"Yo abrazo,
delicia pura,
delicia pura,
tu cara desconocida,
idéntica a mi alma."
(Marguerite Yourcenar)
Les delícies absolutes poden tenir moltes formes, colors, textures, poden estar per tot arreu i del que es tracta és de que no se'ns escapin. Com els bolets, poden estar davant dels teus morros i no adonar-te'n.
Avui us parlaré d'olis. De deliciosos olis. De fet, aquesta és la primera recepta que poso amb un d'ells, però n'hi haurà moltes.
Parlo d'olis aromatitzats. Però no olis qualsevol, sinó joies líquides creades de la mà d'Aromatiks, que maceren amb temps, paciència i harmonia, aquest suc d'oliva tant apreciat. I és que com ells diuen: "La maceració és un procés que requereix temps, paciència i harmonia. El temps és necessari per que els elements puguin assimilar-se perfectament, la paciència és imprescindible per obtenir un bon resultat i la harmonia és l'art de saber combinar els dos anteriors amb els elements a macerar."
Aromatiks, és una empresa jove, nascuda als peus d'una altre joia, la muntanya de Montserrat, concretament a Esparreguera, que ofereixen olis aromatitzats, i creen des de sabors tradicionals a els més innovadors, com el curiós oli de xocolata, per qui ja tinc una recepta al cap.
Els olis els maceren en fred, submergint el producte que donarà sabor amb l'oli, durant un temps determinat segons el cas, fins que tot el seu sabor es transmet a l'oli, sense alterar la seva essència.
El que us puc assegurar és que el producte té una qualitat indiscutible i a mi, que tant m'agrada l'oli i que m'encanta donar-li sabors, disfrutaré com una nena jugant amb els seus productes.
I avui, jugaré amb l'oli de vainilla. Tasteu-los, no us en penedireu.
És una recepta que no té mides concretes, ja que podeu afegir més o menys bolets i fer servir una torrada més o menys gran, així que us poso els ingredients i aneu fent segons us sembli. Per tant, indico els ingredients per una ració.
Per fer aquesta torrada es necessiten els següents ingredients:
I avui, jugaré amb l'oli de vainilla. Tasteu-los, no us en penedireu.
És una recepta que no té mides concretes, ja que podeu afegir més o menys bolets i fer servir una torrada més o menys gran, així que us poso els ingredients i aneu fent segons us sembli. Per tant, indico els ingredients per una ració.
Per fer aquesta torrada es necessiten els següents ingredients:
- 1 tros de brioche d'uns dos dits de gruix (jo l'he fet rectangle)
- bolets de temporada (jo he posat trompetes de la mort i camagrocs)
- mantega
- escames de sal
- 1 ou
- ciboulet
- pebre negre
- oli de vainilla
La recepta no pot ser més fàcil.
En primer lloc necessitem un bon tros de brioche. Jo en aquest cas, el vaig fer, i si cliqueu a "brioche", als ingredients, aneu directes a la recepta. Sinó, el podeu comprar sencer i el talleu al vostre gust, o demaneu que us el tallin, aproximadament, d'uns dos dits de gruix.
Podeu donar la forma que més us agradi, és clar.
El brioche, simplement s'ha de torrar a la paella amb una mica de mantega, per tots els costats, i jo us recomano que ho feu a l'últim moment, perquè sigui tebi.
Com cap dels ingredients té una cocció complicada, la veritat és que es pot fer tot a l'hora.
Els bolets, només s'han de netejar amb cura i saltejar amb un bon raig d'oli d'oliva, sal i pebre i reservar.
I l'ou poché, és potser el que més complicació té. S'ha d'agafar un bol o un got i posar, a dins, paper film ben untat amb oli, perquè després no costi de treure l'ou.
Llavors, s'ha de posar l'ou a dins i fer una mena de paquetet intentant que no quedi aire a dins, i tancar-lo amb un altre tros de paper film, com si fos una corda.
Llavors, s'ha de posar l'ou a dins i fer una mena de paquetet intentant que no quedi aire a dins, i tancar-lo amb un altre tros de paper film, com si fos una corda.
En un cassó s'ha de posar a bullir aigua i quan arrenqui el bull, baixar la potència del foc, fins que les bombolles no tinguin força, posar el paquet de l'ou i deixar 4 minuts.
Suposo que cadascú té les seves maneres de fer i els seus temps de cocció segons els agradi més o menys cuit.
I ja es pot muntar la tapa.
Primer la torrada i una bona capa de bolets.
Després, l'ou al damunt, una mica de ciboulet i l'estrella, un raig d'oli de vainilla.
Després, l'ou al damunt, una mica de ciboulet i l'estrella, un raig d'oli de vainilla.
I parlant d'olis, la cançó d'avui no podia ser més adequada. Bon profit.
Pa amb oli
Sa tomàtiga de ramellet
vol vestir ses teves llesques de vermell.
Amb flors de sal
i fils líquids daurats
Sa tomàtiga de ramellet!
Ses olives acompanyen
es fonoll marí,
fonell nascut ben a prop de la mar,
no es de voreres ni camins.
Vestides de dol, de verd, trencades, pansides
moltes vegades farcides.
N'hi ha que venen de Sevilla
de Sóller i d'aragó
saps que te vesteix molt aquest plat d'olives.
Formatge, xula, figa, camalot,
amb truita, arengada, o tot sol,
pa amb oli des meus amors.
Oli d'oliva bo, oli d'oliva bo
que festeges es pa moreno
que no té sal, però té salero,
oli d'oliva bo, oli d'oliva bo
que festeges es pa moreno
que no té sal, però té salero.
Ja m'ho deia sa padrina
jo m'ho va dir es padrí
és tot un dia de festa
fer un pa amb oli davall d'un pi
és tot un dia de festa
fer un pa amb oli davall d'un pi.
(Tiu)
Doncs si que ho ha de ser, pura delícia!
ResponEliminaLes receptes que m'agraden