dijous, 8 de gener de 2015

El fals postre. Mousse de brie amb cor de tomàquet picant i sablé d'olives negres i orenga.





Nubes

Islas del cielo, soplo en un soplo suspendido,
¡con pie ligero, semejante al aire,
pisar sus playas sin dejar más huella
que la sombra del viento sobre el agua!

¡Y como el aire entre las hojas
perderse en el follaje de la bruma
y como el aire ser labios sin cuerpo,
cuerpo sin peso, fuerza sin orillas!

(Octavio Paz)



Aquesta és una altre de les receptes que van formar part dels aperitius del sopar de la Nit de Nadal, i igual que d'altres, la recepta surt de l'increïble blog "Disfrutando de la comida".

Com la tornada a la rutina, després d'uns dies de desconnexió total, és francament difícil i m'arrossego pels llocs, avui faré un post curt. Breu i concís.

Només us diré que és un aperitiu delicadíssim i lleuger. La mousse, suau com els núvols i el sablé gustós i cruixent. Ben bé podrien ser unes postres si elimineu la sal i el punt picant del cor de tomàquet i enlloc de olives negres deixeu les llavors de rosella de la recepta inicial. Aquestes dues variacions, són de collita pròpia, però crec que donen un gir interessant i és que, com aperitiu, és immillorable.

Recomano que el tasteu, no us penedireu.



La recepta original és per a quatre persones, jo vaig doblar les mides i em van sortir nou pastissets, del motlle Lekué que podreu veure a les fotos.



Per fer aquests pastissets, que jo vaig personalitzar una mica, es necessiten els següents ingredients:


Per la mousse de formatge:

  • 480 gr de brie
  • 120 gr de llet
  • 12 gr de gelatina
  • 48 gr de nata
  • 200 gr de nata semimuntada

Per la melmelada gelificada:

  • 150 gr de tomàquets pelats sense pepites
  • 90 gr de sucre
  • 15 gr de suc de llimona
  • 1 gr d'agar agar
  • pebre negre
  • chili picat
  • pessic de sal

Pel sablé d'orenga i olives negres:

  • 250 gr de farina
  • 126 gr de mantega
  • 6 gr de sal
  • 8 gr de sucre
  • 32 gr d'ou
  • 39 gr de llet
  • 1 gr d'orenga
  • olives negres d'Aragó (al gust)

Per decorar:

  • Daus de tomàquet
  • Alfàbrega fresca


En primer lloc s'ha de fer la melmelada de tomàquet perquè la necessitarem gelificada abans de posar a l'interior de la mousse.

Per això, s'ha d'escaldar el tomàquet, per pelar-lo, i treure les llavors. Després s'ha de tallar a daus i juntament amb el sucre i el suc de llimona, dur a ebullició. Quan bulli, s'ha de baixar el foc al mínim i deixar coure uns deu minuts. Passat aquest temps, s'ha d'afegir l'agar agar i coure un minut més.




I ja es poden farcir els motlles que farem servir pels pastissets, intentant un gruix d'un centímetre, aproximadament, i congelar.

Quan sigui congelat, s'han de desemmotlla i tallar per la meitat -llargada- i 1 cm de cada costat, embolicar amb paper film i deixar al congelador mentre fem la mousse.




Per fer la mousse s'ha de pelar el brie i batre amb la llet fins que obtingueu una barreja cremosa.

A part, s'ha d'escalfar la nata i desfer la gelatina prèviament hidratada i barrejar amb el formatge.

En un bol a part, s'ha de semimuntar la nata i barrejar, en dues o tres vegades, i amb moviments envolvents, amb la barreja del formatge.

Per repartir la mousse entre els motlles, el millor es col·locar la barreja dins d'una màniga pastissera. 




S'han d'omplir fins a la meitat, posar al mig la melmelada congelada i acabar de farcir, allisant la superfície amb una espàtula.



Congelar 24 hores.

Al dia següent, i si pot ser, el mateix dia en que menjareu els pastissets, s'ha de preparar el sablé.

Per fer-ho, s'ha de barrejar la farina, el sucre, la sal i la mantega en pomada fins que sigui una espècie de sorra i en últim lloc l'orenga i les olives. Finalment, la llet, i l'ou i barrejar fins a obtenir una massa homogènia, però sense amassar.




I deixar reposar dues hores a la nevera.

Passada l'estona de repòs, que ajudarà a manipular millor la massa, s'ha d'estirar i fer rectangles de 8,5 cm x 3,5 cm, una mica més grans que el motlle perquè sobresurti la galeta. De gruix com volgueu, a mi m'agrada una mica gruixudeta perquè és noti.




Han de coure uns 12 minuts a 175ºC, però aneu vigilant perquè depèn del forn i del gruix que doneu a les galetes.

I a refredar completament al damunt d'una reixeta.

Un consell, desemmotlleu la mousse mentre encara sigui congelada i deixeu-la al damunt de paper vegetal a la nevera fins abans de servir-la.

Una mitja horeta abans de menjar-la, unteu una mica la galeta amb mantega perquè la mousse no es mogui, poseu la mousse al damunt i deixeu a temperatura ambient. 

Queda molt maco amb uns dauets de tomàquet al damunt i una fulla d'alfàbrega.




A mi em va encantar. I a la foto no s'aprecia gaire, però mireu l'interior.





Espero que us agradi. La banda sonora d'avui, la posa Mine! i el seu Pastís.


Pastís

Melindros i croissants salats
Feliços vint-i-tres
Se me'n van les mans si et tinc davant

S'esveren tots els animals
Fan cua per poder passar
Però al final de tot
és molt més fosc

Centenars de petites coses
que em fan enfadar
Centenars de petites coses
que em fan enfadar

Ja n'hi ha prou
no vull entrar
en els detalls

Ja n'hi ha prou
no em burxis més 
no en vull parlar

Centenars de petites coses
que em fan enfadar
Centenars de petites coses
que em fan enfadar

Ja n'hi ha prou
no vull entrar
en els detalls

Ja n'hi ha prou
no em burxis més 
no en vull parlar

(Mine!)






TEXTO O DESCRIPCION



2 comentaris:

  1. me gusta mucho la idea, tiene que estar delicioso. Un beso

    ResponElimina
  2. Marta... sense paraules!!! Excepcional!! Molt del teu estil: una feina de boig i un resultat de luxe ;D

    M'encanta!!!! I ja saps que et tinc molta enveja, punyetera!! :)

    Petons

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!