dijous, 8 de maig del 2014

Homemade fast food. Nuggets de pollastre amb salsa barbacoa.





“Somos lo que comemos.”

(Ludwig Feuerbach)




Avui començo el post amb una frase que he sentit varies vegades, però que no sabia qui l’havia dit.

Aquesta sentida frase és de Ludwig Feuerbach, un filòsof i antropòleg alemany que en una de les seves obres, la Enseñanza de la alimentación [Lehre der Nahrungsmittel: Für das Volk], de 1850, va escriure:


“Wollt ihr das Volk bessern, 
so gebt ihm statt Deklamationen gegen die Sünde bessere Speisen. 
Der Mensch ist, was er isst.”


Que traduït, significa “si es vol millorar al poble, enlloc de discursos contra els pecats, doneu-li millors aliments. L’home és el que menja”.

Una frase, certament, molt intel·ligent.  

Sembla ser que Feuerback, que era un ateu convençut, va escriure aquesta frase per criticar la versió clàssica de l’església -hem de situar-nos a l'època- de que l’home només necessita pa i aigua i que el que ha de preocupar-lo de debò és l’alimentació de l’ànima.

No podem oblidar el context històric en el que va formular la frase; tot i que és un filòsof amb no molt bona imatge per a molta gent -ja que les seves idees i el seu materialisme crític van influenciar a Marx i a Engels-, aquesta frase la va formular en defensa del dret de les classes socials més desfavorides que no tenien una bona alimentació.

Molts i molts anys abans, ja Hipòcrates deia “sigui l’aliment la teva medicina, i la medicina el teu aliment”, incidint en la importància que l’alimentació té en la salut.



Però amb els anys, sembla que l’essència d’aquesta sabia frase s’ha perdut i gairebé cada dia ens bombardegen amb anuncis enganxosos que empenten a la gent a consumir menjar que, en cap cas és beneficiós. Parlo del fast food.

Vaig llegir fa poc a la web de la revista Muy Interesante, que els logotips dels restaurants de menjar ràpid -no cal que digui a quines cadenes em refereixo-, es graven amb més intensitat en les parts del cervell infantil vinculades a la motivació, que altres marques, segons es va comprovar en un estudi realitzat amb l’ajuda d’imatges obtingudes a través de ressonàncies magnètiques, tal i com va publicar la revista Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Els autors d’aquest estudi, dirigits per Amanda Bruce, de la Universitat de Missouri-Kansas (EEUU), van concloure en aquest sentit, que els logotips relacionats amb el menjar ràpid augmenten l’activitat del còrtex del cíngol posterior molt més que qualsevol altre marca. Aquesta regió del cervell està associada al plaer, la motivació i l’autocontrol, a més de participar en el processament visual i espacial.

A això s’ha d’afegir que durant l’experiment, els científics van observar els canvis en l’expressió de les cares dels nens i inclús en el to de la seva veu, al veure les marques d’aquests aliments.

En aquest sentit, es va demostrar que els nens són molt més vulnerables al márketing d’aquestes empreses de menjar ràpid i que aquest bombardeig publicitari que activa d’aquesta manera tant efectiva el cervell des de que són petits fa que no triïn saludablement respecte a l’alimentació.

I em sembla que són evidents les conseqüències.

Les últimes dades sobre obesitat i sobrepès de menors presentades a Barcelona a finals de 2013 per la Fundació Thao, que lluita per combatre l’excés de pes de la població infantil demostra la importància del problema, ja que Espanya es situa a nivells molts propers als dels EEUU.

Segons l’estudi elaborat per la referida Fundació, basat en una mostra de més de 20.666 menors, un 28,3% de nens entre 3 i 12 anys –gairebé 3 de cada 10- tenen excés de pes (un 7,1% pateix obessitat i un 21,2% sobrepès); xifra que segons la OMS augmentarà amb els anys.



En fi, que el temptador menjar d’aquestes grans cadenes, també es pot fer a casa controlant la qualitat dels ingredients. Avui he fet uns deliciosos Nuggets de pollastre que vaig veure al blog de la MJ, i per acompanyar, una salsa barbacoa casolana, la recepta de la qual fa temps que tenia anotada i que vaig veure a Directo al Paladar, amb alguna variació.



Per fer aquesta delícia ràpida i sana, es necessiten els següents ingredients:


Pels nuggets (unes 30 unitats):

  • 500 gr de pit de pollastre
  • 100 gr de llet sencera
  • 60 gr de formatge Philadelphia
  • 2 llesques de pa de motlle
  • 2 ous
  • Farina de galeta
  • Farina
  • Oli d’oliva verge
  • Sal i pebre


Per la salsa barbacoa (uns 125 ml):

  • 1 ceba tendre
  • 1 cullerada de salsa Worcestershire
  • 1 culleradeta de sucre morè
  • 3 cullerades de ketchup
  • 2 cullerades de mel
  • 1 cullerada de pebre vermell
  • 1 cullerada d’oli d’oliva verge
  • 2 culleradeta de concentrat de tomàquet
  • Tabasco 
  • 1 culleradeta de salsa de soja
  • 1 all
  • Sal i pebre

  
Primer de tot, abans de preparar els nuggets, s’ha de preparar la salsa barbacoa, ja que és millor menjar-la una vegada s’hagi refredat, ja que guanya en sabor.

En un cassó, s’ha de sofregir la ceba tallada a trossets i l’all a làmines amb una mica d’oli, tirant el sucre morè quan comencin a enrossir. I llavors, s’ha de deixar uns minuts al foc, fins que comenci a caramelitzar.

Finalment, s’ha de salpebrar i enretirar del foc.

Fora del foc, s’ha d’afegir el ketchup, el concentrat de tomàquet, la salsa Worcestershire, la mel i el pebre vermell i triturar.




I ja només cal que es refredi, mentre es fan els nuggets.
  


Per fer els nuggets, en primer lloc s’ha de picar, amb la picadora, els pits de pollastre una vegada tret tot el greix i sal pebrar.




A part, s’ha de posar la llet en un bol i posar el pa de motlle, sense la crosta i deixar que s’empapi bé.




Una vegada ben empapat, s’ha d’escórrer i afegir a la picadora, juntament amb el formatge Philadelphia i seguir triturant, fins a obtenir una pasta.




I ja es poden fer els nuggets formant boles de la mida que vulgueu i aplanant una mica.




Després s’han de pasar per farina, per ou batut i, finalment, per farina de galeta.




I ja es poden fregir fins que siguin daurats, amb oli d'oliva i foc ben fort.




No cal dir que val la pena fer-ne bastants i congelar, ja que, a part de les croquetes, és un bon sopar d’emergència.



I per uns Nuggets, la sempre crítica Tracy Chapman i “Amèrica”:


America

You were lost and got lucky
Came upon the shore
Found you were conquering America
You spoke of peace
But waged a war
While you were conquering America

There was land to take
And people to kill
While you were conquering America
You served yourself
Did God’s will
While you were conquering America

The ghost of Columbus haunts this world
‘Cause you’re still conquering America
The meek won’t survive
Or inherit the earth
‘Cause you’re still conquering America

America
America
America

Your found bodies to serve
Submit and degrade
While you were conquering America
Made us soldiers and junkies
Prisoners and slaves
While you were conquering America

America
America
America

You hands are at my throat
My back’s against the wall
Because you’re still conquering America
We’re sick and tired hungry and poor
‘Cause you’re still conquering America

You bomb the very ground
That feeds your own babies
You’re still conquering America
Your sons and your daughters
May never sing your praises
While you’re conquering America

America
America
America

I see you eyes seek a distant shore
While you’re conquering America
Taking rockets to the moon
Trying to find a new world
And you’re still conquering America

America
America
America

The ghost of Columbus haunts this world
‘Cause you’re still conquering America
You’re still conquering America
You’re still conquering America

(Tracy Chapman)






TEXTO O DESCRIPCION




8 comentaris:

  1. Doncs mira, una frase molt intel·ligent, sí! Marta, han de ser molt bons, aquests nuggets! A veure si m'hi animo! Petons

    ResponElimina
  2. Marta jo els faig igual que tu, doncs als meus fills els hi agraden molt, i ni sé ben bé perquè!!
    De totes maneres el tema de l'alimentació ha cambiat tan, és tan complicat trobar productes
    autentics!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si que és complicat, si! La veritat és que són molt bons! Ptons

      Elimina
  3. Fa tant de temps que vull fer nuggets... i mai m'hi poso! Ara m'has fet recordar que continuen a la llista de pendents, em sembla que haurem de posar-hi remei! Aquests teus fan molt bona pinta, i a més amb una entrada més que interessant sobre el fast food!

    Molts petonets, amb ganes que m'expliquis l'aventura d'ahir!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Va doncs, toca reduir la llista de pendents!! Ens veiem dissabte! Un pto guapo!

      Elimina
  4. Ostres...el fast food preferit de la meva peque en versió casolana...! Si li ensenyo me'ls demana demà mateix! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ui! Doncs li encantarà!!! Molts petons bonica

      Elimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!