dijous, 10 de setembre del 2015

Skolebrød. I tornem a l'escola.






"En la escuela de la experiencia,
las lecciones cuestan caras,
pero solamente en ellas
se corrigen los insensatos."

(Benjamin Franklin)



Aquest mes se m'ha escapat l'avió i arribo amb una mica de retard al meu destí: Noruega, on les resbosteres per Europa, ja fa unes hores que han arribat amb les seves dolces receptes.

Però finalment, maleta en mà, he arribat i per aquest viatge a Noruega he triat els "skolebrød", que ara que comença la tornada a l'escola són més que adequats. També se'ls coneix com a "Skoleboller" que ve a ser "pa dolç d'escola".

Mireu si aquests brioixos són típics que al 2009 es va convocar un concurs a nivell nacional, a Noruega, en el que es va fer partícips als alumnes d'escoles de tot el país amb el propòsit d'incitar als joves a crear noves receptes i escollir-ne la millor; es va reunir unes 80 receptes.

A la massa, es fa servir, com en moltes de les receptes nòrdiques, cardamom, que dona un increïble aroma. A part, es farceix amb crema pastissera i es cobreix amb un dens glassejat ven empolsinat amb coco.

Us asseguro que és una pasta deliciosa, irresistible. I és que quan un dolç agrada tant als petits de la casa, per alguna cosa és.



Per fer-los, es necessiten els següents ingredients:


Per la massa:

  • 163 gr de llet sencera
  • 25 gr de mantega sense sal
  • 295 gr de farina de blat
  • 37,5 gr de sucre glas
  • 3/4 de culleradeta de cardamom mòlt
  • 1/4 de culleradeta de sal
  • 3,5 gr de llevat sec instantani (de pa)
  • 1/2 ou batut


Per la crema pastissera:

  • 250 gr de llet sencera
  • 1 beina de vainilla
  • 60 gr de sucre
  • 2 rovells d'ou L
  • 1 1/2 cullerades de farina
  • 1 1/2 cullerades de Maizena


Per decorar:

  • 105 gr de sucre glas
  • 1 1/2 cullerades d'aigua
  • coco ratllat


En primer lloc s'ha d'elaborar la massa del brioixos.

Per això, s'ha d'incorporar la llet en un cassó i escalfar una mica fins que sigui tèbia, no ha de bullir ni agafar una temperatura massa alta, ja que llavors mataria el llevat.

Mentre, en un bol s'ha de posar la farina, el cardamom, la sal (en un racó) i el llevat, que no ha d'entrar en contacte amb la sal, i reservar.

Una vegada tenim la llet tèbia, s'ha d'apartar del foc i afegir la mantega a daus, el sucre i el 1/2 ou batut i remenar fins a que tot quedi ben integrat.

Llavors, s'ha d'incorporar els ingredients líquids als secs i barrejar bé amb una espàtula.

S'ha de pastar fins a obtenir una massa suau, elàstica i brillant.

Aquesta massa s'ha de deixar reposar dins d'un bol enfarinat i tapada amb paper film fins que dobli el  volum, aproximadament un parell d'hores, tot i que depèn de la temperatura de l'ambient.

I mentre lleva la massa, s'ha de fer la crema pastissera.

Per fer-la, s'ha de fer bullir la llet amb la beina de vainilla i a part, barrejar bé el sucre amb els ous i la maizena i la farina fins que no quedi cap grumoll i hagi blanquejat bé. Afegir la llet calenta sense deixar de remenar i cap al foc altre vegada fins que espessi.

Per refredar la crema, s'ha de posar el paper film en contacte directe.




Quan la massa hagi llevat, s'han de formar els brioixos, aproximadament d'uns 65 gr; en surten uns vuit, que s'han d'anar col·locant al damunt de paper de forn, deixant espai entre ells, ja que gairebé doblaran el volum.




S'ha de deixar llevar fins que doblin el volum, entre 45 i 60 minuts.

Llavors, s'ha de fer un espai al mig sense arribar a foradar (amb un got de xarrup, per exemple) i farcir amb crema i cap al forn, que ha d'estar prescalfat a 190ºC amb calor a dalt i a baix.




Una vegada prescalfat el forn, s'ha de baixar a 180ª i només deixar calor a la part d'abaix. Ha de coure uns 15 minuts, i els últims dos amb calor a dalt i abaix perquè es dauri una mica.




Quan siguin ben freds, s'ha de fer el glassejat i cobrir-ne bé els laterals.

Per últim, espolsar bé amb coco ratllat.





I cap a l'escola, per acabar, amb Supertram.


School

I can see you in the morning when you go to school
Don't forget your books, you know you've got to learn the golden rule,
Teacher tells you stop your play and get on with your work
And be like Johnnie -too- good, well don't you know he never shirks
-he's coming along!

After School is over you're playing in the park
Don't be out too late, don't let it get too dark
They tell you not to hang around and learn what life's about
And grow up just like them -won't you let it work it out
-and you're full of doubt

Don't do this and don't do that
What are they trying to do? - Make a good boy of you
Do they know where it's at?
Don't criticize, they're old and wise
Do as they tell you to
Don't want the devil to
Come out and put your eyes

Maybe I'm mistaken expecting you to fight
Or maybe I'm just crazy. I don't know wrong from right
But while I am still living, I've just got this to say
It's always up to you want to be that
want to see that way
-you're coming along!

(Supertram)







  TEXTO O DESCRIPCION



10 comentaris:

  1. Me gusta mucho tu entrada y adoré la cita

    "En la escuela de la experiencia,
    las lecciones cuestan caras,
    pero solamente en ellas
    se corrigen los insensatos."

    (Benjamin Franklin)

    Guardo estos bollos, me encanta el cardamomo y creo que con esa crema pastelera y el coco quedaron buenísimos!!!!!
    un gusto pasar por acá y guardaré tu blog porque me gusta mucho tu estilo ;),
    la canción esta genial!

    Abrazos

    ResponElimina
  2. Deliciosa tu propuesta!! Genial!! bss

    ResponElimina
  3. Ohhhh.... me encanta esta receta, la tenia dentro de mis favoritas para este reto, al final me decante por unas galletas, pero esta receta me la tengo que preparar. Tus fotos??? muyyyyy provocativas. Un abrazo.

    ResponElimina
  4. mmm tienen una pinta deliciosa estos bollitos,son los segundos que veo y ya se me han metido por los ojos
    que buenisimosss!!
    besotes guapa!

    ResponElimina
  5. Quant agraïm les mares la tornada a l'escola dels nens, però ells no tant. Suposo que amb aquest dolç tornen ben contents. Molt contenta que hagis arribat a temps

    ResponElimina
  6. Estos bollos me han enamorado. Tengo que prepararlos. Ya no se me van de la cabeza. Me encanta esta receta. Felicidades!! Besazos!!!

    ResponElimina
  7. Que delícia de panellets!! El cardamom els ha de donar un sabor molt especial...
    Besets.

    ResponElimina
  8. Hola Marta! Una recepta genial!!! Va directa a "favoritos"! :D

    ResponElimina
  9. Esta tarde estoy con unas ganas de meterme en la cocina y hacer alguna de vuestras recetas... Que no se como me estoy conteniendo!!
    Que maravilla de bollitos... Se ven deliciosos a no poder más!!! Un beso

    ResponElimina
  10. Uffff, se acerca la hora de la merienda, y con estos bollos, a ver quien es el que aguanta la gusa! :P
    Besos

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!