dilluns, 10 de novembre de 2014

Semlor. Impressionantment deliciosos.





"Para ser dichosa
basta con tener buena salud
y mala memoria."

(Ingrid Bergman -actriu sueca-)





Aquest mes, el repte de les Rebosteres per Europa, ha viatjat a Suècia.

Per variar, no tenia gens clara la recepta, ja que he de dir que la meva recepta sueca preferida és la dels Pastissets de cardamom, però com ja la tenia al blog, m'he hagut de decantar per una altre.

I la recepta que proposo és, igual que ja ho era la dels pastissets, del llibre Pan Casero, de l'Ibán Yarza. Quina alegria més gran quan va treure el llibre i vaig poder tenir totes les receptes que tenia en papers dels seus cursos -els he fet absolutament tots, inclòs un de pans nòrdics-, enquadernats.



Els semlor (SEHM-Lohr és el plural i semla, SEHM-la) -el seu nom sembla que prové de la paraula llatina semilia, que es refereix a la farina de blat més fina-, són uns brioxets contundents, farcits amb una pasta d'ametlla, recoberts amb una bona quantitat de nata muntada i empolsinats amb sucre glas.

Tradicionalment, es menjaven el dimarts de Carnestoltes, el dia abans del dimecres de cendra, que és justament quan començava la Quaresma, tot i que avui en dia es consumeixen a diari, sobretot des de Nadal fins a Pasqua.

Segons la regió d'Escandinàvia on us trobeu, hi ha diferents maneres de menjar-los i inclús d'anomenar-los.  Al nord de Suècia, per exemple, és on es diu, principalment, Semlor; al sur fastlagsbullar (FAST-lawgs-BOOL-Lahr) i hetvägg (HEHT-vehg) si es menja amb la llet calenta i canyella.

Diuen que els hetvägg tenen un paper important a la història de Suècia, si més no, a nivell anecdòtic, ja que expliquen que el Rei Adolfo Federico, un dimarts gras de 1771 es va desplomar i va morir, després de menjar un gran àpat que consistia en llagosta, caviar, chucrut, arengades fumades i Champany, i unes exagerades postres: 14 porcions de hetväag, les seves postres predilectes.



En fi, que 14 és una exageració, ja que és un dolç molt contundent, però el que si us puc assegurar és que són deliciosos i gens difícils de preparar.

Només amb el primer mos, aixecant la tapa impregnada de nata, ja veureu la seva excel·lència, però quan seguiu, i agafeu una cullerada de la massa, aromatitzada amb cardamom, amb la crema d'ametlles i la nata, us caurà la llagrimeta.

I si a sobre us el mengeu de la manera que explica l'Ibán que l'Anders, un granger que el va allotjar a Suècia li va ensenyar a menjar, de la manera tradicional, amb una mica de llet calenta a la base del brioix, ja es torna insuperable. 

Com ell diu, sembla una Torrada de Santa Teresa, tèbia, de cardamom.

Proveu-los, que no us decepcionaran.




Per fer aquesta recepta, es necessiten els següents ingredients:


Per la massa:

  • 450 gr de farina de força
  • 180-200 gr de llet
  • 70 gr de sucre
  • 1 ou petit (55 gr)
  • 50 gr de mantega
  • 12 gr de llevat fresc
  • 5 gr de sal
  • 1 culleradeta de cardamom mòlt
  • 1 ou per pintar

Pel farcit:

  • Pasta d'ametlles:
            - 125 gr d'ametlla mòlta
            - 100 gr de sucre
            - 50-65 gr de llet
  • 200 gr de nata 38% m.g. per muntar
  • sucre glas



La pasta d'ametlles es pot preparar el dia anterior i deixar-la a la nevera, així els seus aromes estaran al màxim.

Per això, s'ha de dissoldre la llet i el sucre, i barrejar amb l'ametlla mòlta, fins aconseguir una pasta.




I cap a la nevera, fins al dia següent.

Per fer la massa, en un cassó s'ha d'escalfar la llet amb la mantega, fins que aquesta es desfaci del tot, i deixar refredar fins que sigui tèbia. S'ha de vigilar de que la llet no estigui a més de 30 graus al incorporar a la resta d'ingredients, ja que si ho fes, podríem matar el llevat i aquest no faria el seu efecte.




Llavors, s'ha de barrejar, en un bol, els ingredients secs i afegir després la llet amb la mantega i l'ou, lleugerament batut.




I pastar bé fins que obtinguem una massa llisa i brillant. Ni molt dura, ni molt tova.

I una vegada llesta, s'ha de posar en un bol, untat amb una mica d'oli, cobrir amb un drap i deixar que fermenti fins que dobli el seu volum, aproximadament.




En el meu cas, van ser gairebé un parell d'hores; tot depèn de la temperatura de la vostra cuina. Jo sempre deixo fermentar les masses dins del forn apagat, per evitar corrents d'aire.

Passada la primera fermentació, s'ha de desgassificar la massa i fer boles d'uns 100 gr -tot i que la propera vegada crec que les faré d'un 80 gr, ja que al ser farcides, a mi, em resulten una mica massa grans-.

Llavors s'ha de bolejar, igual que quan es fa panets, i posar al damunt de la safata del forn que ha d'anar coberta amb paper vegetal. S'ha de tapar de nou amb un drap de cuina i deixar fermentar, altre vegada, fins que doblin, aproximadament, el seu volum. Crec que vaig tornar a estar un parell d'hores.




Aproximadament, quan veieu que s'apropa el final de la fermentació, s'ha de posar el forn a prescalfar, a 230ºC.

Quan els panets de quaresma hagin doblat el seu volum, i abans de posar-los al forn, s'han de pintar amb ou batut i cap a dins, durant uns 10 minuts. 




Jo vaig haver de baixar una mica el forn a 200ºC, i els últims minuts, els vaig tapar amb una mica de paper d'alumini, perquè no agafessin un excés de torrat.

Una vegada cuits, i abans de farcir, s'han de refredar, completament, al damunt d'una reixa.




Quan siguin completament freds, s'ha d'enretirar una porció triangular de la tapa, farcir amb la crema d'ametlla, cobrir amb nata, tapar i decorar amb sucre glas pel damunt.




I ja el podem cobrir amb l'altre triangle, empolssinar amb sucre glas i, a l'ultim moment, i com tradicionalment es serveix, s'ha de tirar llet calenta a la base, ja que la molla es densa i ben sucada queda deliciosa.





I sense marxar de Suècia, una cançó que va marcar una època de la meva vida i que feia segles que no tornava a escoltar.



It must have been love

It must have been love
But it's over now
Lay a whisper on my pillow
Leave the winter on the ground
I wake up lonely
there's air of silence, in the bedroom and all around
Touch me now, I close my eyes and dream away

It must have been love but it's over now
It must have been good but I lost it somehow
It must have been love but it's over now
From the moment we touched
'Till the time had run out

Make believing we're together
That I'm sheltered by your heart
But in and outside
I've turned to water like a teadrop in your palm
And it's a hard winter's day I dream away

It must have been love but it's over now
It was all that I wanted, now I'm living without
It must have been love but it's over now
It's where the water flows
It's where the wind blows

It must have been love but it's over now
It must have been good but I lost it somehow
It must have been love but it's over now
From the moment we touched
'Till the time had run out

It must have been love but it's over now
It was all that I wanted, now I'm living without
It must have been love but it's over now
It's where the water flows
It's where the wind blows

It must have been love but it's over now
It must have been love but it's over now

(Roxette)






TEXTO O DESCRIPCION



14 comentaris:

  1. Me encanta este tipo de bollos, y si además están rellenos de nata y almendra ni te cuento!!

    Besos!
    http://bakelosophy.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  2. Aquests els tinc pendent!!! Fa uns mesos que el Bake the World els va proposar i cada cop que veia una foto en un bloc... ummm... Espectaculars t'han quedat Marta!!! I estic segura que MOLT bons! Petons!!

    ResponElimina
  3. Genial la recepta...jo la tinc pendent d'un llibre de rebosteria nòrdica que li vaig manllevar a ma germana!!! Petons!!!

    ResponElimina
  4. Ainssss aquests pastissets m'agraden molt. I és que la combinació de massapà i nata els fan irresistibles.

    ResponElimina
  5. Se ve delicioso Marta. Prometo que si lo hago me lo comeré como dices, con leche en el fondo. Un besito.

    http://dulcespecadosyotraslujurias.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  6. Son como las bambas de nata.
    Qué ricas!!!!
    Besotes

    ResponElimina
  7. Hola, me encantan estos bolitas y los iba a hacer pero al final hice la tarta de almendras caramelizadas. Se ven deliciosos!
    Besos!

    ResponElimina
  8. Muy ricos! y que pinta tiene el bollo, te han quedado redonditos perfectos ;)

    ResponElimina
  9. que buena pintaaaa esta receta debo de probar.... un abrazo
    Carolina de
    Carriscupcake

    ResponElimina
  10. Els semlor són boníssims! jo no els he provat farcits... però si així tal qual, i ja em van agradar, així que em quedo sense paraules amb aquests teus! deliciosos!

    ResponElimina
  11. Me estan emepzando a entrar ganas de hacerlos ya mismo jejeje
    Besotes

    ResponElimina
  12. Increibles bollitos! Te han quedado divinos!

    ResponElimina
  13. Que ricos!! muy buena pinta :)

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!