“De pulpa verde y untuosa
es
una fruta la palta
que
a mi paladar exalta
por
suave, fina y cremosa.
Sobre
el pan deliciosa
pero
mejor ser prudente
y
no hartarse de repente,
podría
ser indigesta,
disfrútala
sabiamente.”
(María Muñoz Cervera)
Crec que m’agrada
el tàrtar en qualsevol de les seves versions, que no són poques, ja que hi ha
mil maneres de preparar-lo i mil maneres d’amanir-lo. L’únic requisit per tenir
èxit: productes de qualitat.
Avui, l’escollit
és l’alvocat, servit en la millor companyia, uns llagostins.
La Persea americana és un arbre originari
de Mèxic i Guatemala que pertany a la família de les Lauraceae i que és conegut, igual que el seu fruit, amb el nom d'alvocat –en castellà
aguacate, palta, cura, avocado o abacate, segons la regió-.
Sembla ser que
va aparèixer en algun moment d'entre els anys 7.000 i 5.000 a.C., uns quants mil·lennis
abans de que aquesta varietat, fins llavors salvatge, comencés a cultivar-se.
Els arqueòlegs van trobar llavors de persea
a Perú, enterrades amb mòmies inques que podrien ser de l’any 750 a.C i
existeixen evidències de que també va ser cultivada a Mèxic pels volts del
1.500 a.C. Després de l’arribada dels espanyols i de la conquesta d’Amèrica, és
quan aquesta espècie es va propagar pel món, donant lloc a diverses varietats.
Diuen que els primers escrits espanyols en mencionar aquesta fruita, per primera vegada, daten del 1519.
L’alvocat té un
alt contingut en olis vegetals, raó per la que està considerat un excel·lent
aliment en quant a nutrició, tot i que s'ha de prendre en proporcions moderades, ja que, per
contra, té un gran contingut calòric i greixós; a més a més, ens aporta una
gran quantitat d’antioxidants.
Com conté
gairebé uns 30 gr de greix per cada peça, és una fruita moltes vegades apartada
de les dietes, però hi ha moltes raons per consumir-lo, us en dic cinc:
-
Ajuden a millorar els nivells de colesterol i a estabilitzar el ritme cardíac gràcies als més de 20 gr, per peça, de greixos monoinsaturats amb grans
quantitats d’àcid oleic i alfa-linoleic (greixos omega-3).
- Ajuden al creixement i reparació de la massa muscular, ja que contenen bones fonts de
proteïnes, altes quantitats de potassi i zinc, inclús més que els plàtans.
-
Disminueixen la inflamació de les articulacions i col·laboren en la reparació
del cartílag, gràcies als seus àcids greixosos essencials i a la vitamina E.
-
Fan que tinguis sensació de sacietat durant més temps, gràcies als seus set
grams, aproximats, de fibra, per peça, soluble i insoluble, que alenteix la descomposició
dels hidrats de carboni i la gran quantitat d’àcid oleic que activa la zona del
cervell que domina la sacietat.
-
Milloren el sistema immunològic, pel seu alt contingut en carotenoides. Són una
gran font de luteïna, que és un carotenoide que actua com a antioxidant i que
ajuda a protegir-nos de les malalties dels ulls.
Però l’alvocat és
el perfecte exemple d’una fruita que ens mengem, tirant la part més saludable:
la llavor.
El 70% dels
aminoàcids estan a la llavor; té més fibra soluble que qualsevol altre
aliment; és excel·lent per combatre la inflamació del tracte gastrointestinal;
conté compostos fenòlics que prevenen les ulceres intestinals, les infeccions
virals i les bacterianes; el flavonol que conté preveu el creixement de
tumors; enforteix el sistema immunològic; té propietats altament
antiinflamatòries; té un important efecte per mantenir la joventut, ja que
incrementen la quantitat de col·lagen de la pell i dona brillantor al cabell,
prevenint la caspa; ajuda a baixar de pes perquè redueix la glucosa de la
sang; ajuda a controlar l'asma –si se’n fan infusions-; i, segons la medicina QiGong
conté alts nivells d’energia Qi, que ens ajuda a sentir bé i en sintonia
amb l’energia vital.
Així que ja ho
sabeu. Les llavors es poden consumir de moltes maneres. Es poden assecar,
ratllar, torrar i menjar en amanides, en tes, smothies i liquats, o soles, tot i
que tenen un accentuat sabor amarg. Tot serà qüestió de provar-ho...
El mes passat, un grup de bloggers, vam organitzar un
sopar –bé, va ser la Gemma de Food and Cakes by GB, qui el va organitzar, en realitat-, i vam sopar a La Jacaranda.
La Gemma havia fet feia poc un taller d’arrossos amb el xef del restaurant Dos Torres i de La Jacaranda, ambdós ubicats en una preciosa torre dela Via Augusta, i ens n'havia parlat molt bé. I
quin descobriment. Vem sortir encantats; amb el local, el servei, i,
evidentment ,amb el xef, qui va tenir l’amabilitat de preparar-nos un menú
especial que va ser, simplement, espectacular.
La Gemma havia fet feia poc un taller d’arrossos amb el xef del restaurant Dos Torres i de La Jacaranda, ambdós ubicats en una preciosa torre de
El xef és en
Carles i també té un blog: Recetas y emociones, que no
coneixia, però del que m’he convertit, oficialment, en fan incondicional. Podria
dir, sense dubtar-ho, que tinc intenció de fer absolutament totes les receptes
que té penjades, algunes de les quals, ja vaig tenir la sort de provar en
aquell meravellós sopar, en la millor companyia.
I avui, la
primera recepta que faig del seu blog (que no la última): el tàrtar d’alvocat amb
llagostins. Una senzilla delícia que a casa va tenir molt d’èxit, inclús amb qui no és
molt amic dels alvocats, com el meu pare, o com jo.
He fet alguna
petita modificació, gairebé imperceptible.
Per fer dos tàrtars
–mida ideal com a aperitiu per a quatre o cinc persones-, es necessiten els següents
ingredients:
- 2 alvocats
- ½ ceba de Figueres
- 6 tomàquets cherry de branca (grossos)
- Tabasco
- Oli d’oliva verge
- 6 llagostins
- 1 llima
- Alfàbrega
- 3 fulles de menta
- Pebre negre
- Wasabi (per decorar)
Primer de tot, s’ha de picar la ceba ben fineta i els
alvocats a dauets petits i barrejar-ho bé, amb compte de no aixafar l’alvocat i
que mantingui la forma, amanint amb gotetes de Tabasco –al gust de cadascú-,
sal, el suc de mitja lima, pebre negre i oli. Quan sigui ben amanit, s’han de
col·locar dins del bol els dos ossos de l’alvocat per evitar que s’oxidi, tapar
amb paper film i reservar.
A part, s’ha de fer una creu als tomàquets i escaldar-los
en aigua bullin durant un parell de minuts per poder pelar-los i treure les
llavors.
I, una vegada nets, s’han de tallar a dauets petits, de la mateixa mida que hem tallat l’alvocat, i amanir amb una mica de sal, oli d’oliva, pebre negre i alfàbrega. I reservar.
I, una vegada nets, s’han de tallar a dauets petits, de la mateixa mida que hem tallat l’alvocat, i amanir amb una mica de sal, oli d’oliva, pebre negre i alfàbrega. I reservar.
Mentre, s’han de netejar i pelar els llagostins, sense
oblidar-nos de treure bé els intestins. Llavors s’han d’amanir amb la pell de
la llima i la menta i posar a confitar amb l’oli i el suc de l’altre meitat de
la llima, a 60º, durant tres minuts, i deixar refredar. Una vegada freds, s’han
de tallar a daus i reservar.
I ja es pot muntar el plat.
Amb l’ajuda d’un aro d’emplatar, s’ha d’anar posant una
capa d’alvocats –aquesta és la capa principal i ha de ser més gruixuda que les
altres-, una capa de tomàquets i els llagostins a la part de dalt.
L’ideal, com fa el Carles a la recepta original, és posar
a dalt de tot uns germinats, que aporten sabor i decoren, alhora, però jo no en
tenia, així que he tirat una mica de pebre pel damunt i llestos. El que si he
posat és una mica de wasabi a la base del plat per donar un toc de color.
I a gaudir d’aquesta senzilla delícia.
I com sempre, el millor és una bona companyia, i una bona
banda sonora. La proposta d’avui.
Space Oddity
Ground control to Major Tom
Ground control to Major Tom
Take your protein pills and put your helmet on
Ground control to Major Tom
(10, 9, 8, 7)
Commencing countdown, engines on
(6, 5, 4, 3)
Check ignition, and may God's love be with you
(2, 1, liftoff)
This ground control to Major Tom,
You've really made the grade
And the papers want to know whose shirts you wear
Now it's time to leave the capsule if you dare
This is Major Tom to ground control
I'm stepping through the door
And I'm floating in the most peculiar way
And the stars look very different today
For here am I sitting in a tin can
Far above the world
Planet Earth is blue, and there's nothing I can do
Though I'm past 100,000 miles
I'm feeling very still
And I think my spaceship knows which way to go
Tell my wife I love her very much, she knows
Ground control to Major Tom,
Your circuit's dead, ther's something wrong
Can you hear me Major Tom?
Can you hear me Major Tom?
Can you hear me Major Tom?
Can you...
Here am I floating round my tin can
Far above the moon
Planet Earth is blue, and there's nothing I can do...
(David Bowie)
Oi tant que vam sortir encantats del sopar, quina nit! Jejeje El tàrtar té una pinta estupenda, ha de ser molt refrescant!
ResponEliminaPetonets
Sandra
Jajajaja!!! Em sembla que repetirem aviat, eh?? És boníssim!! A mi, que no m'agrada massa l'alvocat em va encantar!!
EliminaMolts petons bonica!
Martaaaaa...t'ha quedat espectacular guapa!!!! Es que mira que n'ets de bona cuinera reina!!!
ResponEliminaA veure si un dia fem un dinar de tastets i ens portes aquesta maravella!!
Ole tu!
Gemma de Food&Cakes by GB
Gemmaaaaaaaaaa!!! gràcies guapíssima!!!! creus que quedaria bé acompanyats amb els teus super crackers?? Jo crec que sí!! i tant que hem de fer soparet!!!
EliminaPtons!! Ens veiem dissabte!!
No sé si l'adjectiu "bonic" per un plat és massa encertat, però jo el trobo molt adequat a aquesta magnífica presentació! És molt i molt bonic!
ResponEliminaMoltes gràcies guapa! És un comentari molt encertat perquè em fa molta il·lusió!! Ptons
EliminaMe parece una combinación buenísima, sabrosa y fresca.
ResponEliminaBesinos
Gracias Belen!! Beso!
EliminaDiria que no podies definir-ho millor Marta, súbtil, sublim, i elegant, i a més, segur que boníssim!!
ResponEliminaUn petonet!
Jajajaja! Gràcies Víctor!! Ens veiem en una estona!! Ptons
Elimina