"La cocina no la puedes separar de la persona que la hace
ni del lugar donde la consumes."
(Alain Ducasse)
Quan veig una recepta i no trigo més de tres dies en fer-la, és que és una bona recepta. No acostumo a equivocar-me.
I aquesta va ser una d'elles.
A mi el vinagre m'encanta i com no, l'escabetx, tot i que sempre l'havia menjat de tonyina. La recepta d'aquest, una mica peculiar ja que porta vi blanc i "Manzanilla", la vaig veure al programa Robin Food -que he sentit que deixen d'emetre quan acabi el mes de maig; és ben bé que ja no hi ha cap tipus de criteri a la tele- i la va fer Juan Echanove. Gran actor i gran cuiner (o al menys de gastronomia en sap un pou, és de bon menjar).
La recepta és d'aquelles que passen de generació en generació, i per això ràpidament vaig confiar en el seu resultat. I quina delícia. Sobretot si teniu paciència i us el mengeu al cap d'un parell o tres de dies.
Aquesta vegada només en vaig fer un parell de filets, la propera, en faré un munt i ho guardaré com a conserva. Ara que bé l'estiu és ideal per qualsevol moment, en amanida, entrepà, sol...
S'ha tornat en un imprescindible a la meva cuina, tasteu-lo i ja em direu.
Per fer aquesta recepta, es necessiten els següents ingredients:
Per l'escabetx:
- 1 cabeça d'alls
- 2 filets d'indiot
- 4 cebes tendres
- 2 pastanagues
- 1 got d'oli d'oliva verge
- got de vinagre de xerès
- 1 fulla de llorer
- pebre negre en gra
- 1 copa de "manzanilla"
- 1 got de vi blanc
- sal
Pel super entrepà:
- pa (casolà millor)
- formatge fresc de cabra
- mostassa
- Enciam del tipus que vulgueu o germinats
- oli d'oliva i verdures de l'escabetx
En primer lloc s'ha de daurar bé els filets d'indiot, amb el foc ben fort, per segellar-los, però no per coure'ls.
Llavors, s'ha de retirar els filets a un plat i en la mateixa cassola, s'ha de sofregir lleugerament la ceba tallada a juliana, els alls i les pastanagues tallades en biaix, a foc molt fort perquè volem que es daurin ràpid però no que perdin la seva duresa, han de ser cruixents; s'han de salar les verdures.
Una vegada s'han sofregit i quan comencin a agafar color, s'ha d'afegir de nou els filets d'indiot i la resta d'elements i dur a ebullició. Quan arrenqui el bull, s'ha de tapar i deixar tres minuts.
Passats els tres minuts, s'ha de treure del foc i deixar que es refredi; llavors, s'ha de posar a la nevera.
D'un dia per l'altre ja està bo, però al cap de dos es increïble.
Una suggerència és un entrepà de "traca i mocador", que diu el meu pare.
A part, barrejar el formatge de cabra fresc amb una culleradeta de mostassa, suc de l'escabetx i unes quantes de les verdures i barrejar bé.
Llavors s'ha de torrar un bon pa, untar-lo amb la barreja de formatge de cabra, posar un bon enciam al damunt, els filets d'indiot, més verdures i una mica de suc pel damunt.
Espectacular.
I ja que aquest cap de setmana ha tocat Eurovisión, un petit homenatge a una cançó que hauria d'haver guanyat -jo fa anys que no ho miro, però he vist la cançó espanyola d'enguany i moro de vergonya; a veure si prenen exemple i evolucionem una mica-. Us deixo amb la cançó d'Estonia.
Goodbye to yesterday
I woke up at 6 a.m.
My eyes were closed
But my mind was awake
Pretended I was breathing in a deep sleep pace
Got dressed so quietly
I was frozen by the jingle of my keys at the door
As I got outside I smiled to the dog
I didn't want to wake you up
My love was never going to be enough
So I took my things
And got out of your way now girl
Why didn't you wake me up?
I'm pretty sure I would have told you to stop
Let's try again and say goodbye
Goodbye to yesterday
Why would you think like that?
Yeah, we fight a lot but in the end
You and I we're a perfect match
I wouldn't want it any other way
But now you're never going and I'm all alone
Lying here naked and staring at the phone
I didn't want to wake you up
My love was never going to be enough
So I took my things
And got out of your way now girl
Why didn't you wake me up?
I'm pretty sure I would have told you to stop
Let's try again and say goodbye
Goodbye to yesterday...
(Elina Born & Stig Rästa)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!