“Mejor es la comida de
legumbres donde hay amor,
que de ternero cebado donde
hay odio.”
(Salomón)
A casa no mengem masses llegums. Llenties
sí, però no gaire varietat de la resta. Les llenties m’encanten, però la resta de llegums,
només li agraden a Ell, tot i que recordo perfectament unes “fabes” que vaig
menjar a Astúries, prop de Cabrales, insuperables; fa deu anys i encara tanco
els ulls i en recordo el sabor.
Aquesta és una recepta molt bona i molt fàcil
de fer. Evidentment, si les feu amb mongetes (pochas) d’alta qualitat, molt
millor. Si tinc temps, m’agrada tenir-les 24h en remull i coure-les jo mateixa,
però hi ha bones marques de conserves, i per un dinar de diari, és molt més còmode,
sobretot per gent que, com jo, no disposa de massa temps.
Per si decidiu coure-les vosaltres
mateixos, un truc. Sabíeu que si poseu un trosset d’alga Kombu dins l’olla es
couen més ràpidament?
I un altre “truquillo”...molta gent es fa
enrere perquè són flatulentes...doncs si poseu una mica de comí, fonoll o anís
verd durant la cocció, deixen de ser-ho. Així que endavant!
Les mongetes blanques són un dels aliments
més antics que coneix l’home, ja que ha tingut molt protagonisme en la dieta
humana, des de fa milers d’anys, i és que és una de les primeres plantes que l’home
va aprendre a cultivar.
Sembla ser que la mongeta comú va començar
a cultivar-se, aproximadament, cap a l’any 7.000 a.C, pel sud de Mèxic i per
Guatemala. A Mèxic, els nadius cultivaven totes les varietats de mongeta –allà “frijoles”-,
blanques, negres, vermelles...de llavor petita, gran...i a mesura que les
cultures mesoamericanes de Mèxic exploraven i comercialitzaven amb altres
cultures, la mongeta es va anar escampant per tot el continent.
Quan els espanyols van arribar al Nou Món,
Cristóbal Colon les va anomenar “faxónes” i “favas” perquè va considerar que s’assemblaven
molt a les faves que hi havia a la Península Ibèrica ; res a veure amb el nom donat
pels azteques -“etl”-, els maies –“búul” i “quinsoncho”- o pels inques –“purutu”-,
entre d’altres, i només per posar un exemple.
Així que, mica en mica, s’anà escampant, essent,
a principis del segle XVII molt popular per tota Europa, Àfrica i Àsia.
A més a més, aquestes llegums tant riques
en mides i colors, i que tenen aquesta característica forma de ronyó, són una
font interminable de propietats, i el seu consum és molt recomanable.
Són una font important de proteïnes –gairebé
un 23%- i si es barregen amb arròs –això es sol fer sobretot amb les llenties-,
aporten la majoria d’aminoàcids essencials. Aporten més ferro que la carn, són
riques en fòsfor, magnesi, potassi i iode, i, a més a més de l’alta aportació de
fibra que ajuda a regular el trànsit intestinal, i regula la digestió, redueix
els nivells de colesterol i ajuda a prevenir les malalties cardiovasculars.
Unes joies, vaja.
Normalment, ja es compra la llegum sola,
però si teniu problemes de sucre i teniu la oportunitat de comprar-les amb les
beines, si una vegada tretes les llavors les deixeu assecar i les bulliu, són
perfectes per baixar els nivells de sucre (glucosa) de la sang. La mongeta en si,
també beneficia als que pateixen obesitat o excés de sucre, ja que, tot i que
tenen molts hidrats de carboni, la seva alta quantitat en fibra, impedeix l’absorció
de molt sucre.
Aquesta recepta l’he tret d’un fantàstic blog: Margot Cosas de la Vida, on el bon gust en la presentació alegra, sens dubte, la vista. La Margot, a qui tinc la sort de conèixer, és una dona increïble. Ja des de petita, com explica al seu blog, li agradava cuinar -"recuerdo que cuando tenía seis años ya hacía sopas de pan en un hornillo, con una amiga, mientras su madre nos vigilaba"-, i tot i que és dissenyadora de professió, fa deu anys que es dedica a la cuina i al seu blog, que, com ja us he dit, és exquisit. Així que amb el seu permís, us indico
els ingredients. Gràcies per la recepta, Margot.
Per a dues persones, es necessiten els següents
ingredients:
- 200 gr de mongetes blanques (mirar pot)
- 200 gr de fumet de peix casolà
- 1 trosset fi de fonoll
- 12 cloïsses grans
- 1 porro
- 1 ceba tendre
- Pebre blanc
- Vi blanc
- Oli
- Sal
La recepta és fàcil i ràpida.
En una cassola s’ha de sofregir el fonoll,
la ceba i el porro ben petit, amb una mica d’oli i quan ja sigui ben ros, s’han
d’afegir les cloïsses i el vi i esperar a que s’obrin i deixin anar el seu suc.
Quan les cloïsses siguin obertes, s’han de
treure de la cassola i afegir les mongetes que s’han de sofregir una mica amb
les verdures abans d’afegir el fumet de peix, per agafar bé els sabors.
Una vegada siguin sofregides, s’ha d’afegir
el fumet que haurem escalfat abans en un cassó a part i es deixa coure uns
minuts. Tot i que les mongetes ja són cuites, interessa que s’impregnin bé del
caldo de peix i n’agafin el màxim de sabor possible.
A l’últim moment, s’ha de rectificar de
sal i afegir les cloïsses, i quan aquestes siguin calentes, ja es poden servir.
Avui, tot i que no és la banda sonora més adequada per consumir unes mongetes amb cloïses, és la cançó que sonava
mentre les preparava, així que, aqui la teniu. Bon profit i millor setmana.
Cançó per l'Abril
Com puc explicar-te
que el temps empeny els anys,
i que el rellotge repeteix les hores
com ho fa la història amb les batalles.
Deien, dels nostres dies,
que amb democràcia parlava el poble,
però jo he vist tanta misèria
que he deixat de mirar els mapes.
Hem sortit al carrer tants cops,
hem cridat tantes injustícies,
que el crit ens ha fet muts
i ja ningú escolta a ningú.
No és això pel que lluitàvem,
no és això pel que cantàvem.
Un país mai no serà lliure
si no ho és la seva gent.
Com puc explicar-te
que també aixecàvem els llibres
quan rebíem cops de porra
i estudiàvem lluny de casa.
Com puc explicar-te
que sabem què és la tortura,
i que tortura ho pot ser tot,
i que encara ho recordo ara.
Hem sortit al carrer tants cops,
hem cridat tantes injustícies,
que el crit ens ha fet muts
i ja ningú escolta a ningú.
No és això pel que lluitàvem,
no és això pel que cantàvem.
Un país mai no serà lliure
si no ho és la seva gent.
No hi ha millor anestèsia
que les raons del guanyador.
Ens fan falta tantes mans
com anys té la història;
cal parar el rellotge,
no repetir els mateixos errors.
que el temps empeny els anys,
i que el rellotge repeteix les hores
com ho fa la història amb les batalles.
Deien, dels nostres dies,
que amb democràcia parlava el poble,
però jo he vist tanta misèria
que he deixat de mirar els mapes.
Hem sortit al carrer tants cops,
hem cridat tantes injustícies,
que el crit ens ha fet muts
i ja ningú escolta a ningú.
No és això pel que lluitàvem,
no és això pel que cantàvem.
Un país mai no serà lliure
si no ho és la seva gent.
Com puc explicar-te
que també aixecàvem els llibres
quan rebíem cops de porra
i estudiàvem lluny de casa.
Com puc explicar-te
que sabem què és la tortura,
i que tortura ho pot ser tot,
i que encara ho recordo ara.
Hem sortit al carrer tants cops,
hem cridat tantes injustícies,
que el crit ens ha fet muts
i ja ningú escolta a ningú.
No és això pel que lluitàvem,
no és això pel que cantàvem.
Un país mai no serà lliure
si no ho és la seva gent.
No hi ha millor anestèsia
que les raons del guanyador.
Ens fan falta tantes mans
com anys té la història;
cal parar el rellotge,
no repetir els mateixos errors.
(Cesk Freixas)
MMM delicioso, que pinta !!! dan ganas de un plato ya, pena que estamos con un calor bochornoso, mejor la tendre en cuenta más adelante, besotes
ResponEliminaJajaja!!! sí! Mejor!!! jajajaja!!! que suerte tienes...ayer, por aquí, hacía bastante frío!!! Un beso!
EliminaLlàstima que no puc trovar cloïsses a Holanda. Aquest és un dels meus plasts preferits de cullera. Boníssim!!
ResponEliminapetons
Ostres, no?! Que curiós!! Pensava que estaven per tot arreu!!! Moltes gràcies Aisha!! Ptons
EliminaUna magnífica recepta de cullera. I em quedo amb el truquet per evitar les flatulències! Una abraçada!
ResponEliminaJajajajaj! És molt pràctic!!! Gràcies pel comentari, guapa! Un pto
EliminaQuè de gust m'hagués menjat jo un platarro com les teves mongetes aquests dies que era (i és) el que em demana el cos. A més, sent un plat 'made in Margot' és un éxit segur, oi?
ResponEliminaPetonets!
Segur que t'haguessis recuperat al moment! ;) si, si, "made in margot", èxit assegurat! Un ptonarro, espero que et trobis millor!
Elimina