundial.
Aquestes galetes, que tradicionalment s'elaboraven durant l'advent i per Nadal, sobretot per la festa de Sant Nicolau -6 de desembre-, com a recompensa pels nens ben educats -se les trobaven dins de les sabates que deixaven vora el foc la nit d'aquesta festa-, actualment es troben tant esteses que es poden prendre durant tot l'any. De fet, a molt llocs, acompanyen una d'aquestes galetes -Lotus-, per acompanyar el cafè.
Es coneixen com a Speculoos (francès), Spekulatius (alemany) i Speculaas (aquest últim nom, a Holanda), i hi ha qui diu que prové del llatí "speculum", que significa mirall el que s'explicaria el seu mètode d'elaboració tant característic que es feia, antigament, amb uns preciosos motlles de fusta, d'elaborades figures, on es posava la massa i s'extreia amb la forma com si es tractés de la imatge reflexada per un mirall.
Hi ha qui diu però que prové del mot, també llatí, "speculator" que es refereix a Sant Nicolau i al seu epítet "el qui tot ho veu", o qui sosté, també, que simplement prové de "specerij", que ve a ser la paraula holandesa per les seves espècies.
Però no només són galetes característiques per la seva forma, que a més a més, avui en dia ha evolucionat, sinó també per la seva cruixent textura i pel seu sabor deliciós i original, proporcionat per una barreja d'espècies, les "speculaaskruiden" que contenen, al menys, canyella, clau d'olor, maza, gingebre i segons la zona, pebre, cardamom, coriandre, anís i nou moscada. Aquesta barreja d'espècies, que variava segons qui la fes, no es van comercialitzar com una de sola fins al segle XVII, per la Companyia de les Índies Orientals Holandeses.
I ara, ja podem comprar la barreja feta, i la veritat és que és còmode i deliciosa.
Per fer aquesta recepta, es necessiten els següents ingredients:
- 170 gr de mantega
- 220 gr de sucre de canya integral
- 80 ml de llet
- 375 gr de faqrina
- 1/2 culleradeta de sal
- 1/2 culleradeta de bicarbonat
- 3 culleradetes d'espècies per Speculoos
Com totes les galetes, la recepta és molt senzilla de fer.
En un bol, s'ha de barrejar la farina amb les espècies, la sal i el bicarbonat.
A part, s'ha de barrejar bé la mantega, en consistència de pomada amb el sucre fins aconseguir una massa cremosa que haurà augmentat de volum i blanquejat de color.
Llavors, s'ha d'incorporar la meitat de la farina i barrejar bé, afegir la llet i finalment, la resta de farina. S'ha de barrejar bé fins que tots els ingredients s'integrin, però sense amassar perquè el gluten no es treballi.
I cap a la nevera, on ha de reposar un mínim de dues hores. Si podeu, deixeu que reposi tota la nit, ja que la consistència serà millor i els aromes hauran aflorat.
I passat el repòs ja es poden fer les galetes. Jo recomano que aneu traient trossos de massa a mida que els aneu fent servir, ja que és una massa relativament tova i si s'escalfa, es torna molt difícil de manejar. Així que enfarineu la taula.
Jo en aquest cas, tenia una mica de pressa i no vaig fer servir cap motlle, per això són una mica irregulars. Volia galetes petites per acompanyar el cafè i vaig estirar la massa i tallar amb un rodet per fer raviolis. Feu servir el motlle que vulgueu.
S'ha de prescalfar el forn a 175ºC i coure durant uns 10 minuts.
Si teniu temps de refredar a la nevera les galetes una vegada formades abans d'anar al forn perfecte, jo no en vaig tenir.
Són delicioses. Us les acabareu en un tres i no res.
I acabo el post amb una cançó que, al igual que les galetes, em va robar el cor des del primer moment. Dust it Off, que fa de banda sonora a la pel·lícula guanyadora del Festival de Sitges, "Origins", i que, sens dubte, recomano.
I acabo el post amb una cançó que, al igual que les galetes, em va robar el cor des del primer moment. Dust it Off, que fa de banda sonora a la pel·lícula guanyadora del Festival de Sitges, "Origins", i que, sens dubte, recomano.
Dust It Off
Burning papers into ashes,
what a season,
how they fly high
from the ground ohhh
there is yet another fountain
flowing over,
as the night falls,
keep dreaming
away
If you hold on to that past,
don't you lock yourself inside,
nothing has been done before
It's the most
virgin dress you could possibly wear
Mess it up,
time is up
Hold your memory for a moment
with a blind hand
Write some histories
for tomorrow
From the bottle of amnesia
Find instructions
to salvation,
to oblivion
supreme
Don't be tempted to look back
It has all happen before
Someday miracular spread
will forgive
every cowardly thing that you've done
That I've done
Dust it off
That I've done
(The Do)
que bé marta la teva aportació, m'agraden molt les galetes lotus amb un cafe, ara ja les puc fer a casa.
ResponEliminaGuauu que delicia, me encantan las galletas de Speculoos, tienen una sabor tan característico!!! Así que me apunto la receta que se ven deliciosas!
ResponEliminaBesos!
http://bakelosophy.blogspot.com.es/
Hola Marta!! No me pueden gustar más estas galletas son mis favoritas! !! Te han quedado muy deliciosas!! Un beso, Elisa.
ResponEliminaQuin aspecte mes deliciós tenen aquestes galetes, m´han agradat molt, m´apuntaré la recepta, molt bona elecció!
ResponEliminaUn petonet! Raquel
Completamente de acuerdo, también son mis galletas preferidas.
ResponEliminaYo este me me sumo con vosotras a este viaje por primera vez . Encantada!!
Quina delicia... me les quede per a mi perquè m'encanten, que bones!!!!!!
ResponEliminaBessets!!! :D
A mi també m'encanten les galetes speculoos, però no les he fet mai a casa... a veure si provo aviat a fer-les! ;)
ResponEliminaHola Marta, me encantan estas galletas y la mezcla de especias es impresionante.
ResponEliminaBesos y feliz finde!
Holaa! te he encontrado en el reto, que galletas mas buenas te han quedado. Me encantan! y me quedo por aquí de seguidora. Un beso!
ResponEliminaHola Marta, no me extraña que sean tus galletas preferidas, tienen que estar muy buenas. Me quedo con la receta y voy a ver si también lo son para mi....
ResponEliminaUn bst.
Fantàstiques!!!! Fan molt bona pinta i a mi també m'agraden molt. Un dia hauré de fer-les ja que les teves no arribaran pas fins a casa ;)
ResponEliminaUna abraçada
p.s - a veure si us atrapo a Alemania!!
Ay que cosa más rica, me encantan las galletas en general y estas ni te cuento. Es empezar y no parar, me encanta como te han quedado guapa! Un besazo
ResponEliminaMe muero!!! Qué pinta tienen, lo que daría por probar una... un besote
ResponEliminaElena de Mrmlada blog
Me encantan éste tipo de galletas!
ResponEliminaEnhorabuena :)
Soy Lucía de Le petit cookie
Un beso!
També són les meves, tinc obsessió per les speculoos!!
ResponEliminaPetonets
Me encantan estas galletas, son mi perdicion jeje, como me ponga monto una fabrica en casa :P
ResponEliminaBesotes y genial aportacion
¡Que buenas! Me quedo con la receta porque seguro que las haré. Me vuelven loca. Un beso
ResponEliminahttp://dulcespecadosyotraslujurias.blogspot.com.es/
Hola Marta!!! No conocía yo estas galletas, pero ahora mismo me comía yo unas 15 o 20 de las tuyas en plan tricky "el monstruo de las galletas"...:D:D:D
ResponElimina¡Qué bonitas te han quedado Marta! Es un placer compartir reto contigo y que hayamos coincidido esta vez en la receta ¡a ver qué delicias nos depara Alemania!
ResponEliminaPor cierto me he hecho seguidora de tu blog ¡no quiero perderme nada! ¡Espero verte pronto por mi cocina!
¡Besos mil!
http://losdulcessecretosdecuca.blogspot.com.es
Las galletas con especias como las tuyas tienen un sabor intenso y muy característico y a mi me encantan! Las speculaas tendré que probarlas!
ResponEliminaunas galletas deliciosas, un beso
ResponEliminaMariana
http://thecakequeenmadrid.blogspot.com.es
Yo también preparé estas galletas para el reto, las tuyas han quedado geniales!!
ResponElimina