dilluns, 13 de juny de 2016

L'hamburguesa saludable = Tonyina + Kale.





"No es saludable estar bien adaptado
a una sociedad profundamente enferma."

(Jiddu Krishnamurti)



Avui us porto una recepta molt saludable elaborada, principalment, amb Kale, un vegetal que està molt de moda i que és de la família de la col. És fàcil d'identificar, tot i que hi ha diversos tipus de col arrissada, ja que té unes fulles molt vistoses d'un verd fosc o a vegades lila.

Perquè us en feu una idea, una sola tassa de col kale crua, que serien aproximadament uns 67 grams, conté:

- Vitamina A: Un 206 % de la dosis diària recomanada.
- Vitamina K: Un 684 % de la dosis diària recomanada.
- Vitamina C: Un 134 % de la dosis diària recomanada.
- Vitamina B: Un 9 % de la dosis diària recomanada.
- Manganès: Un 26 % de la dosis diària recomanada.
- Calci: Un 9 % de la dosis diària recomanada.
- Coure: Un 10 % de la dosis diària recomanada.
- Potassi: Un 9 % de la dosis diària recomanada.
- Magnesi: Un 6 % de la dosis diària recomanada.

I en tot això només tenim 33 calories, 6 grams de carbohidrats (2 dels quals són fibra) i tres grams de proteïnes. I és que la col Kale és un aliment amb molts pocs greixos, dels quals, a més a més, una part és àcid alfa-linolèic (omega-3), que és greix saludable. Així que el seu consum és una gran manera d'augmentar el contingut total de nutrients a la nostra alimentació.

Cal afegir que, igual que altres verdures de fulla verda, és un aliment molt ric en antioxidants, entre els que s'inclouen els beta-carotens, la vitamina C i diferents flavonòides i polifenols.

També és un vegetal amb un gran nivell de vitamina C, com ja he adelantat al principi, molt més que la resta de vegetals, perquè us feu una idea té unes 4,5 vegades més que la quantitat que tenen els espinacs. De fet, en realitat, és una de les millors fonts de vitamina C, més inclús que les taronges.

I té moltes altres propietats, com ajudar a baixar el nivell de colesterol del cos, aportar vitamina K que és clau per la coagulació de la sang, per la prevenció de malalties del cor i de la osteoporosis, per la prevenció de malalties com el càncer i per la prevenció de malalties dels ulls -és alta en luteïna i zeaxantina, que són dos nutrients que ajuden a reduir de manera important la degeneració muscular i les catarates-.

I per acabar, i suposo que ara que arriba el bon temps interessarà a molta gent, entre elles a mi, la col kale té moltes propietats que fan que el seu consum sigui perfecte per aprimar. És molt baixa en calories, però tot i així és molt saciant per les proteïnes i fibra que conté, dos nutrients importants alhora de perdre pes.

Així que, per tot això i més (que podria explicar un nutricionista millor que jo) es considera un super aliment que, per arrodonir, és deliciós.

Ah! i si no us agrada cuinar, es pot afegir a sucs i batuts per augmentar el consum de nutrients. Que us sembla?



Avui, per introduir la col kale, proposo unes hamburgueses que són absolutament delicioses; per fer-les es necessiten els següents ingredients:

  • 500 gr de patates
  • 400 gr de tonyina en conserva (o salmó fresc)
  • 3 cullerades de civada
  • 1 cullerada de pa ratllat
  • 150 gr de col kale
  • gingebre fresc
  • pebre negre i sal
  • pebre vermell fumat
  • 1/2 ceba ratllada
  • all en pols
  • 1 ou
  • oli
  • oli de xili


En primer lloc, s'han de coure les patates. Podeu fer-ho bullint-les o al microones, com ho he fet jo, d'aquesta manera, no agafen un excés d'humitat.

Seguidament s'ha de fer un puré i barrejar amb l'ou, la civada i el pa ratllat, el gingebre ratllat al gust, la sal i el pebre, el pebre vermell fumat, la ceba ratllada, l'oli i l'oli de xili i l'all.

Mentre, s'ha de coure la col kale al microones durant uns 1,5 minuts i després picar.

Finalment, s'ha de barrejar la col amb les patates i la tonyina o el salmó i donar forma a les hamburgueses.




Es poden fer al forn o a la planxa, a mi m'agrada més la segona opció perquè queden més cruixents.

I mentre, fem els tomàquets a 180ºC fins que siguin tendres, al forn, amb una mica d'oli.




Jo per servir, les he acompanyat amb uns tomàquets cherry al forn.





I per acabar el post d'avui, una cançó que sense saber molt bé perquè, m'apropa a l'estiu:


Save the last dance for me

You can dance every dance with that guy
Who gives you the eye
Let him hold you tight
You can smile every smile for the man
Who held your hand beneath the pale moonlight
But don't forget who's taking you home
And in whose arms you're going to be
So darling, save the last dance for me

Oh, I know that the music is fine
Like sparkling wine, go and have your fun
Laugh and sing but while we're apart
Don't give your heart to anyone
And don't forget who's taking you home
And in whose arms you're going to be
So darling, save the last dance for me

Baby, don't you know I love you so?
Can't you feel it when we touch?
I will never, never let you go
I love you oh so much

You can dance, go and carry on
'Till the night is gone
And it's time to go
If he asks if you're all alone
Can he walk you home
You must tell him no
Because don't forget who's taking you home
And in whose arms you're going to be
Save the last dance for me

Oh, I know that the music is fine
Like sparkling wine, go and have your fun
Laugh and sing but while we're apart
Don't give your heart to anyone
And don't forget who's taking you home
And in whose arms you're going to be
So darling, save the last dance for me

So don't forget who's taking you home
Or in whose arms you're going to be
So darling, save the last dance for me

Oh, baby won't you save the last dance for me?
Oh, you made a promise that you'd save
The last dance for me

Save the last dance
The very last dance for me

(Michael Bublé)






TEXTO O DESCRIPCION



2 comentaris:

  1. La col Kale està de moda! I la combinació em sembla genial! Com a hamburguesa o, fetes una mica més petites, com a "fingerfood" ;)
    un petó guapa

    ResponElimina
  2. acabo e cocnocer tu cocina y me quedo en ella, pasate a conocer la nuestra.
    esta hamburquesa es estupenda¡¡ me ha encantado.
    besos crisylaura

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!