divendres, 6 de novembre de 2015

Oh, Mon Dieu! Soupe à L’Oignon.





"Qui mange un ognion,
rote comme un démon."

(Dita popular)



Crec que no hi ha res més reconfortant que una sopa de ceba. Bé si, una sopa de ceba feta a casa, amb un intens caldo fet amb temps, amb cebes ben caramel·litzades i amb el millor dels formatges: el Comté. 




A més he trobat el de 24 mesos de curació i us prometo que encara m'emociono al recordar el sabor d'una cullerada d'aquesta sopa.

Diuen que aquesta sopa, aparentment senzilla, prové de Lyon. És una sopa antiguíssima -de fet es manté la tradició medieval d'abocar-la al damunt del pa- que tot i que segurament existia a altres països europeus, es té constància, per primera vegada, en un llibre de cuina del segle XIV, Le viandier de Taillevent, que es conserva a la Biblioteca Nacional de França.

La costum de posar formatge és posterior, ja que era una sopa humil, feta amb ingredients senzills i per combatre la gana.

Cap al segle XIX, però, es va estendre per París la costum de prendre alguna cosa calenta a altes hores de la nit, en tavernes i restaurants de les Halles de París, el mercat central i, la sopa, va passar a ser el més pres tant pels nocturns, com pels treballadors del torn de nit.

Cap a la segona meitat del segle XX les Halles van ser derruïdes, però lluny de perdre's aquesta costum, es va estendre per tota França.

I en dono gràcies, perquè per mi és la sopa més deliciosa que existeix.




Per fer aquesta recepta es necessiten els següents ingredients:

  • 1 litre de brou de pollastre casolà
  • 500 gr de cebes liles
  • 75 gr de mantega
  • 4 llesques de pa (jo he posat pa de sàlvia casolà)
  • 200 gr de formatge Comté
  • 1 rajolí de vi blanc
  • 1 cullerada de farina
  • sal i pebre
  • ciboulet


Començo amb una recomanació: brou casolà. Jo tinc la sort de tenir una slow cooker i tenia preparat un brou espectacular fet amb un os de pernil, un os blanc, 2 carcasses de pollastre, 1 porro, dues pastanagues, 1/2 xirivia, 1/2 nap, 2'5 litres d'aigua i 18 hores en posició baixa.




A part, s'ha de pelar les cebes i tallar-les en juliana ben fina. Tot i que la majoria de receptes fa servir cebes blanques, a mi m'agrada fer servir cebes liles; les trobo més gustoses i donen color.

S'ha de desfer i torrar una mica la mantega i sofregir bé la ceba, a foc ben lent, fins que caramel·litzi bé.




Llavors, s'ha d'afegir una cullerada de farina, deixar que aquesta cogui perquè no deixi sabor a farina crua, afegir un bon raig de vi blanc i quan l'alcohol s'hagi evaporat, afegir el caldo i deixar que bulli uns 20 minuts fins que tots els sabors s'ajuntin i espesseixi una mica.

Mentre, s'ha de prescalfar el forn per gratinar, a màxima potència i torrar el pa. Jo he fet servir un pa fet a casa amb aromes de sàlvia i la veritat és que la combinació no pot ser millor.



Per últim, només s'ha de repartir la sopa en els bols, posar al damunt de cadascú una llesca de pa torrat i una bona quantitat de formatge Comté pel damunt i gratinar.

Per sevir, una mica de ciboulet pel damunt i...voilà!






I per degustar una sopa tant reconfortant, una d'aquelles cançons que al sentir-la, et fan somriure.


I want to dance by the water
Beneath the Mexican sky
Drink some Margaritas by a string of blue lights
Listen to the Mariachi play at midnight
Are you with me, are you with me?

Are you with me, are you with me?

Drink some Margaritas by a string of blue lights
Listen to the Mariachi play at midnight
Are you with me, are you with me?

I want to dance by the water
Beneath the Mexican sky
Drink some Margaritas by a string of blue lights
Listen to the Mariachi play at midnight
Are you with me, are you with me?

Are you with me?

I want to dance by the water
Beneath the Mexican sky
Drink some Margaritas by a string of blue lights
Listen to the Mariachi play at midnight
Are you with me, are you with me?

I want to dance by the water
Beneath the Mexican sky
Drink some Margaritas by a string of blue lights
Listen to the Mariachi play at midnight
Are you with me, are you with me?

(Lost Frequencies)






TEXTO O DESCRIPCION



1 comentari:

  1. Que rica la sopa de cebolla, me gusta tu receta.
    Bss

    ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!