“Em
cal un règim per a amagrir.
La
pell em tiba, panteixo massa.
No
em moc de casa, menjo a desdir:
és
clar, m’engreixo com un garrí,
-allò
que passa.
Però,
ara sí:
poques
segones, gens de carbassa
i
les cent passes cada matí.
Ja
tothom parla de Sant Martí!”
(Pere Quart. Bestiari
1936. Porc)
A casa, menys a la mare, sempre ens han
agradat molt les galtes de porc. Som de carns meloses i això, precisament, és
el que no li agrada a la
mare. Això i els queixals, que si et descuides, a la
carnisseria no te’ls treuen i a casa has de fer de dentista. La mare m’ho va
advertir, i ves per on, no hi havia caigut. I és clar, és que estem parlant del
muscles mastegadors del porc!
És una carn amb vetes de greix i
que, precisament per això, resulta altament gustosa, a més, si es fa la cocció
adequada, tendre fins als extrems.
I es poden fer de mil maneres diferents,
tant les de porc, com les de vedella, amb vi, sense, dolç, negre, blanc, rosat,
amb Brandy, Oporto, amb herbes, al forn, etc.
Només s’ha de tenir certes precaucions. Com
es guisen amb una cocció molt llarga, s’han de tractar amb molt de compte, ja
que són molt fàcils de trencar. També cal saber que, com tenen molta quantitat
de col·lagen, al refredar-se es tornen més dures i resistents i s’han de
presentar ben calentes perquè siguin tendres.
I molt important, al comprar-les, s’ha de
comprovar que tinguin un color vermell intens, i amb una textura resistents.
Recordo perfectament la primera vegada que
vaig provar les galtes de porc. Tot i que sóc una persona amb una gran memòria,
suposo que tampoc és molt normal que recordi pràcticament totes les primeres
vegades d'aquells plats que m’han agradat. Però si, els meus records gastronòmics
comencen molt aviat. És curiós perquè quan era molt petita, els meus pares no
sabien com fer-ho perquè mengés, i de cop, uns anys després, concretament durant la meva primera comunió, els estava demanant que, sisplau, jo no volia el menú
infantil que menjaven tots els meus amics i nens de la festa, jo volia el menú d’adults.
Doncs això, recordo perfectament la
primera vegada que vaig menjar galtes de porc. Era a Espolla i havíem anat a casa
dels pares d’una amiga de l’escola, l’Anna. Va ser provar-les, i no oblidar-les
mai més.
La recepta de les galtes que avui explico,
l’he tret d’un llibre que Ell em va regalar fa temps, el Corpus de la Cuina Catalana. Un llibre que
hauria d’estar a totes les biblioteques culinàries, ja que és la Bíblia de la
cuina catalana tradicional i el receptari més complert que s’ha fet mai de la
nostra gastronomia.
Es pot dir que es tracta d’un inventari
del patrimoni popular i gastronòmic català amb més de 900 receptes, que ha
estat possible, gràcies a la participació de més de 400 restaurants i durant 5
anys d’estudis.
Per a quatre persones, es necessiten els
següents ingredients:
- 4 galtes de porc
- 2 cebes grans
- 3 tomàquets madurs
- 1 porro gran
- Farigola
- 1 fulla de llorer
- 3 alls
- 1 got de vi negre
- Aigua
- Sal i pebre
- Oli
- Picada:
- 3-4 ametlles
- 3 avellanes
- Grapadet de pinyons
- 1 llesqueta de pa torrat
- 2 alls
- Rajolí de Ratafia (també podeu posar vi
ranci)
- Un trosset de xocolata 70%
La recepta en si, és molt senzilla, només
cal paciència.
En primer lloc s’han de netejar bé les
galtes i treure tots els tels, si encara els té i no els ha tret la carnissera.
Tot i que la recepta original del llibre
cou les galtes al forn, jo ho vaig fer a la cassola, doncs el forn el tenia
ocupat preparant el dinar del dia següent, així que s’han de salpebrar,
passar-les per farina i marcar-les bé a la cassola on després les guisarem.
Quan siguin ben rosses, s’han d’afegir les
cebes tallades a trossets no gaire petits, el porro a rodanxes, les herbes i
els tomàquets i sofregir una estona.
Quan les verdures també comencin a estar
daurades, s’ha d’afegir un got de vi i deixar que redueixi una mica; quan el vi
hagi reduït s’ha d’afegir aigua i deixar coure. A la recepta original no s’indica
la quantitat d’aigua, però jo les vaig cobrir, i tot i així, vaig fer una mica
curt de salsa.
Han de coure fins que les galtes siguin
ben tendres.
Llavors, s’han d’enretirar les galtes de
la cassola i colar la
salsa. Després el suc restant s’ha de tirar pel damunt de les
galtes. Jo vaig fer servir un colador amb els forats grans –de fet vaig fer
servir el colador amb el que colo la pasta-, perquè volia una salseta espessa.
Llavors s’ha de preparar la picada amb l’ajuda
del morter i afegir-la a la salsa, deixant coure uns minuts més perquè aquesta
quedi ben integrada en el suc.
Rectifiqueu de sal i llestos.
I avui, com a banda sonora per aquest
contundent i deliciós àpat, una cançó de fa anys, que no em deixa d’agradar
mai.
Lucha de gigantes
Lucha de gigantes
Convierte,
El aire en gas natural
Un duelo salvaje
Advierte,
Lo cerca que ando de entrar
En un mundo descomunal
Siento mi fragilidad
Vaya pesadilla
Corriendo,
Con una bestia detrás
Dime que es mentira todo,
Un sueño tonto y no más
Me da miedo la inmensidad
Donde nadie oye mi voz
Deja de engañar
No quieras ocultar
Que has pasado sin tropezar
Monstruo de papel
No sé contra quien voy
O es que acaso hay alguien más aquí?
Creo en los fantasmas terribles
De algún extraño lugar
Y en mis tonterías
Para hacer tu risa estallar
Deja de engañar
No quieras ocultar
Que has pasado sin tropezar
Monstruo de papel
No sé contra quien voy
O es que acaso hay alguien más aquí?
Deja que pasemos sin miedo.
(Nacha Pop)
A mi no es la carne que mas me gusta. Pero a mi marido le encanta. Y recuerdo cuando hacíamos matanza que esta carne siempre se la llevaba mi tia porque en casa nadie la caria..........si llega a saber lo de moda que se han puesto!!
ResponEliminaBesinos
Jajajaja!!! A ver si le preparas unas a tu marido!!! Un abrazo
EliminaDoncs aquestes no les he tastat, i ja en vull més, jeje!
ResponEliminaT'han quedat bruatls, jo normalment quan les menjo són a la brasa, i amb això pots comptar quan en menjo, d'any en any, i això que són boníssimes!
Petonets!
A la brasa són delicioses!!! A mi m'encanten!! Però aquesta salseta!!! Mmm...molts petons Víctor!!
EliminaEncara que no t'ho creguis, no he menjat mai galtes. A casa no en tenim costum...però veient-les així guisades d'aquesta manera tan esplèndida, me n'entren unes ganes!!! Petons!
ResponEliminaNo les has tastat mai????? Prova-les!!! són delicioses!!! Molts petons
EliminaHola Naroa!! Muchas gràcias!!! Me alegro que te haya gustado!!! Por supuesto será un placer!!! Un beso
ResponElimina