“Somos
lo que comemos.”
(Ludwig Feuerbach)
Avui començo el
post amb una frase que he sentit varies vegades, però que no sabia qui l’havia
dit.
Aquesta sentida
frase és de Ludwig Feuerbach, un filòsof i antropòleg alemany que en una de les
seves obres, la Enseñanza de la
alimentación [Lehre der Nahrungsmittel: Für das Volk], de 1850, va
escriure:
“Wollt ihr das Volk bessern,
so gebt ihm statt
Deklamationen gegen die Sünde bessere Speisen.
Der Mensch ist, was er isst.”
Que traduït,
significa “si es vol millorar al poble,
enlloc de discursos contra els pecats, doneu-li millors aliments. L’home és el
que menja”.
Una frase,
certament, molt intel·ligent.
Sembla ser que
Feuerback, que era un ateu convençut, va escriure aquesta frase per criticar la
versió clàssica de l’església -hem de situar-nos a l'època- de que l’home només necessita pa i aigua i que el
que ha de preocupar-lo de debò és l’alimentació de l’ànima.
No podem oblidar el context històric en el que va formular la frase; tot i que és un filòsof
amb no molt bona imatge per a molta gent -ja que les seves idees i el seu materialisme crític
van influenciar a Marx i a Engels-, aquesta frase la va formular en defensa del
dret de les classes socials més desfavorides que no tenien una bona alimentació.
Molts i molts
anys abans, ja Hipòcrates deia “sigui l’aliment
la teva medicina, i la medicina el teu aliment”, incidint en la importància
que l’alimentació té en la salut.
Però amb els
anys, sembla que l’essència d’aquesta sabia frase s’ha perdut i gairebé cada
dia ens bombardegen amb anuncis enganxosos que empenten a la gent a consumir
menjar que, en cap cas és beneficiós. Parlo del fast food.
Vaig llegir fa
poc a la web de la revista Muy
Interesante , que els logotips dels restaurants de menjar
ràpid -no cal que digui a quines cadenes em refereixo-, es graven amb més intensitat en les parts del
cervell infantil vinculades a la motivació, que altres marques, segons es va
comprovar en un estudi realitzat amb l’ajuda d’imatges obtingudes a través de
ressonàncies magnètiques, tal i com va publicar la revista Social
Cognitive and
Affective Neuroscience.
Els autors d’aquest
estudi, dirigits per Amanda Bruce, de
la Universitat de Missouri-Kansas (EEUU), van concloure en aquest sentit, que
els logotips relacionats amb el menjar ràpid augmenten l’activitat del còrtex
del cíngol posterior molt més que qualsevol altre marca. Aquesta regió del
cervell està associada al plaer, la motivació i l’autocontrol, a més de
participar en el processament visual i espacial.
A això s’ha d’afegir
que durant l’experiment, els científics van observar els canvis en l’expressió
de les cares dels nens i inclús en el to de la seva veu, al veure les marques d’aquests
aliments.
En aquest
sentit, es va demostrar que els nens són molt més vulnerables al márketing d’aquestes
empreses de menjar ràpid i que aquest bombardeig publicitari que activa d’aquesta
manera tant efectiva el cervell des de que són petits fa que no triïn
saludablement respecte a l’alimentació.
I em sembla que
són evidents les conseqüències.
Les últimes
dades sobre obesitat i sobrepès de menors presentades a Barcelona a finals de
2013 per la Fundació
Thao , que lluita per combatre l’excés de pes de la població
infantil demostra la importància del problema, ja que Espanya es situa a
nivells molts propers als dels EEUU.
Segons l’estudi
elaborat per la
referida Fundació , basat en una mostra de més de 20.666
menors, un 28,3% de nens entre 3 i 12 anys –gairebé 3 de cada 10- tenen excés
de pes (un 7,1% pateix obessitat i un 21,2% sobrepès); xifra que segons la OMS
augmentarà amb els anys.
En fi, que el
temptador menjar d’aquestes grans cadenes, també es pot fer a casa controlant
la qualitat dels ingredients. Avui he fet uns deliciosos Nuggets de pollastre
que vaig veure al blog de la MJ, i per acompanyar, una salsa barbacoa casolana,
la recepta de la qual fa temps que tenia anotada i que vaig veure a Directo al Paladar, amb alguna variació.
Per fer aquesta
delícia ràpida i sana, es necessiten els següents ingredients:
Pels nuggets
(unes 30 unitats):
- 500 gr de pit de pollastre
- 100 gr de llet sencera
- 60 gr de formatge Philadelphia
- 2 llesques de pa de motlle
- 2 ous
- Farina de galeta
- Farina
- Oli d’oliva verge
- Sal i pebre
Per la salsa
barbacoa (uns 125 ml):
- 1 ceba tendre
- 1 cullerada de salsa Worcestershire
- 1 culleradeta de sucre morè
- 3 cullerades de ketchup
- 2 cullerades de mel
- 1 cullerada de pebre vermell
- 1 cullerada d’oli d’oliva verge
- 2 culleradeta de concentrat de tomàquet
- Tabasco
- 1 culleradeta de salsa de soja
- 1 all
- Sal i pebre
Primer de tot,
abans de preparar els nuggets, s’ha de preparar la salsa barbacoa, ja que és
millor menjar-la una vegada s’hagi refredat, ja que guanya en sabor.
En un cassó, s’ha
de sofregir la ceba tallada a trossets i l’all a làmines amb una mica d’oli,
tirant el sucre morè quan comencin a enrossir. I llavors, s’ha de deixar uns
minuts al foc, fins que comenci a caramelitzar.
Finalment, s’ha
de salpebrar i enretirar del foc.
Fora del foc, s’ha
d’afegir el ketchup, el concentrat de tomàquet, la salsa Worcestershire ,
la mel i el pebre vermell i triturar.
I ja només cal
que es refredi, mentre es fan els nuggets.
Per fer els
nuggets, en primer lloc s’ha de picar, amb la picadora, els pits de pollastre
una vegada tret tot el greix i sal pebrar.
A part, s’ha de posar la llet en un bol i posar el pa de motlle, sense la crosta i deixar que s’empapi bé.
Una vegada ben empapat, s’ha d’escórrer i afegir a la picadora, juntament amb el formatge Philadelphia i seguir triturant, fins a obtenir una pasta.
No cal dir que
val la pena fer-ne bastants i congelar, ja que, a part de les croquetes, és un
bon sopar d’emergència.
I per uns
Nuggets, la sempre crítica Tracy Chapman i “Amèrica”:
You
were lost and got lucky
Came
upon the shore
Found
you were conquering America
You
spoke of peace
But
waged a war
While
you were conquering America
There
was land to take
And
people to kill
While
you were conquering America
You
served yourself
Did
God’s will
While
you were conquering America
The
ghost of Columbus
haunts this world
‘Cause
you’re still conquering America
The
meek won’t survive
Or
inherit the earth
‘Cause
you’re still conquering America
Your
found bodies to serve
Submit
and degrade
While
you were conquering America
Made
us soldiers and junkies
Prisoners
and slaves
While
you were conquering America
You
hands are at my throat
My
back’s against the wall
Because
you’re still conquering America
We’re
sick and tired hungry and poor
‘Cause
you’re still conquering America
You
bomb the very ground
That
feeds your own babies
You’re
still conquering America
Your
sons and your daughters
May
never sing your praises
While
you’re conquering America
I
see you eyes seek a distant shore
While
you’re conquering America
Taking
rockets to the moon
Trying
to find a new world
And
you’re still conquering America
The
ghost of Columbus
haunts this world
‘Cause
you’re still conquering America
You’re
still conquering America
You’re
still conquering America
(Tracy
Chapman)
Doncs mira, una frase molt intel·ligent, sí! Marta, han de ser molt bons, aquests nuggets! A veure si m'hi animo! Petons
ResponEliminaHahahaha! Oi? Prova'ls! Un petó guapa
EliminaMarta jo els faig igual que tu, doncs als meus fills els hi agraden molt, i ni sé ben bé perquè!!
ResponEliminaDe totes maneres el tema de l'alimentació ha cambiat tan, és tan complicat trobar productes
autentics!
Si que és complicat, si! La veritat és que són molt bons! Ptons
EliminaFa tant de temps que vull fer nuggets... i mai m'hi poso! Ara m'has fet recordar que continuen a la llista de pendents, em sembla que haurem de posar-hi remei! Aquests teus fan molt bona pinta, i a més amb una entrada més que interessant sobre el fast food!
ResponEliminaMolts petonets, amb ganes que m'expliquis l'aventura d'ahir!
Va doncs, toca reduir la llista de pendents!! Ens veiem dissabte! Un pto guapo!
EliminaOstres...el fast food preferit de la meva peque en versió casolana...! Si li ensenyo me'ls demana demà mateix! Petons!
ResponEliminaUi! Doncs li encantarà!!! Molts petons bonica
Elimina