divendres, 20 de novembre del 2015

Mangue Tarte Tatin. C'est magnifique.






"El hacha del leñador
le pidió al arbol el mango,
y el árbol se lo dió."

(Tagore)



Coneixeu l'origen de la Tarte Tatin? Diuen que cap al 1888 dues dones franceses regentaven un petit hostal que tenia el seu pare a la zona de Sologne, Stephany i Caroline Tatin. La història explica que un dia Stephany estava fent unes pomes amb sucre per cobrir un pastís, però es va despistar i les pomes es van coure massa, quedant el sucre fosc, caramel. Llavors, va pensar que si posava aquelles pomes al damunt del pastís que havia de coure, acabaria cremant-se, així que va pensar que si primer omplia el motlle amb les pomes i posava al damunt la pasta de full, les protegiria del forn i així no es cremarien. I en acabat, quan la pasta de full fos ben cuita, ja giraria el pastís. I així ho va fer.

Diuen també que un famós pastisser que per casualitat estava a l'hostal va descobrir aquest pastís i se'l va endur a París, on es va fer famós i va mantenir el nom de les germanes que l'havien cuinat.

Aquesta és la història més romàntica.

La història més pràctica explica que els pastissos invertits ja existien abans de la Tarte Tatin perquè en aquells temps, no era comú que la gent a casa seva tingués forn per coure els pastissos i molts es feien en una paella. Això explicaria que primer es saltegessin les pomes amb la mantega i el sucre i després es cobrís la mateixa paella.

Sigui com sigui que va néixer, el que està clar és que és una de les receptes més populars de la pastisseria i que és deliciosa.



Però per ser una mica més original, tot i que tinc pendent penjar la recepta de la tatin més clàssica, us proposo una Tarte Tatin de mango.

Si us agradava la original, aquesta us robarà el cor! A mi ni tan sols m'agrada el mango i ja estic pensant quan la torno a fer...


Per fer 4 coques petites, es necessiten els següents ingredients:

  • pasta de full [per si algú la vol fer, es necessiten 500 gr de farina de mitja força (250 gr de força i 250 gr de panificable), 250-275 ml d'aigua freda de la nevera, 10 gr de sal i 375 gr de mantega]
  • 6 cullerades de sucre blanc
  • 4 culleradetes de mantega
  • 1 mango al punt
  • crème fraîche
  • ratlladura de llima


La pasta de full que venen feta és fantàstica, així que aquestes postres es poden fer en un moment. 

Si la voleu fer, però, i seguint la recepta del Xavier Barriga, s'ha de pastar la farina amb la sal i l'aigua freda fins a obtenir una massa fina i deixar que reposi uns 30 minuts. Llavors, s'ha d'estirar la massa amb el corró al damunt d'una safata enfarinada i tapar amb paper film. S'ha de deixar a la nevera durant 30 minuts. Mentre, s'ha d'estirar la mantega, entre paper vegetal, fins a obtenir una mida equivalent a la meitat de la massa, i deixar a la nevera. El pas següent és treure la massa de la nevera, col·locar la mantega al mig de la superfície i doblegar els extrems cobrint la mantega. Estirar amb el corró i fer el primer plec senzill, tapar i cap a la nevera uns altres 30 minuts. En total s'han de fer 5 plecs d'aquesta manera. Finalment, després de fer l'últim plec, s'ha de deixar reposar a la nevera, com a mínim, una hora, i ja estarà llesta per fer servir. Les mides són per fer una quantitat gran. Congela molt bé. 

Abans de començar, s'ha de posar el forn a prescalfar a 180ºC.

Per fer les tatin, en primer lloc, s'ha de tallar el mango a làmines ni molt fines, ni molt gruixudes. A diferència de la tatin de poma, la fruita es cou directament al forn.

Mentre, s'ha de fer el caramel amb el sucre i la mantega, fins que tingui color marronós, però sense arribar a estar fet del tot, ja que al seguir coent al forn es podria cremar i amargaria.

I ja es poden muntar les tatin. Jo, aquesta vegada, he fet tatins individuals, però es pot fer una seguint el mateix sistema.

A la base dels motlles s'ha de posar el mango, de manera que quedi maco, després, s'ha de repartir el caramel (que és com un toffe) ben calent pel damunt de la fruita de cada motlle i, finalment, cobrir amb pasta de full.

I cap al forn, uns 25-30 minuts, fins que la pasta de full sigui ben daurada i cuita.

S'ha de desemmotllar només sortir del forn, ja que si el caramel es refreda, la fruita queda enganxada al motlle.

Són unes tatins increïblement bones. Personalment, a partir d'ara, les prefereixo a les de poma  i tot.

Per servir, una canelle de crème fraîche i ratlladura de llima pel damunt. Tot junt és per plorar. Boníssim.






I tot i que he donat el toc exòtic, el plat és típic de França, res millor per acompanyar-la que la personal veu d'Edith Piaf.


Non...Rien de rien...
Non...Je ne regrette rien
Ni le bien qu'on m'a fait
Ni le mal - tout ça m'est bien égal!

Non...Rien de rien...
Non...Je ne regrette rien
C'est payé, balayé, oublié
Je m'en fous du passé!

Avec mes souvenirs
J'ai allumé le feu,
Mes chagrins, mes plaisirs,
Je n'ai plus besoin d'eux!

Balayé les amous
Avec leurs trémolos
Balayés pour toujours
Je repars à zéro...

Non...Rien de rien...
Non...Je ne regrette rien
Ni le bien qu'on m'a fait
Ni le mal - tout ça m'est bien égal!

Non...Rien de rien...
Non...Je ne regrette rien
Car ma vie, car mes joies,
Aujourd'hui ça commence avec toi!

(Edith Piaf)







TEXTO O DESCRIPCION



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!