dissabte, 2 de maig del 2015

Salmó Teriyaki amb salsa cremosa de Sriracha. Yummy.





"Si te sientas en el camino,
ponte frente a lo que aún has de andar
y de espaldas a lo andado."

(Dita popular japonesa)




Si alguna cosa m'he afartat de menjar els últims dies i, curiosament, és l'ingredient del que menys receptes he penjat al blog, és el peix.

Puc dir que em fascina i, com més m'agrada és a la planxa o al forn, sense més complicació, ja que per ell mateix, si és fresc, és clar, és extraordinari.

Però hi ha peixos que, vestits, queden d'allò més bé. I un dels que més m'agrada és el salmó, ben disfressat amb una salsa teriyaki i una mica engalanat amb una salseta boníssima de sriracha [a qui no li agradi el picant, pot prescindir d'aquesta última salsa (o posar-ne molt poca, dóna un punt deliciós)].



Diu la web wikipèdia que la paraula Teriyaki deriva de la paraula "Teri", que es refereix al brillant que la salsa dóna al plat i "yaki" que es refereix al mètode de cuinar-lo.

La salsa Teriyaki és potser una de les salses que més es fan servir a la cuina japonesa i que es fa preparant un marinat per l'ingredient principal i després, cuinant-lo amb ell. En realitat és una tècnica culinaria que consisteix en cuinar els aliments en una salsa dolça, ja sigui al forn o a la planxa i aquesta salsa, té com a elements principals la salsa de soja, el mirin, el sucre i el sake.

Teriyaki significa, literalment "glassejar" i és adequada tant per carn com per peix, especialment si són peixos una mica greixosos, com el salmó o la tonyina.



Per fer aquesta recepta es necessiten els següents ingredients:


Pel salmó teriyaki:
  • 4 filets de salmó
  • 2 cebes  verdes tendres 
  • llavors de sèsam
  • 1/2 tassa de salsa de soja
  • 1/2 tassa d'aigua
  • 3 cullerades de sucre morè
  • 3 cullerades de mel
  • 3 alls
  • 2 1/2 culleradetes de gingebre ratllat
  • 1 1/2 culleradeta de suc de llimona
  • 1 1/2 cullerades de Maizena
  • arròs

Per la salsa cremosa de Sriracha:
  • 1/2 tassa de maionesa casolana
  • 2-3 cullerades de Sriracha
  • 1 1/2 cullerada de llet condensada


Per fer la salsa cremosa de Sriracha, només s'ha de barrejar la maionesa -si pot ser feta a casa, millor, la salsa de Sriracha -al gust (proveu-la abans, perquè és bastant picant)- i la llet condensada que donarà un punt de dolçor molt adequada a la salsa. I ja es pot reservar a la nevera.



Després, s'ha de preparar la salsa Teriyaki posant en un cassó, la salsa de soja, el sucre morè, el gingebre, els alls, el suc de llimona, la mel i 1/4 de tassa d'aigua i dur a ebullició a foc lent. 




A part, amb l'altre 1/4 de tassa d'aigua, s'ha de desfer la Maizena i afegir-ho a la salseta, sense deixar de remenar fins que espessi el suficient perquè quedi cuberta la part de darrera d'una cullereta sense que s'escorri. I deixar refredar.




A part, s'ha de tallar el salmó en filets allargats d'uns dos o tres dits d'amplada i posar en una safata on els cobrirem amb la salsa Teriyaki i deixarem marinar, al menys, durant 30 minuts, girant-los als 15 minuts.




Passat aquest temps de marinat, s'ha de coure el salmó o bé al forn i bé a la planxa. Jo els he cuit al forn, durant uns 15-20 minuts a forn prescalfat a 180º-200º.

Mentre es cou, s'ha de preparar un arròs blanc, que s'ha d'amanir amb sal i pebre, una mica d'oli i la part verda de les cebes tendres.




Per servir, un bol d'arròs, cebes verdes tallades a rodanxetes, el salmó, una mica de sèsam pel damunt i la salsa de Sriracha.




Avui acabo amb els Chemicals Brothers i el seu ball del salmó. ;)


The Salmon Dance

"Hello boys and girls.
My name is FatLip,
and this is my friend, Sammy the Salmon.
"What do.
Today we're gonna teach you some fun facts about salmon
in a brand new dance."

Let me introduce to you a brand new dance
I know you gonna love it if you give it one chance
Its not complicate, its not too hard
You don't even have to be a hip-hop star!
See anyone can do it, all you need is style
Listen up, peep gang, Imma show you how
Put your hands to the side, and silly as it seems
and Shake your body like a salmon floating up stream

I float up stream
You know how we do it
You know how we do it again

"All my peeps spend part of their life in fresh water and part
of their life in salt water".

"Wow, very interesting"

"We change round a coupe of days after spawning, then we die."

When I first did the salmon all the people just laughed
They looked around and stood like I was on creck
I heard somebody say out loud
"What the f*** is that? This n****'s dancing like a fish, while
he's doing the snap"
But the more I kept doing it, the more they were feeling it
Then I heard some bitches saying "that n****'s killing it"
By the end of the night, everyone was on my team

And the whole club was dancing like a salmon floating up stream!

I float up stream
You know how we do it
You know how we do it again

"Most of our friends find there home waters by sense of smell,
which is even more keen than that of a dog or a bear."

"Wow."

"My family also rely on ocean currents, tides, the gravitational
pull of the moon."

"The moon? Fish pay attention to the moon?! Wow. Who knew?"

I float up stream

"Did you know..."

"What?"

"...That I could go to Japan?...and back."

"You're kidding me? Amazing. Geez."

"Polluted water can kill both baby salmon that are developing
and the adult salmon that are on their way to spawn."

"Wow, what a shame. What a shame. Huh."

"Wow"

"Hey, kids, give it up for Sammy the Salmon
and his amazing salmon dance.
Huh, what ya say?
Alright. Who's hungry?"

(Chemical Brothers)






TEXTO O DESCRIPCION



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!