dilluns, 6 de gener de 2014

El pa miracle. Pa de soda.






“Elaborar pan en casa hace feliz.
Aún diría más, el pan hace feliz.”

(Ibán Yarza)




Aquest post està escrit des del llit, i és que he començat l’any incubant unes angines. Però com sabeu, la cuina em perd, i, inclús mig malalta, no puc evitar cuinar.

Com més d’una vegada he explicat, els caps de setmana adoro fer pa, i aquest cap de setmana, no és diferent a la resta.

Així que amb el llibre de l’Ibán Yarza a la mà, tenia una recepta perfecte, que fa temps que volia provar. Una recepta molt senzilla, molt ràpida i molt "resultona", a l’hora que deliciosa. El Pa de Soda.



En totes les receptes de pa que fins ara he penjat al blog, hi ha un element comú: el temps. Hi ha receptes més o menys fàcils, amb més o menys amassat, però en totes elles el temps és important. Però, i si no en tens? Aquesta és una molt bona pregunta que es fa l’Ibán al seu llibre. Perquè jo, aquest cap de setmana no podia estar massa temps fora del llit, ni entrant i sortint.

Aquest pa és ideal per dies en que no pots dedicar més de deu minuts a preparar-lo, perquè, com ell bé explica “este pan, más que una receta, es una mera tecnología: enciende el horno, mezcla, mete en el molde y hornea.”

Una meravella, i és que en menys d’una hora, tens un pa. 

En el mateix temps que trigo, gairebé, en anar a buscar un got d’aigua per calmar la tos, preparo la massa i cap al forn. La resta es fa sol...només m’enrecordo de que s’està fent el pa, pel meravellós aroma que arriba fins a l’habitació.

La diferència amb la resta de pans del blog? Que s’utilitza llevat químic (tipus Royal), que és el que habitualment es fa servir per fer pa de pessic –no llevat sec de pa, sinó el que vulgarment es fa servir en pastisseria-.

El secret, bones farines i tots els ingredients extra que se us passin pel cap; d’aquesta manera, el pa és molt més saborós i amb una textura especial, molt esponjós, però alhora dens.



El Pa de Soda té origen irlandès –irish soda bread-, i forma part del que es coneix com a pans ràpids, perquè com abans he explicat, al portar llevat químic, no necessita temps de fermentació. El pa creix dins del forn, no abans d'entrar-hi. Hi ha moltes receptes que inclouen, com a ingredient, el buttermilk, tot i que jo he seguit la recepta de l'Ibán i no en duia.

El pa de soda irlandès va néixer cap a principis del segle XIX i inicialment aquest pa es coïa dins d’una cassola de ferro amb tapa i sobre les brases. Era un pa assequible per a tothom, i per això, era molt consumit. És tant famós, que inclús existeix la Society for the Preservation of Irish Soda Bread.



Per fer aquest pa, amb les meves variacions, es necessiten els següents ingredients:

  • 150 gr de farina integral de blat 
  • 150 gr de farina de força 
  • 3 culleradetes (15 ml) de llevat tipus Royal 
  • 300 gr d’aigua 
  • 35 gr de mel 
  • 7 gr de sal 
  • 2-3 cullerades de ceba en pols 
  • 1 culleradeta de farigola
  • farina de sègol pel damunt del pa.

 
En primer lloc s’ha de prescalfar el forn a 220ºC.

Mentre, s’han de barrejar tots els ingredients en un bol.




Quan la barreja sigui homogènia i la massa tingui textura com de fang, ja està llesta per utilitzar-la. Més fàcil impossible.




Com és una massa molt hidratada, s’ha d’agafar un motlle tipus plumcake i amb mantega, cobrir bé les parets; després enfarinar-lo. D’aquesta manera evitarem que el pa s’enganxi al motlle.

Les mides són per un motlle d’uns 22cm; jo l’he fet amb un motlle una mica més gran i no ha quedat tant gruixut, així que si en teniu un d’entre 20 i 22cm, millor que millor.

El motlle s’ha d’omplir més o menys fins a la meitat i tirar abundant farina pel damunt. Jo he fet servir farina de sègol, que no és crema gens.




S’ha de coure al forn durant 40-50 minuts i passat aquest temps, ja es pot apagar el forn i deixar-lo a dins deu minuts. Després s’ha de treure’l del motlle i deixar que es refredi al damunt d’una reixeta.

Evidentment, es pot posar les espècies que vulgueu, fruits secs, passes, pepites de xocolata, el que vulgueu, admet mil possibilitats.

Igualment, si voleu fer el pa amb un format que no sigui de plumcake, es pot reduir una mica la quantitat d’aigua i bolejar (“hogaza”); un parell de talls profunds en forma de creu, i cap al forn.

És un pa super esponjós, tan, gairebé, com un pa de pessic, i amb un bon formatge és realment deliciós.






I com amb aquesta recepta m’he traslladat a Irlanda, per acabar, no podia posar una cançó d’un altre grup.



Sometimes you can’t make it on your own

Tough, you think you've got the stuff
You're telling me and anyone
You're hard enough

You don't have to put up a fight
You don't have to always be right
Let me take some of the punches
For you tonight

Listen to me now
I need to let you know
You don't have to go it alone

And it's you when I look in the mirror
And it's you when I don't pick up the phone
Sometimes you can't make it on your own

We fight all the time
You and I...that's alright
We're the same soul
I don't need...I don't need to hear you say
That if we weren't so alike
You'd like me a whole lot more

Listen to me now
I need to let you know
You don't have to go it alone

And it's you when I look in the mirror
And it's you when I don't pick up the phone
Sometimes you can't make it on your own

I know that we don't talk
I'm sick of it all
Can - you - hear - me - when - I -
Sing, you're the reason I sing
You're the reason why the opera is in me...

Where are we now?
I've got to let you know
A house still doesn't make a home
Don't leave me here alone...

And it's you when I look in the mirror
And it's you that makes it hard to let go
Sometimes you can't make it on your own
Sometimes you can't make it
The best you can do is to fake it
Sometimes you can't make it on your own

(U2)












2 comentaris:

  1. Aquesta pa "ràpid" s'ha de provar!!! I que et milloris...a mi també em passa això que, quan em trobo malament, precisament per distreure'm una mica, no em puc estar de fer alguna cosa al a cuina!!! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajajaja! No tenim remei, eh? Ja estic una bastant millor! Gràcie guapíssima!! Un pto

      Elimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!