dijous, 7 d’agost del 2014

Més receptes d'estiu. Nem cuốn de gambes amb un toc de curry.





"Al menjar-te una fruita,
pensa en qui va plantar l'arbre."

(Dita popular vietnamita)




Ara, a l'estiu, no hi ha res com un plat lleuger, fresc, fàcil de fer i, alhora, deliciós. I què millor si a sobre la recepta permet tantes variacions que és ideal per aprofitar restes que puguin haver per la nevera de casa?

Doncs avui, la recepta és ideal per tot això que acabo de dir. Permet carn, peix, verdures de tot tipus, es pot menjar freda o calenta i és ideal per una nit d'estiu amb una copa de vi blanc ben fresc.



La cuina oriental sempre m'ha fascinat. Potser la més coneguda és la xinesa i la japonesa, seguida per la tailandesa, que són les que més de moda estan, però per a mi, la vietnamita és espectacular.

Jo la conec perquè a prop de casa dels meus pares hi ha un restaurant vietnamita on, abans, havíem anat vàries vegades i, la veritat, és que sempre en sortia satisfeta.

La cuina vietnamita és sofisticada i cada ingredient té la importància que es mereix al plat, en la seva justa mida. Em resulta molt curiós com amb la combinació de tants ingredients per plat, es crea un sabor única tant harmònic que enamora.

El plat que avui proposo són els "nems", que són uns rotllets fets amb paper d'arròs que tant poden menjar-se en fred, com en calent, i dels que hi ha diferents tipus.

Els Gỏi cuốn o nem cuốn, que són, podríem dir, els d'estiu i els que avui presento. Són ideals per servir com a aperitiu, perquè són fresquíssims, que es fan bàsicament amb verdures i que poden acompanyar-se amb gambes, porc, vedella, fideus d'arròs i tot allò que se us acudeixi, i que són característics perquè no es serveixen mai fregits, sinó freds i acompanyats, la majoria de vegades, amb una deliciosa salsa de cacauet.

Els Nem rán, que són rotllets fets també amb paper d'arròs, però fregits i que destaquen per ser molt cruixents. Diuen que reben aquest nom, que significa "nems imperials", perquè eren un aperitiu que sempre es servia a les celebracions de la cort vietnamita.

I els Nem rán rế que són similars als "Nem rán", però embolicats en Bánh tráng, que són fideus d'arròs cruixents. 



Els nem cuốn són doncs, un aperitiu refrescant i fàcil de fer que es pot farcir amb múltiples combinacions de carn, peix o verdures, així que, a sobre, és una recepta lleugera i saludable. 

Avui m'he decantat per un farcit de col, brots tendres de diferents tipus d'enciams, pastanaga i gambes amb un toc de curry, que juntament amb la menta, fa una combinació deliciosa no, el següent. 

Així doncs, l'únic ingredient que potser no teniu sempre a la despensa és el paper d'arròs, però avui en dia a gairebé totes les grans superfícies hi ha una secció de cuina oriental i, si la trobeu, el paper d'arròs hi és segur. I sinó, doncs haureu d'anar a algun supermercat oriental, que també és molt fàcil de trobar. 

Per la salsa, la recepta tradicional porta pasta de cacauet, però com volia fer la recepta lleugera, he obviat aquest ingredient; el que sí porta és una cullerada de salsa de peix, que igual que el paper d'arròs, es troba a la secció de menjar oriental i/o en un supermercat especialitzat. 

La resta, cap problema. 



Per a fer aquesta recepta, es necessiten els següents ingredients:


Pels nems:


  • 4-8 fulles d'arròs -depèn de la mida-
  • 1 tros de col (arrissada o blanca)
  • brots d'enciams
  • 1 pastanaga gran
  • gingebre (1/2 cm)
  • 1 all
  • menta
  • gambes grans
  • curry
  • oli d'oliva verge
  • sal i pebre


Per la salsa:

  • salsa de soja
  • Mirin
  • 1/4 de ceba tendre
  • un polsim de "cinc espècies xines"
  • 1 culleradeta de salsa de peix
  • 1 guindilla
  • un polsim de sucre morè
  • unes gotes de llimona


Com per muntar els nems és millor que les gambes siguin fredes, el primer que s'ha de fer és preparar-les. 

Per això s'han de netejar bé i treure, sobretot, aquella espècie de vena que tenen longitudinalment, que no és altre cosa que el seu tub digestiu. Per això s'ha de fer un tall i estirar-lo fins que surti sencer. Així evitarem tant el mal gust, com la sorreta que té i que resulta francament desagradable si te la menges.

I les tallem a trossos, de la mida que volgueu; hi ha qui les posa senceres, jo les he tallat a trossos mitjans.

Després, simplement s'han de saltejar en una paella, amb una mica d'oli, sal i curry, i una vegada fetes, reservar.




Mentre es refreden les gambes, s'ha de preparar la resta d'ingredients. Per això s'ha de tallar la pastanaga, la col, la menta i els brots d'enciam a juliana, picar l'all, ratllar el gingebre i barrejar tots els ingredients com si d'una amanida es tractés, amanint amb una mica d'oli.




No he posat mides concretes perquè s'ha de fer a ull. Si a algú li agrada més la col, doncs en posa més que la resta, i així amb qualsevol dels ingredients. De fet, no deixa de ser una amanida dins d'un paper d'arròs, el que implica que podeu treure o afegir el que volgueu.

I ja podem posar en remull les fulles d'arròs. Us recomano que les aneu remullant una a una, per evitar que se us enganxin entre elles. De fet, l'estona de remull és mínima, no arriba ni a un minut, així que val la pena anar-les sucant individualment. S'hidraten de manera quasi instantània.




I a mida que les aneu tenint hidratades, s'han d'assecar amb una mica de paper i anar farcint, una mica de l'amanida i uns trossos de gambes pel damunt, i embolicar, plegant, com si emboliquéssim un regal. 





Així fins acabar.

Per fer la salsa, simplement s'han de barrejar tots els ingredients líquids, amb la ceba picada ben petita i les espècies, a ull. Un raig de cada i un polsim de cada, i si es vol més quantitat, només cal doblar.

És un plat d'allò més refrescant ideal per dies d'estiu, calorosos. I si s'està de vacances, encara senta millor, amb una copa fresca de vi blanc.



Nits d'estiu, cançons d'estiu.

Summertime sadness

Kiss me hard before you go
Summertime sadness
I just wanted you to know
That baby you're the best

Got my red dress on tonight
Drop it like it's hot in the pale moonlight
Got my hair up real big beauty queen style
Highheels off, I'm feeling alive

Oh, my God, I feel it in the air
Telephone wires above are sizzlin' like your stare
Honey I'm on fire I feel it everywhere
Nothing scares me anymore

Kiss me hard before you go
Summertime sadness
I just wanted you to know
That baby you're the best

I've got that summertime, summertime sadness
Got that summertime, summertime sadness
Got that summertime, summertime sadness
Oh, oh

I'm feelin' electric tonight
Cruising down the coast goin' 'bout 99
Got my baby by my heavenly side
Oh if I go, I'll die happy tonight

Oh, my God, I feel it in the air
Telephone wires above are sizzlin' like your stare
Honey, I'm on fire I feel it everywhere
Nothing scares me anymore

Kiss me hard before you go
Summertime sadness
I just wanted you to know
That baby you're the best

I've got that summertime, summertime sadness
S-s-summertime, summertime sadness
Got that summertime, summertime sadness
Oh, oh

I think I'll miss you forever
Like the stars miss the sun in the morning skies
Late is better than never
Even if I'm gone I'm gonna drive, drive

I've got that summertime, summertime sadness
S-s-summertime, summertime sadness
Got that summertime, summertime sadness
Oh, oh

Kiss me hard before you go
Summertime sadness
I just wanted you to know
That baby you're the best

I've got that summertime, summertime sadness
S-s-summertime, summertime sadness
Got that summertime, summertime sadness
Oh, oh

(Lana del Rey)







TEXTO O DESCRIPCION



2 comentaris:

  1. Curry i menta, que original! m'has fet venir gaens de preparar aquesta recepta!

    "Les receptes que m'agraden"

    ResponElimina
  2. Hola Marta, no sé si estàs oberta a participar en premis i en cadenes però al meu blog t'he deixat un. Et pots passar i sinó com a mínim hauré contribuit a que algú descobreixi el teu blog. Petonets;)

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!