dimarts, 24 de maig de 2016

Els croissants de l'Oriol....i segur que serà un bon dia!

"Toda la felicidad
depende de un buen desayuno."

(John Gunther)Cada dia vaig a peu a la feina. I torno a peu. Segueixo la mateixa rutina des del gener. Cada dia intento canviar el camí. Em perdo pels carrers de gràcia i gaudeixo de com es desperta el barri, del moviment dels mercats (passo per dos diferents) a primera hora del matí -m'agrada passar per dins-, de la olor de pa recent fet dels petits forns que em vaig trobant, dels carrers mullats acabats de netejar...del matí.

M'agraden els matins.

Però hi ha un tros del recorregut que mai vario. Cada dia passo per davant i cada dia m'aturo davant la Pastisseria de l'Oriol Balaguer. M'agrada veure el mostrador ben ple de pans i de croissants, perquè al vespre, quan torno a passar de camí a casa, gairebé sempre està buit. L'Oriol Balaguer és un pastisser que des de molt petit volia ser pastisser, xocolater i cuiner de dolços, segurament degut a la tradició pastissera i fornera del seu pare i a les peces de xocolata que creava.

I ho va aconseguir. I no només això. He llegit que aquest revolucionari de la gastronomia va ser el primer pastisser de la història a formar part d'una partida dolça d'un restaurant. I és que recorregut en té, i un munt. Després de formar-se a l'escola de pastisseria de Barcelona i fer pràctiques en diferents negocis tant espanyols, com estrangers, va formar part, durant set anys, de l'staff del Bulli juntament amb Ferran i Albert Adrià -de qui és gran amic, per cert-.

Al 2002 va inaugurar el seu primer "estudi de pastisseria i bomboneria" del país i, a passes gegants, està aconseguint el seu propòsit de desenvolupar un nou estil i un nou concepte de la cuina dolça, de la pastisseria i de la xocolata. Ha aconseguit que a nivell mundial s'admirin les seves obres, tant per la textura, l'aroma, els maridatges, la forma i l'equilibri.

Però el que sens dubte tothom sap és que és un mestre dels croissants. I no va en broma. És campió del millor croissant artesà de mantega d'Espanya! Que no és poc!

I és que mossegar un croissant és màgic. I els seus croissants et transporten al setè cel: cruixents, lleugers, amb un deliciós sabor a mantega, ben fullat...excels.

Així que no podia passar sense el seu nou llibre: "Bake it simple". Ni sense provar de fer els seus croissants.Per fer aquesta recepta es necessiten els següents ingredients:

  • 500 gr de farina de mitja força
  • 65 gr de sucre
  • 15 gr de mel
  • 15 gr de sal
  • 25 gr de llevat fresc
  • 250 ml de llet sencera
  • 50 gr de mantega
  • 200 gr de mantega (pels plecs)
  • 2 ous (per pintar els croissants)


En primer lloc, s'han de treballar tots els ingredients, menys la mantega pels plegats i els ous que són per pintar els croissants, una vegada formats.

Si feu servir pastadora, s'han de treballar durant uns vuit minuts amb el ganxo amassador a velocitat mitja, però si pasteu a mà durant uns quinze minuts.

Una vegada ben pastat, s'ha de fer una bola i deixar reposar a 4ºC durant unes 12 hores.

Passat aquest temps -jo vaig deixar que reposés durant la nit-, la massa s'haurà inflat i tindrà el doble del seu volum inicial, aproximadament. Llavors, s'ha de pressionar perquè deixi anar el gas que conté i estendre amb l'ajuda d'un corró formant un rectangle de 40 cm de llarg per 30 cm d'ample.

Llavors, s'ha de col·locar la mantega que prèviament haurem estirat formant un rectangle de 30 cm per 20 cm, i tancarem la massa com si emboliquéssim la placa de mantega, com si fos un regal.
Després s'ha de fer tres plecs -com a la fotografia i si no, ho explico pas a pas, i el procediment és el mateix, en l'altre recepta de croissants que tinc publicada "aquí"- amb intervals d'una hora entre plec i plec i una vegada fets els tres, la deixem reposar una hora més. Tots els descansos, s'han de fer a la nevera amb la massa ben embolicada amb paper film.
Finalment, s'ha d'estirar la massa longitudinalment fins a aconseguir un gruix d'uns 8mm i després s'ha de tallar triangles de 8 cm per 25 cm.

I ja es poden formar els croissants enrotllant els triangles. 
S'han d'anar col·locant al damunt de safates de forn cobertes amb paper sulfuritzat.
Abans de fer l'últim llevat, s'han de pintar amb ou semi-batut i ja els podem deixar fermentar, durant dues hores i mitja, dins del forn, apagat, perquè es faci crosta.
Una vegada passat aquest temps i després de que hagin duplicat el seu volum, s'han de coure a forn prescalfat a 160ºC durant uns 20 minuts o fins que tinguin el daurat que vulguem.
Quan siguin fets, s'han de deixar refredar del tot al damunt d'una reixeta, això si podeu resistir sense provar-los!

El daurat, cadascú el que vulgui...

I a veure si resistiu a que quedin freds del tot.

I per acabar amb una de les meves receptes preferides, una de les meves cançons preferides.


I'll be fine

I just had on of those days that fall apart getting me down
and thought that you could help cheering me up.
Think of you every so often sometimes I smile, sometimes I cry alone
to a memory that is gone.
Don't you mind these are not tears, my eyes swell up when I'm in here.
Go, don't be late, don't let her wonder on.

So you're with someone that makes you feel like one of those men who is invencible.
I'll go home tonight pour a glass of wine, tell myself how pretty I am.
Just don't ell me more and I'll be fine. I'll be fine.

Yes, I know, I said I wouldn't call just thought it be nice to say "Hello.
How's your life been coming along?"
Oh, I see, you guys got a puppy. Sure thing. I hear that you're happy.
Must go but you can call if you want.

So you are with someone who makes you feel like one of those men who is invencible.
I'll go home tonight pour a glass of wine, tell myself how pretty I am.
Just don't tell me more and I'll be fine.

So you are with someone who makes you feel like one of those men who is invencible.
I'll go home tonight pour a glass of wine, tell myself how pretty I am.
Just don't tell me more and I'll be fine. I'll be fine.
Just don't tell me more and I'll be fine. I'll be fine.

(Cèlia Pallí)


TEXTO O DESCRIPCIONCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pel teu comentari! Em fa molta il·lusió la teva visita!