dimecres, 8 d’octubre del 2014

Harmonia de sabors. Crema de coliflor torrada amb oli de curry.






"La coliflor no és més que una col
que ha passat per la universitat."

(Mark Twain)





He de reconèixer que, fins fa poc, no m'agradava la coliflor. I ara, igual que m'ha passat amb el bròquil, m'encanta.

Antigament, aquesta verdura originària del Mediterrani oriental, concretament del Pròxim Orient (Àsia Menor, Líban i Síria), no es consumia com a aliment, sinó que únicament s'apreciava per les seves propietats terapèutiques i per tractar algunes malalties com el mal de cap o la descomposició.

Els romans van ser els primers en cultivar-la i, des de Itàlia es va estendre cap al Mediterrani, gràcies a les relacions comercials de l'època.

Va ser al Segle XVI quan el cultiu es va establir a França i a Anglaterra, éssent cultivant a la major part d'Europa al segle XVII i arribant, finalment, a Espanya, al segle XVIII.




Diuen que 8 són els beneficis d'aquesta curiosa verdura i que és important incloure-la a la dieta per això.

UN. Contribueix a la prevenció de determinats tipus de càncer, especialment el de pròstata, mama, colon o ovaris i, de fet, un estudi canadenc va descobrir que menjar mitja tassa de coliflor al dia redueix aquest risc en un 52%, que no és poc.

DOS. Millora la digestió al ser una gran font de fibra i al contenir un compost anomenat glucoraphin, que protegeix l'estómac i els intestins de úlceres i malalties.

TRES. Conté antioxidants. Molts. I aquests són essencials per la destrucció dels radicals lliures que acceleren l'envelliment i, alhora, ajuden a prevenir malalties del cor, càncers i derrames cerebrals. 

QUATRE. És antiinflamatòria gràcies a l'omega-3 que conté i a la vitamina K, el que significa que també és adequada per prevenir artritis, dolor crònic i certes inflamacions intestinals.

CINC. Si estàs embarassada, no prescindeixis d'ella, ja que té una gran quantitat d'àcid fòlic, una vitamina B essencial pel desenvolupament correcte del nadó.

SIS. A més del àcid fòlic, conté altres vitamines del tipus B com la niacina, riboflavina, àcid pantotènic i tiamina.

SET. Protegeix el cor, gràcies a la alicina que redueix els accidents cerebrals i vaculars i pot baixar els nivells de colesterol.

VUIT. Ajuda a perdre pes perquè és baixa en calories, és una important font de fibra dietètica, no conté hidrats de carboni, ni proteïnes, ni greixos i té propietats diürètiques per la gran quantitat d'aigua i potassi que té.




Així que avui vinc amb una recepta que jo he fet a la meva manera, però que resulta que és bastant antiga.

Coneixeu a Madame Du Barry?

Diuen que era l'amant, oficial, de Lluís XV, i que va obsessionar al monarca, tant, que va dividir el seu entorn i ocasionar importants conflictes a la cort, on ella vivia al fer-la casar, el rei, amb el Comte Guillaume Du Barry, només per tenir-la aprop.

Quan el comte va morir, i ella va ser expulsada de la família, al cap d'uns anys va conèixer un aristòcrata, el Duc de Brissac, que va ser assassinat al 1792 per ser enemic de la República i ella, al 1798, va ser guillotinada: per la seva relació amb el duc, per haver estat l'amant del rei i per mil motius més.

Doncs bé, resulta que sembla ser que a aquesta dona li agradaven molt les coliflors i coneixia molt bé les seves propietats, així que mentre va viure a la Cort de Lluís XV va imposar-la als menús i el rei, que la va trobar una "ornamentació" original, va ordenar que es plantessin als jardins de Versalles.

A la Cort es menjava coliflor a totes hores, diuen.




Per fer aquesta recepta es necessiten els següents ingredients:



Per la crema:
  • 1 porro gran
  • 1 coliflor
  • mantega
  • sal i pebre
  • aigua
  • rajolí de llet
  • oli d'oliva verge


Per l'oli de curry:
  • oli d'oliva verge
  • curry
  • gingebre en pols
  • all en pols
  • sal


Per decorar:
  • brots petits de coliflor
  • pètals


La recepta, com qualsevol crema, és molt fàcil de fer. L'únic que, en aquest cas, hem de deixar que la coliflor i el porro es torrin una mica per donar un cert sabor fumat.




Per això, en primer lloc, s'ha de posar el porro i els brots de coliflor, nets i trossejats, amb la mantega, en una cassola fins que siguin ben daurats.




Mentre, s'ha de preparar un oli amb curry, gingebre en pols, all en pols i sal, al gust de cadascú i reservar fins que la crema sigui feta.




S'ha de tenir en compte que per decorar necessitarem uns petits brots de coliflor, així que s'han de reservar per saltejar a l'últim moment.

Quan els porros i la coliflor comencin a estar ben torradets, s'ha d'afegir aigua fins a cobrir-la un dit pel damunt de les verdures, salpebrar i deixar fins que la coliflor sigui ben tobeta.

Llavors, s'ha de triturar, afegir un rajolí de llet i rectificar de sal i pebre.

I saltejar amb una mica d'oli, sal i pebre, els petits brots de coliflor que teniem reservats.




Per servir, els brots pel damunt, uns pètals de flors per donar color i un bon raig de l'oli de curry que us asseguro que fa una combinació de sabors espectacular.




No em digueu que no és un plat bonic...





I per acabar, una bonica cançó de La iaia...



El cicle


La cançó que ara escoltes se'n va de mi
i es desfà a dins de l'aire que ara ha entrat dins teu.

I dins teu ell es transforma en el que sents
i el que sents se'n va dins un altre quan li fas petons.

I els petons faran que creixi un nen.

I el nen es farà home. L'home es farà vell.
I es desfarà a dins la terra on serà arbre de nou.

Arbres que després fan tot l'aire que ara entra dins meu.

Aire que surt de mi transformat en aquesta cançó.

(La iaia)






TEXTO O DESCRIPCION




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!