"Per fer un pastís de poma,
primer has de crear un univers."
(Carl Sagan)
Aquest mes, les Rebosteres per Europa volen fins a Anglaterra i de les mil opcions que hi havia, em quedo amb un deliciós, dens i alhora lleuger, aromàtic i humit pastís de poma amb crosta de crumble.
Un pastís deliciós per prendre una tassa de te, que jo he volgut fer versió integral i amb sucre moscovat.
Per qui no l'hagi tastat, li recomano que ho faci. És un sucre morè que s'obté de la canya de sucre i gairebé no està refinat. No té res a veure amb el sucre morè que podem trobar als supermercats, la seva qualitat és molt més alta, sobretot les organolèptiques, precisament per aquesta falta de refinament.
Aquest sucre es cristal·litza i es centrifuga i cada cristall del sucre queda cobert per una fina capa de melassa, que fa que tingui aquest color fosc i aquesta humitat; en canvi, el color fosc del sucre morè es proporciona després, vaja, que es tenyeix.
Per tant, els seus valors nutricionals són superiors, ja que conserva minerals com el magnesi, el potassi, el ferro o el calci de la canya de sucre.
I el sabor també és diferent, ja que és intens, amb un deliciós sabor de melassa, fort, una mica amarg, amb sabor a nous, mantega, caramel...una molt bona combinació amb la poma, la farina integral i la mantega clarificada.
Dedico aquest pastís a qui sé que li agradarà tenir la recepta. Va per tu, Kiket.
Per fer aquest deliciós pastís, es necessiten els següents ingredients:
Pel cake de poma:
- 210 gr de farina integral
- 3 ous
- 2 culleradetes de llevat "Royal"
- 180 ml de mantega clarificada
- 2 culleradetes de canyella
- un pessic de gingebre en pols
- 430 gr de poma ratllada
- 180 gr de sucre moscovat
- suc de llimona
Pel crumble:
- 50 gr de mantega
- 50 gr de sucre
- 50 gr de farina
En primer lloc, s'ha de prescalfar el forn a 180ºC, i preparar el motlle on enfornarem el pastís, untant amb mantega i després, farina.
A part, s'ha de tamisar la farina, la canyella, el gingebre en pols i el llevat i reservar.
Finalment, s'ha de preparar la poma. Per això, s'ha de pelar i ratllar (o tallar-la a trossets) i barrejar amb una mica de suc de llimona per evitar que s'oxidi.
En un altre bol, s'ha de batre els ous amb el sucre moscovat i la mantega desfeta, fins que munti i quedi una pasta força airejada.
Per, finalment, afegir, primer la farina i després la poma ratllada, ajudant-se d'una espàtula.
Abans d'enfornar, s'ha de posar per damunt el crumble.
Per preparar-lo, simplement s'ha de barrejar la farina, el sucre i la mantega freda, fins aconseguir que tots els ingredients estiguin ben barrejats i fer una bola o cilindre, com si anéssim a fer galetes, i trencar a trossets petits que s'han d'anar col·locant pel damunt de la massa.
I cap al forn fins que al punxar el pastís amb un escuradents, aquest surti net, i el crumble estigui dauradet.
Deliciosament contundent. Ideal per prendre un bon tros amb una tassa de te.
I sense moure'ns d'Anglaterra, música ideal per degustar aquest pastís de poma tan especial.
Little green apples
Well, I wake up in the morning
With my hair down in my eyes
And she says hi
And hurry to the breakfast table
While the kids are going off to school, goodbye
And she reaches out and takes my hand
And squeezes it and says "how you feelin' Hon?"
And I look across at smiling lips that warms my heart
And I see my morning sun
And if that's not loving me
Then all I've got to say
God didn't make little green apples
And it don't rain in Indianapolis in the summertime
There's no such thing as Dr. Suess
Disneyland and Mother Goose, no nursery rhyme
God didn't make little green apples
And it don't rain in Indianapolis in the summertime
And when my self is feeling low
I think about your face aglow and ease my mind
Sometimes I call him up knowing he's busy
And ask if he could get away and meet me
And maybe grab a bite to eat
And he drops what he's doing and hurry's down to meet me
And I'm always late
He sits waiting patiently and smiles when he first sees me
Because he's made that way
And if that's not loving me
Then all I've got to say
God didn't make little green apples
And it don't rain in Indianapolis when the winter comes
There's no such thing as make belive
Puppy dogs and autumn leaves, no B.B. guns
God didn't make little green apples
And it don't rain in Indianapolis in the summertime
And when my self is feeling low
I think about your face aglow and ease my mind
(Robbie Williams feat Kelly Clarkson)
No l'he tastat mai.....m'hauré d'espavilar a fer-ho!
ResponEliminaPetons, Marta! ...i bon cap de setmana!
Olga
Impressionant!!
ResponEliminaAnna
Qué corte tan bonito tiene!! Me encantan todos los postres con manzana, son mi debilidad!
ResponEliminaNo m'agraden aquest tipus de dolços perquè no m'agrada la fruita cuinada però he de reconèixer que te una pinta bonissima!!!!!!!
ResponEliminaAixò si, la cançò m'encanta!!!! ^_^
Bessets!!!
Me encanta la manzana en los postres!! Y este tiene una pintaza!!! Te sigo! Besos
ResponEliminaPintaza, te quedo espectacular!! Besos, Isabel!!
ResponEliminaCreo que las tartas de manzana son las mejores del mundo entero y la que has hecho es una prueba de ello, toda una maravilla! En un ratito voy a buscar un trozo para merendar! :)
ResponEliminaUn beso!
Raquel
¡Deliciosa! Me encanta la propuesta.
ResponEliminaUn besito
http://dulcespecadosyotraslujurias.blogspot.com.es/
molt bona aportació Marta !!! les pomes son un èxit asegurat
ResponEliminaTe ha quedado perfecto!
ResponEliminaMarta una delicia de postre me gusta mucho, te ha quedado genial!
ResponEliminaUn beso!!
Una delicia, me encanta el crumble. Una fantastica propuesta. Un beso.
ResponEliminaTiene una pinta riquisimaaaaa
ResponEliminacarolina
carriscupcakes
Me encanta, una pinta deliciosa, y el corte es fenomenal!!! Un beso
ResponEliminaMarta, un pastís de reis! Sense cap mena de dubte!!
ResponEliminaPetons guapa!!