dijous, 16 de gener del 2014

Sutil, sublim i elegant. Tàrtar d'alvocat, tomàquets i llagostins confitats amb lima.

 



 “De pulpa verde y untuosa
es una fruta la palta
que a mi paladar exalta
por suave, fina y cremosa.

Sobre el pan deliciosa
pero mejor ser prudente
y no hartarse de repente,
podría ser indigesta,
disfrútala sabiamente.”

(María Muñoz Cervera)  




Crec que m’agrada el tàrtar en qualsevol de les seves versions, que no són poques, ja que hi ha mil maneres de preparar-lo i mil maneres d’amanir-lo. L’únic requisit per tenir èxit: productes de qualitat.

Avui, l’escollit és l’alvocat, servit en la millor companyia, uns llagostins.



La Persea americana és un arbre originari de Mèxic i Guatemala que pertany a la família de les Lauraceae i que és conegut, igual que el seu fruit, amb el nom d'alvocat –en castellà aguacate, palta, cura, avocado o abacate, segons la regió-.

Sembla ser que va aparèixer en algun moment d'entre els anys 7.000 i 5.000 a.C., uns quants mil·lennis abans de que aquesta varietat, fins llavors salvatge, comencés a cultivar-se. Els arqueòlegs van trobar llavors de persea a Perú, enterrades amb mòmies inques que podrien ser de l’any 750 a.C i existeixen evidències de que també va ser cultivada a Mèxic pels volts del 1.500 a.C. Després de l’arribada dels espanyols i de la conquesta d’Amèrica, és quan aquesta espècie es va propagar pel món, donant lloc a diverses varietats.

Diuen que els primers escrits espanyols en mencionar aquesta fruita, per primera vegada, daten del 1519.


  
L’alvocat té un alt contingut en olis vegetals, raó per la que està considerat un excel·lent aliment en quant a nutrició, tot i que s'ha de prendre en proporcions moderades, ja que, per contra, té un gran contingut calòric i greixós; a més a més, ens aporta una gran quantitat d’antioxidants.

Com conté gairebé uns 30 gr de greix per cada peça, és una fruita moltes vegades apartada de les dietes, però hi ha moltes raons per consumir-lo, us en dic cinc:

- Ajuden a millorar els nivells de colesterol i a estabilitzar el ritme cardíac gràcies als més de 20 gr, per peça, de greixos monoinsaturats amb grans quantitats d’àcid oleic i alfa-linoleic  (greixos omega-3).

- Ajuden al creixement i reparació de la massa muscular, ja que contenen bones fonts de proteïnes, altes quantitats de potassi i zinc, inclús més que els plàtans.

- Disminueixen la inflamació de les articulacions i col·laboren en la reparació del cartílag, gràcies als seus àcids greixosos essencials i a la vitamina E.

- Fan que tinguis sensació de sacietat durant més temps, gràcies als seus set grams, aproximats, de fibra, per peça, soluble i insoluble, que alenteix la descomposició dels hidrats de carboni i la gran quantitat d’àcid oleic que activa la zona del cervell que domina la sacietat.

- Milloren el sistema immunològic, pel seu alt contingut en carotenoides. Són una gran font de luteïna, que és un carotenoide que actua com a antioxidant i que ajuda a protegir-nos de les malalties dels ulls.


Però l’alvocat és el perfecte exemple d’una fruita que ens mengem, tirant la part més saludable: la llavor.

El 70% dels aminoàcids estan a la llavor; té més fibra soluble que qualsevol altre aliment; és excel·lent per combatre la inflamació del tracte gastrointestinal; conté compostos fenòlics que prevenen les ulceres intestinals, les infeccions virals i les bacterianes; el flavonol que conté preveu el creixement de tumors; enforteix el sistema immunològic; té propietats altament antiinflamatòries; té un important efecte per mantenir la joventut, ja que incrementen la quantitat de col·lagen de la pell i dona brillantor al cabell, prevenint la caspa; ajuda a baixar de pes perquè redueix la glucosa de la sang; ajuda a controlar l'asma –si se’n fan infusions-; i, segons la medicina QiGong conté alts nivells d’energia Qi, que ens ajuda a sentir bé i en sintonia amb l’energia vital.

Així que ja ho sabeu. Les llavors es poden consumir de moltes maneres. Es poden assecar, ratllar, torrar i menjar en amanides, en tes, smothies i liquats, o soles, tot i que tenen un accentuat sabor amarg. Tot serà qüestió de provar-ho...



El mes passat, un grup de bloggers, vam organitzar un sopar –bé, va ser la Gemma de Food and Cakes by GB, qui el va organitzar, en realitat-, i vam sopar a La Jacaranda

La Gemma havia fet feia poc un taller d’arrossos amb el xef del restaurant Dos Torres i de La Jacaranda, ambdós ubicats en una preciosa torre de la Via Augusta, i ens n'havia parlat molt bé. I quin descobriment. Vem sortir encantats; amb el local, el servei, i, evidentment ,amb el xef, qui va tenir l’amabilitat de preparar-nos un menú especial que va ser, simplement, espectacular.

El xef és en Carles i també té un blog: Recetas y emociones, que no coneixia, però del que m’he convertit, oficialment, en fan incondicional. Podria dir, sense dubtar-ho, que tinc intenció de fer absolutament totes les receptes que té penjades, algunes de les quals, ja vaig tenir la sort de provar en aquell meravellós sopar, en la millor companyia.

I avui, la primera recepta que faig del seu blog (que no la última): el tàrtar d’alvocat amb llagostins. Una senzilla delícia que a casa va tenir molt d’èxit, inclús amb qui no és molt  amic dels alvocats, com el meu pare, o com jo.

He fet alguna petita modificació, gairebé imperceptible.



Per fer dos tàrtars –mida ideal com a aperitiu per a quatre o cinc persones-, es necessiten els següents ingredients:

  • 2 alvocats
  • ½ ceba de Figueres
  • 6 tomàquets cherry de branca (grossos)
  • Tabasco
  • Oli d’oliva verge
  • 6 llagostins
  • 1 llima
  • Alfàbrega
  • 3 fulles de menta
  • Pebre negre
  • Wasabi (per decorar)


Primer de tot, s’ha de picar la ceba ben fineta i els alvocats a dauets petits i barrejar-ho bé, amb compte de no aixafar l’alvocat i que mantingui la forma, amanint amb gotetes de Tabasco –al gust de cadascú-, sal, el suc de mitja lima, pebre negre i oli. Quan sigui ben amanit, s’han de col·locar dins del bol els dos ossos de l’alvocat per evitar que s’oxidi, tapar amb paper film i reservar.



A part, s’ha de fer una creu als tomàquets i escaldar-los en aigua bullin durant un parell de minuts per poder pelar-los i treure les llavors. 




I, una vegada nets, s’han de tallar a dauets petits, de la mateixa mida que hem tallat l’alvocat, i amanir amb una mica de sal, oli d’oliva, pebre negre i alfàbrega. I reservar.

Mentre, s’han de netejar i pelar els llagostins, sense oblidar-nos de treure bé els intestins. Llavors s’han d’amanir amb la pell de la llima i la menta i posar a confitar amb l’oli i el suc de l’altre meitat de la llima, a 60º, durant tres minuts, i deixar refredar. Una vegada freds, s’han de tallar a daus i reservar.

I ja es pot muntar el plat.

Amb l’ajuda d’un aro d’emplatar, s’ha d’anar posant una capa d’alvocats –aquesta és la capa principal i ha de ser més gruixuda que les altres-, una capa de tomàquets i els llagostins a la part de dalt.

L’ideal, com fa el Carles a la recepta original, és posar a dalt de tot uns germinats, que aporten sabor i decoren, alhora, però jo no en tenia, així que he tirat una mica de pebre pel damunt i llestos. El que si he posat és una mica de wasabi a la base del plat per donar un toc de color.

I a gaudir d’aquesta senzilla delícia.


  
I com sempre, el millor és una bona companyia, i una bona banda sonora. La proposta d’avui.
  
Space Oddity

Ground control to Major Tom
Ground control to Major Tom

Take your protein pills and put your helmet on
Ground control to Major Tom
(10, 9, 8, 7)
Commencing countdown, engines on
(6, 5, 4, 3)
Check ignition, and may God's love be with you
(2, 1, liftoff)

This ground control to Major Tom,
You've really made the grade
And the papers want to know whose shirts you wear
Now it's time to leave the capsule if you dare

This is Major Tom to ground control
I'm stepping through the door
And I'm floating in the most peculiar way
And the stars look very different today

For here am I sitting in a tin can
Far above the world
Planet Earth is blue, and there's nothing I can do

Though I'm past 100,000 miles
I'm feeling very still
And I think my spaceship knows which way to go
Tell my wife I love her very much, she knows

Ground control to Major Tom,
Your circuit's dead, ther's something wrong
Can you hear me Major Tom?
Can you hear me Major Tom?
Can you hear me Major Tom?
Can you...

Here am I floating round my tin can
Far above the moon
Planet Earth is blue, and there's nothing I can do...

(David Bowie)







TEXTO O DESCRIPCION





10 comentaris:

  1. Oi tant que vam sortir encantats del sopar, quina nit! Jejeje El tàrtar té una pinta estupenda, ha de ser molt refrescant!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajajaja!!! Em sembla que repetirem aviat, eh?? És boníssim!! A mi, que no m'agrada massa l'alvocat em va encantar!!

      Molts petons bonica!

      Elimina
  2. Martaaaaa...t'ha quedat espectacular guapa!!!! Es que mira que n'ets de bona cuinera reina!!!
    A veure si un dia fem un dinar de tastets i ens portes aquesta maravella!!
    Ole tu!
    Gemma de Food&Cakes by GB

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemmaaaaaaaaaa!!! gràcies guapíssima!!!! creus que quedaria bé acompanyats amb els teus super crackers?? Jo crec que sí!! i tant que hem de fer soparet!!!

      Ptons!! Ens veiem dissabte!!

      Elimina
  3. No sé si l'adjectiu "bonic" per un plat és massa encertat, però jo el trobo molt adequat a aquesta magnífica presentació! És molt i molt bonic!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies guapa! És un comentari molt encertat perquè em fa molta il·lusió!! Ptons

      Elimina
  4. Me parece una combinación buenísima, sabrosa y fresca.
    Besinos

    ResponElimina
  5. Diria que no podies definir-ho millor Marta, súbtil, sublim, i elegant, i a més, segur que boníssim!!

    Un petonet!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajajaja! Gràcies Víctor!! Ens veiem en una estona!! Ptons

      Elimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!