diumenge, 17 de febrer de 2019

PAD THAÏ. Un imprescindible.





"Sanuk, Sabai, Saduak" 

"Sigues feliç, roman serè, acontenta't amb allò que la vida t'ofereix"

(dita popular tailandesa)



El Pad Thaï és, segurament, un dels plats més coneguts de la cuina tailandesa. Una traducció aproximada del seu nom podria ser "saltejat tailandès" i és obvi que seria bastant lògic que així fos. Però curiosament, i lluny del que jo pensava, aquest plat, mundialment conegut, és una creació bastant recent. Sembla ser que no té ni un segle de vida, tal com va explicar en una ocasió el doodle de Google.

Per tant, lluny de ser un plat típic de la cuina tradicional, el Pad Thaï va ser una invenció de meitats del segle XX, durant la dictadura de Plaek Pibulsonggram, més conegut com Phibun, i que va dirigir Tailàndia durant dos períodes diferents, de 1938 a 1944 i de 1948 a 1957.

Diuen que l'objectiu era crear un plat que englobes la cultura tailandesa i que alhora agradés als paladars de tot el món. El país no tenia un "plat nacional" i el dictador va decidir que havia arribat l'hora de crear-lo. El moment, però, era crític, ja que coincidia amb les penúries de la segona guerra mundial i hi havia una gran escassetat d'arròs, l'aliment bàsic dels tailandesos. I aquest va ser el motiu de utilitzar fideus d'arròs, més econòmics, abundants i saciants. 

El plat, que té un punt dolç i que es pren a qualsevol hora del dia, té, com a elements principals fideus/tallaries d'arròs, verdures, brots de soja, ou, llagostins, cacauets, chile...però poden variar els ingredients i afegir les verdures que es tinguin, pollastre, carn, tofu...amb uns quants "tips", la resta queda a la vostra imaginació. Ara, aconseguiu el tamarindo, que penso que és el que dona el toc més característic d'aquest deliciós plat.

Jo us deixo una de les receptes que més m'ha agradat i que vaig aprendre a un curs de BcnKitchen. Tot i que la recepta me la vaig fer meva i vaig anar variant.



Per fer la recepta és necessiten els següents ingredients:


Pels fideus:
  • tallarines d'arròs (gruix mig)
  • 4 alls
  • tijes d'all (supermercats asiàtics)
  • 1 ou per persona
  • ceba tendra
  • pastanaga
  • cacauets
  • gambes o llagostins
  • coriandre
  • oli de sèsam o cacauet
  • brots de soja (jo no en tenia)

Per la salsa:
  • 200 ml de suc de tamarindo
  • 200 ml de salsa de peix
  • 200 ml de sirope de palma/sucre de palma
  • sambala 


En primer lloc es prepara la salsa, que simplement és resultat d'unir tots els ingredients i escalfar en el cas d'haver fet servir sucre i no sirope. Jo afegeixo sambala perquè m'agrada un toc picant. Aquesta salsa la podeu fer en més quantitat i deixar a la nevera per poder fer Pad Thaï més ràpidament, es conserva molt bé.

A part s'han de preparar els ingredients del saltejat. Jo tallo la ceba a juliana i la pastanaga a làmines fines amb un pelador. 

Els fideus s'han de coure sense oli ni sal el temps que indiqui a les instruccions segons el gruix que compreu. Us recomano no comprar-los molt fins ja que sinó s'enganxen i fan una mena de pasta. I si em permeteu una altre recomanació, no deixeu tota l'estona que us indiquen al paquet, perquè al barrejar amb les verdures seguirà coent i a mi, personalment, no m'agrada la pasta tova.

I una vegada tot preparat, es comença.

Si teniu wok, millor que millor, ja que s'ha d'escalfar bé amb una mica d'oli vegetal...o de sèsam, o de cacauet o de coco si no teniu cap dels anteriors. 

Primer s'han de marcar les gambes o llagostins i reservar.

Després sofregir les verdures a foc molt alt i afegir els fideus, els ous batuts, sense deixar de remenar i la salsa a poc a poc, al gust, fins que tingui el sabor que us agradi.

Si feu servir wok, s'han d'afegir les verdures a un costa del wok i els ous a l'altre.




Per servir, afegir a cada plat cacauets picats, coriandre, sucre moreno, chili picat i un troç de llima per qui vulgui afegir el suc.

I llest.



I per acompanyar el plat d'avui, una cançó francesa...Au conditionnel de Matmatah.


Au conditionnel

J'ai passé tant de nuits à briller sous mille soleils
A butiner les fleurs de ma bohème
Et pour rien au monde, je n'changerai le goût de ce miel
Mais voilà, vous me posez un sérieux problème
Non pas que vous ayez changé le couleur de mon ciel
Mais les choses aujourd'hui ne sont plus les mêmes
Et c'est non sans regret que j'ai eu vent de la nouvelle

Une information à mettre au conditionnel,
Mais il semblerait bien que je vous aime.

Une information à mettre au conditionnel,
Mais il semblerait bien que je vous aime.

Et même si la rumeur se fait de plus en plus belle
Et qu'elle crie sous mon toit que vous êtes une crème
S'il devient évident que vous semblez être celle
J'ai le coeur enchaîne à mon vieux théorème
C'est à mon gran regret que je n'èux que vous l'énoncer comme tel

Une information à mettre au conditionnel.
Mais il semblerait bien que je vous aime.

Une information à mettre au conditionnel,
Mais il semblerait bien que je vous aime.

Faut-il que je songe enfin à me brûler les ailes?
Ne croyez surtout pas que j'en ai la flème
C'est sans doute par craite que je chasse le naturel
Mais il tombe dans vos bras.
C'est commun, les mortels
Bientôt je serai prêt, je serai l'homme le plus formel.

Une information à mettre au conditionnel
Mais il semblerait bien que je vous aime.

Une information à mettre au conditionnel,
Mais il semblerait bien que je vous aime.

Une information à mettre au conditionnel,
Mais il semblerait bien que je vous aime.

Une information à mettre au conditionnel,
Mais il semblerait bien que je vous aime.

Une information à mettre au conditionnel.

(Matmatah)





TEXTO O DESCRIPCION



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!