dimecres, 5 de novembre de 2014

Menjar sa, no és avorrit. Mar d'espàrrecs, gambons i oli de ceps.





"Tengo los ojos puestos
en un muchacho,
delgado de cintura,
moreno y alto.
A la flor,
a la pitiflor,
a la verde oliva,
a los rayos del sol,
se peina la niña."

(Federico García Lorca)




Realment no crec que hi hagi una època determinada per menjar cremes de verdures, ja que a mi, personalment, m'agraden tant fredes com calentes, però el cert és que ara, que sembla que hagi arribat l'hivern de cop, una de ben calenta, no senta gens malament.

I és que una recepta lleugera pot ser molt i molt reconfortant, només l'has de vestir una mica. Com en aquest cas, on el suc dels gambons li ha donat un caire de festa, insuperable.

A més a més, diuen que el menjar calent, et fa sentir i, se't posa, millor que els aliments freds.

Coneixeu el metge esportiu Antonio Escribano? No és que jo sigui molt coneixedora del món de l'esport, però aquest el conec per les famoses "papilles" que feia pels jugadors del Sevilla FC i per la Sel·lecció Espanyola de Bàsquet. 

Doncs bé, diu aquest metge, i cito paraules literals, que: "El frío entorpece el movimiento mecánico que el estómago realiza para terminar de triturar la comida".

I és que diu que l'escalfor dels aliments, facilita, sens dubte, la digestió.

L'estómac, que està a 37ºC, aproximadament, ha de prescalfar primer l'aliment per igualar-lo a la seva temperatura pròpia i, després, acabar de triturar-la. és el que es coneix com a digestió mecànica.

Tot això, enlenteix i retarda la segona fase, coneguda com a digestió química.

Per això, també es recomana prendre una infusió o beguda calenta de postres.

I suposo que per aquest motiu, i com el cos envia tota l'escalfor a l'estómac, coneixem dites tan nostrades com:


"Tot bon català, té fred després de dinar (o sopar)".




En fi, que anem amb una recepta que us deixarà l'estómac relaxat i content.




Per fer aquesta recepta es necessiten els següents ingredients:

  • 1 manat d'espàrrecs
  • 1 porro
  • 10 gambons
  • sal i pebre
  • llet desnatada
  • oli d'oliva 
  • oli de ceps (Aromàtiks)


En primer lloc, s'han de netejar els espàrrecs i el porro i posar-los a sofregir, a trossos ben petits -així es faran abans i es torraran per més costats, el que dona sabor-, amb una mica d'oli d'oliva verge, sal i pebre. S'han de guardar les puntes dels espàrrecs per decorar el plat.




Quan estiguin rossos, s'ha d'afegir aigua fins a cobrir-los i deixar que bulli fins que siguin cuits i ben tendres.




Mentre, s'han de pelar els gambons i netejar-los traient les tripes, però sense tirar ni els caps ni les peles, ja que els farem servir per aromatitzar la llet que afegirem a la crema.




Així que una vegada pelats i nets, s'ha d'agafar un cassó i, amb una mica d'oli, sofregir els caps i les peles dels gambons, sal pebrats, aixafant amb la cullera els caps perquè treguin tot el seu suc. 




Llavors, s'ha d'afegir llet fins a cobrir-los i deixar que faci xup xup uns minuts, i passat aquest temps, s'ha de colar i reservar la llet.




Com mentre hem preparat la llet aromatitzada, els espàrrecs i el porro de ben segur que són cuits, el següent és triturar-los, tenint en compte de treure l'excés d'aigua, perquè ja afegirem la llet.

Una vegada ben triturada la crema, s'ha de rectificar de sal i pebre i barrejar, encara amb el batedor, amb la llet aromatitzada.

Abans de servir, s'han de fer a la planxa les puntes d'espàrrec i els gambons -a foc molt fort i volta i volta, ja que un excés de cocció les deixaria seques-.




I ja podem emplatar la crema, amb unes puntes d'espàrrec i uns gambons pel damunt, i, per rematar aquest mar i muntanya, un bon raig -amb gotetes que queda més maco-, d'oli de ceps d'Aromàtiks (imprescindible).




Aquest va ser un d'aquells plats que improvises i que et passaries el dia menjant.




I per acabar una cançó tant delicada com la crema que us proposo avui.


Suzanne

Night falls and I am gathered once again
Going deep into the ricochet of yesteryear
Dwelling on the one place that I know to be long gone
Come see the corners of the property

I was walking along the old rock, ooh
Looking through the gaps in the vine, tangled fins
When I saw her standing there
Suddenly young with dark brown hair

Suzanne, why do we dream of it?
Suzanne, oh dear Suzanne
Suzanne, why are we taken back?
Suzanne, oh dear Suzanne

La, di, da, early love
Come see the corners of the property

Some nights later I am gathering once again
This reverie is reocurring
On the ceiling, hand painted flowers
And in my heart, galloping horses

There was a day, forever lingers
Like the scent of antique roses
I can't go back and say I want to
Beut mental spirit keeps me hauted

Suzanne, why do we dream of it?
Suzanne, oh dear Suzanne
Suzanne, why are we taken back?
Suzanne, oh dear Suzanne

La, di, da, early love
Come see the corners of the property
La, di, da, early love
Walk the corners of the property

Some things cannot be understood
Never quite taken in, you cannot leave them
So do you want her, up in the high lakes
Desert stand

Beneath the pine trees
A flock geese lost to an airplane
A memory of what is yet to be

This is music, this is madness
Clear the room
This is music, oh, this is madness
Clear the room

Clear the room
Clear the room
Clear the room

Clear the room
Clear the room
Clear the room

(Alela Diane)






TEXTO O DESCRIPCION



2 comentaris:

  1. Aunque no soy muy de cremas ya me creo que te pasarías el día comiéndola, vaya pintorra. Petons.

    ResponElimina
  2. Una combinació adorable, m'agrada tot

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!