dijous, 21 d’agost de 2014

Un délicieux apéritif. Rillettes d'arengada fumada.





"La gran protagonista és la matèria prima,
la nostra comesa com a cuiners
ha de ser no fer-la malbé."

(Alain Chapel)




Després d'una visita a França, no podia tornar amb les mans buides. Al maleter del cotxe es sumaven diferents ingredients que si bé no deuen ser impossibles de trobar a casa, sí bastant difícils, llibres de cuina i algun que altre utensili per preparar plats, típicament francesos.

Entre aquests auto-regalets, un llibre: "Rillettes".

Segons diu el llibre, en francès, el diccionari defineix aquest plat així: <<Les rillettes sont une préparation, réalisée par cuisson dans la graisse, de viandes de porc, de lapin, d'oie ou de volaille, découpées en morceaux.>>

Doncs, efectivament, les rillettes, en el seu inici, eren simplement una preparació feta amb la cocció en greix de diferents tipus de carn, de porc, de conill, d'oca o de pollastre, que després de coure es tallava en trossos, o més ben dit, en fils.

Aquest plat, com molts altres, forma part de l'extens patrimoni gastronòmic francès.

Històricament, la carn més comú que es feia servir per fer aquest paté tou, però gens fi -per aquesta raó se l'anomenava "paté de pobre"- era la carn de porc.

Del terme "rillettes", que prové del mot "rille" -"reille" en francès antic-, diuen que es té la primera constància escrita en un document de 1480 que parlava de "rilles et oreilles de porceaux" i que s'aplicava, doncs, a una peça de carn de porc que es tallava a tires, igual que ara esqueixem el bacallà. De fet, es destinava a conservar les peces de carn de les matances que només es feien un parell de vegades l'any.

Així doncs, cap al segle XV, a prop d'Anjou, Le Mans i Tours, amb les parts més greixoses del porc es feien les rillettes, una vegada cuites les peces lentament en el seu propi greix esqueixant la carn, en fils, i es conservava per tenir-la a punt per tot l'any.

La recepta tradicional es basava en el greix i la carn del porc, però actualment, s'elaboren rillettes molt diverses amb tot tipus de carns i peixos, tenint com a denominador comú l'aportació d'algun greix, o bé propi o afegit, com en el cas dels peixos majoritàriament.



Doncs bé, com avui dia no calen coccions llargues per preparar rillettes, que bàsicament manté el nom per la manera de tallar les viandes, vaig començar amb una d'arengades fumades, que va ser un dels ingredients que també em vaig endur cap a casa. 

Boníssima.



Per fer aquesta recepta, es necessiten els següents ingredients:

  • 200 gr d'arengades fumades
  • 1 fulla de llorer
  • 1/2 cullerada de grans de pebre sencers
  • 1 llimona (el suc)
  • 2 cullerades de Crème Fraîche
  • 25 cl de llet sencera
  • 1/2 ceba tendre
  • 2-3 tomàquets secs italians (segons la mida)
  • 3-4 cogombrets
  • sal i pebre


En primer lloc s'ha de posar en un cassó la llet, els grans de pebre i la fulla de llorer i dur-la a ebullició. Una vegada bulli, s'ha d'enretirar del foc, cobrir el cassó amb paper d'alumini perquè no es perdi el vapor i que la llet infusioni bé, i deixar que es refredi completament.




Una vegada la llet sigui freda, s'ha de colar i cobrir els filets d'arengada amb la llet infusionada per deixar que reposi a la nevera, unes 12 hores.




Passades les 12 hores, s'han de treure els filets de la safata on els teniem macerant amb la llet i, amb l'ajuda de paper de cuina, assecar-los bé.

Llavors, s'ha de repassar que no tinguin cap espina que després pugui molestar i picar-los toscament.

Una vegada siguin picats, s'ha d'afegir la ceba, els cogombrets i els tomàquets secs, tot picat ben petit, i amanir amb el suc d'una llimona, sal i pebre i la crème fraîche.




Quan sigui amanit al gust -el millor és anar provant-, s'ha de deixar reposar de nou a la nevera durant un parell d'hores.

Queda boníssim amb torrades amb sèsam o al damunt de les patates fregides. És ideal per fer l'aperitiu acompanyat amb un bon vermut.



Acabo amb una de les cançons que sonava al cotxe mentre circulàvem per França.


Beautiful losers

J'zappe du coq à l'âne: du coquard de Rihanna
Au geyser de Mentos et Coca light,
De canal en canal, d'Ilan à Youssouf Fofana,
D'Obama à la brasse de Loana,
Deux nanas et leur "...".
Pourquoi j'matte ça? Ça ne m'avance pas, ça va de soi!
Daft Punk sur les dix doigts,
Miss Amanda, le pe-ra et les francs CFA,
Une blondinette en coupé-décalé Gwada,
Un ninja, coupe afro, joue du nunchaku,
Les photos d'autopsie de Tupac Shakur.
Chaque jour, j'passe du morbide au futile,
Me perds dans un dédale d'images inutiles.
Une gamine empile des gobelets en pyramide,
J'me dis qu'elle est rapide et qu'mon temps j'dilapide.
Dans la tamise, on surfe à la dynamite, l'ami,
Pour avoir son quart d'heure de gloire comme Andy l'a dit.

People, people, people, people...
Beautiful losers...

Sit uo straight and listen,
Just too much information,
Please won't you let me be,
Is it my own choice, that it puzzles me so?
Stop! Need to turn you off, yes it's time to go...
Calmness breeds imagination,
And silence ponctuales the sound,
It's a very numbing feeling as
Our pencils hit the ground,
The quiet fire of revolution,
Once again starts inside.

People, people, people, people...
Beautiful losers...

Une révolution sponsorisée par Nokia;
La souffrance d'un Etat dans le regard de Neda,
Pardonnez-moi, si je ne m'attarde pas
Mais je préfère l'hélicoptère façon Kâma-Sùtra.
Amy sous crack, Britney la boule à Z,
Laure le boule à l'air, a l'aise, comme Paris t'as vu la scène?
J'ai la pupille carrée, les yeux inhectés de sang
A force de fixer l'écran dans l'écran.
Je rentre dans les rangs, lentement, sans élan,
Égarant mon temps dans l'errance, plan sur plan.
Truqué comme "Portables et pop corn",
Yankee comme Port d'armes et hot dog!
Ray-Ban et top model, en pleine crise chausser les skis,
Banquable comme Bruni Tedeschi.
Peu d'esprit, juste du ness-bi,
De la vie une pale copie,
Une industrie qui balbutie,
Une industrie qui balbutie.

(Hocus Pocus)




 



TEXTO O DESCRIPCION




1 comentari:

  1. Para ir abriendo boca a punto de llegar el fin de semana.
    Bss

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!