dimarts, 3 de març del 2015

2 anys del blog amb "Grapefruit and pepper meringue tartlets".





"La victòria és més dolça,
quan ja has conegut la derrota."

(Malcolm Forbes)



Doncs si. Demà fa dos anys, dos, que vaig publicar la primera entrada del blog. Dos anys durant els que he publicat, exactament, i comptant aquesta, 328 receptes. Si, si, 328. Casi res. Dos anys durant els quals he canviat l'imatge del blog. Dos anys durant els que, i gràcies al blog, he fet grans amics amb els que estic segura que viuré grans coses. Dos anys durant els que he rigut molt i durant els que he plorat, també, i el blog, moltes vegades, m'ha servit per desconnectar.

Crec que cada vegada sóc més conscient de com de ràpid passa el temps.

Per això, una vegada més, m'agradaria donar les gràcies a tots els que dediqueu un temps a visitar-lo, perquè cada visita, cada comentari, em fan una mica més feliç.



Demà l'aniversari del blog i avui, el del meu germà Albert. 31 anys, que també déu ni do. Felicitats. Si que passa el temps, si. Mireu que petits érem.





Per celebrar aquests dos anys, una recepta ben dolça, unes magnífiques i delicioses tartaletes de curd d'aranja i merenga amb pebre rosa, que seran l'alegria dels més llaminers.

Aquesta recepta la vaig descobrir mirant el programa de cuina de receptes franceses de la Rachel Khoo, que si no l'heu vist mai, us recomano que feu. Em fa molta gràcia perquè les seves delícies les fa en una cuina d'allò més petita com la que tenia jo en el piset del Born on vivia abans. Ara, us asseguro que això no és cap impediment i que totes i cada una de les receptes que fa, són una meravella.

La Rachel Khoo va néixer a Croydon, Anglaterra i té ascendència xinesa-malaia i austíaca, tot i que viu a París des que va traslladar-se allà per estudiar Pastisseria, després d'haver-se graduat en Art i Disseny a Londres. Així que va deixar el camí que havia seguit fins llavors per estudiar a Le Cordon Bleu. I des de llavors, ha publicat tres llibres i ha "obert" un petit restaurant al seu petit pis, que com ella mateixa diu a la presentació del programa, és més difícil de reservar que ho era al Bulli.

Va, no m'enrotllo més, que em ve de gust explicar-vos la recepta.



Per fer sis d'aquestes delicioses tartaletes, es necessiten els següents ingredients:


Pel curd d'aranja:

  • 90 ml de suc d'aranja
  • la pell ratllada d'una aranja
  • 1 ou + 1 rovell d'ou
  • 100 gr de sucre
  • un pessic de sal
  • 1 cullerada plena de Maizena
  • 50 gr de mantega

Per les tartaletes:

  • 75 gr de mantega
  • 75 gr de sucre
  • un pessic de sal 
  • la pell de 1/2 llimona
  • 2 rovells d'ou
  • 100 gr de farina
  • 2 culleradetes de llevat tipus Royal

Pel merenga italià:

  • 100 gr de sucre
  • 40 ml d'aigua
  • 2 clares d'ou
  • un pessic de sal
  • 1/2 culleradeta de pebre rosa


En primer lloc s'ha de preparar el curd d'aranja, ja que requereix d'un repòs mínim d'una hora a la nevera, a ser possible, de tota una nit.




Per això, s'ha de posar 90 ml de suc d'aranja amb la pell ratllada d'una aranja, el sucre, la sal i els ous (un sencer i un rovell) en un cassó i escalfar, a foc mig-baix, sense deixar de remenar, afegint també la Maizena.




Quan el curd comenci a espessir -diu la Rachel Khoo que ha de tenir consistència de puré de tomàquets- i ja es pugui veure que va alguna que altre bombolla, s'ha d'enretirar del foc i afegir la mantega, a daus, que ha de tenir consistència de pomada, així que va bé treure-la de la nevera una estona abans perquè estigui a temperatura ambient. S'ha de remenar fins que sigui ben integrada i tingueu un curd ben fi i brillant.

Llavors, s'ha de posar en un bol i tapar amb paper film tocant directament el curd -com quan fem croquetes-, per evitar que es faci tel.

Ha de reposar, com a mínim una hora i com he dit abans, si el feu la nit anterior i reposa tota la nit, millor.

Per fer la base de les tartaletes, s'ha de prescalfar el forn a 180ºC i pintar amb mantega els motlles que voleu fer servir. Es pot fer una tartaleta gran, o sis de petites, jo he fet servir un motlle de cupcakes.

Primer, s'ha de barrejar bé la mantega (consistència pomada) amb el sucre, la sal i la ratlladura de mitja llimona i blanquejar bé; quan la massa sigui blanquejada i airejada, s'han d'afegir els rovells, un a un i continuar barrejant. En últim lloc, s'ha d'afegir la farina i el llevat tamisats i barrejar amb compte.



Aquesta massa, que és bastant densa, s'ha de posar en una màniga pastissera i posar una base a cada motlle, fent espiral i després un cercle al damunt seguint el diàmetre del motlle, que farà que després les puguem farcir amb el curd d'aranja.




S'ha de coure uns 12-15 minuts; ha d'agafar un color daurat.




Passat aquest temps, s'ha de treure del forn, deixar refredar un parell de minuts i desemmotllar, amb l'ajuda d'un ganivet, ja que s'han de deixar refredar bé al damunt d'una reixeta.

Finalment, s'ha de fer el merengue italià. 

Per això, s'ha de posar el sucre en un cassó, juntament amb 40 ml d'aigua i posar a bullir fins que la barreja arribi a 118ºC -podeu fer servir un termòmetre o, si no en teniu, ha de bullir fins que al tirar una mica de l'almívar en aigua ben freda es formi una boleta tova de sucre-.




Mentre esperem que el sucre arribi als 118ºC, s'ha de posar a batre les dues clares d'ou i quan comencin a espumejar -més o menys és el que es triga a fer l'almívar-, s'ha d'afegir en forma de fil l'almívar i seguir batent a velocitat màxima fins que les clares siguin ben muntades i fredes del tot, sense oblidar d'afegir mitja culleradeta de pebre rosa mòlt. Al aixecar les barilles, ha de quedar una punta de merenga que no baixi. Aproximadament uns deu minuts.




Per acabar, s'han d'omplir les tartaletes amb el curd d'aranja i després posar una bona quantitat de merenga, allisant amb una espàtula i fent punxes amb la mateixa, que sempre queda millor.




I ja es poden menjar després de torrar una mica el merenga amb un bufador o, si no en teniu, posant uns minuts en el gratinador del forn, a màxima potència i ben prescalfat, sinó us baixarà.

Una mossegada i us enamorareu d'aquests pastissets, n'estic segura.





I per aquesta dolça recepta, una bona banda sonora.


Galaxies

When you sing, when you sing
The stars fill up my eyes
Galaxies pour down my cheeks
Galaxies...they flood the street
Galaxies

When we dance, when we dance
Eels and sea grass float on by
I'm 10.000 leagues beneath the sea
10.000 leagues...beneath the green
10.000 leagues

When we kiss, when we kiss
Bears and boulders vibrate through the air
Gravity is dead you see
No gravity...all I need is beating red
No gravity...

(Laura Veirs)






TEXTO O DESCRIPCION



4 comentaris:

  1. Moltes gràcies a tu per ser com ets, i per aquest fantàstic bloc, és un plaer haver-te pogut conèixer personalment! I moltíssimes felicitats, dos anys que es convertiran en molts més i que nosaltres gaudirem amb receptes tan bones com aquesta!!

    Molts petons guapíssima!!

    ResponElimina
  2. Moltíssimes, moltíssimes, moltíssimes felicitats, Marta!!! Una gran recepta per una gran celebració......Per molts anys!!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  3. Muchas felicidad por estos años!!!!! Puede parecer una tontería pero los que estamos en este mundillo sabemos lo duro que es poder llegar a cumplir como en este caso dos añazos!
    Las tartaletas... Me cogería una, o dos!!!! Jejejee
    Muchos besos

    ResponElimina
  4. felicidades por los años! esa tartaleta tiene una pinta estupenda! un beso!

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!