“Todo lo bueno,
se encuentra en el jengibre.”
(Dita popular india)
Ara feia ja un temps que no feia pans del
llibre Panes Creativos de Daniel Jordà.
Un llibre, que en honor a la dedicatòria que el Daniel em va fer, està ben fullejat
i brut de farina, més aprofitat impossible. Només em quedaven per fer dos dels
pans del llibre i, un d’ells, és el que us presento avui. El pa de llimona i gingebre.
La primera vegada que el vaig provar va
ser en un dels tallers que he fet al forn del Daniel Jordà, i la veritat és que
em va sorprendre. No m’agrada el gingebre. Si m’agraden les galetes, i el
gingebre en pols en moltes salses i rostits, però així a trossets, no sabia si
m’agradaria. I vaig al·lucinar.
Així que avui, quan he anat a comprar pell
de taronja assecada per fer, d’una vegada, el “pa de la illa de Gotland” -espero fer-lo ben aviat-, he
vist gingebre confitat, i no m’he pogut resistir.
El gingebre és originari de l’est d’Àsia, però tot i que és una planta originaria de les
zones tropicals del sud est asiàtic, avui en dia es cultiva mundialment i no és
gens difícil trobar-ne, al menys en els últims anys.
El nom original sringavera, prové del sànscrit i significa, literalment “en forma
de cuerno”, per les formes d’aquesta arrel. Aquest mot, va passar al persa com
a dzungebir, que a la vegada, va
derivar al grec com dziggibris,
convertint-se a zingiber al passar al
llatí.
Aquesta arrel, que té un càlid aroma amb
notes fresques a fusta, un fons dolç i un sabor picant i lleugerament amarg, es
cultiva des de fa 3.000 anys.
Diuen que les ambaixades comercials del
rei persa Dario (Segle V a.C) van ser la causa de la difusió d’aquesta espècia
tant utilitzada pels hindús.
Les primeres referències escrites que es té
del gingebre, estan recollides per Confuci i es sap, que va ser duta fins al
Mediterrani al segle I, pels fenicis, tot i ser ja coneguda a Egipte, Grècia i
Roma. Al segle II apareix el gingebre en una relació d’importacions fetes a
Alexandria, procedent del Mar Roig, i que estaven subjectes a drets d’aduana
per Roma. I és que, després del pebre, el gingebre va ser la segona espècia
preferent pels romans.
Mireu si tenia importància: en el Jardí de
les Delícies, els musulmans justos, que per estar morts, no són esperits purs, trobaran
gingebre per honrar a les huries “una barreja de vins exquisits i aigua pura de
Zangebir es la seva beguda” -Coràn, Sura LXXVI-17-.
I fent un salt en el temps, arribem a la
cuina medieval europea, on el gingebre va tenir una gran importància.
A França, va ser on més s’apreciava. Diuen
que Enric VIII era un gran amant del gingebre i va enviar una recepta a l’alcalde
de Londres com a remei contra la pesta. Com segueix la història, l’explico al
post sobre les galetes de gingebre.
I a través dels àrabs, va arribar a Europa
el gingembrat o gingebre confitat,
que s’elaborava, i es segueix elaborant, als països asiàtics, on es ven en característics pots
de porcelana.
Però el millor són les seves propietats.
Sabíeu que existeixen estudis que diuen
que el gingebre és més efectiu que la majoria de medicaments que es recepten?
El gingebre és conegut per estimular els
sucs gàstrics, pal·liar els símptomes de nàusees i flatulències i per protegir
d’úlceres digestives. Per la indigestió, la febre, les infeccions, la grip i la
tos, i per promoure la longevitat i la vitalitat.
Va bé per prevenir atacs de cor, càncer de
pell i pèrdua de pes.
Un estudi danès va descobrir que el consum
de gingebre disminueix el dolor associat a la artritis reumàtica, la
osteoporosis i els produïts per desordres musculars.
Conté propietats antioxidants i s’utilitza
per tractar les migranyes; diuen que és més eficaç que els tractaments que hi
ha pels mal de caps. He llegit que si fas una pasta amb pols de gingebre i
aigua i l’apliques al front, la disminueix. Jo, que sóc propensa a les
migranyes, ho provaré segur.
I finalment, s’ha descobert que, igual que la cúrcuma, té una
capacitat sorprenent per reduir els tumors; estudis demostren
que són també més eficaços, com passa amb la migranya, que molts dels fàrmacs
existents.
Aquest és un pa que en Daniel Jordà,
juntament amb el xef Xavi Franco, va idear per menjar com a acompanyament a les
ostres i que va molt bé com a acompanyament de peixos, mariscs i plats en els
que un toc de frescos, els va bé.
Marida a la perfecció amb begudes ben
fredes, com el vi blanc, rosat, cava i cervesa gelada. Que dir del ginger ale o de la cervesa de gingebre –l’edició
especial 1714 és ideal-, segur que arrodoneixen un aperitiu ideal. I pels més
llançats, amb un gin tònic va de perles.
Els ingredients que es necessiten, són:
- 500 gr de farina
- 60 gr de sucre
- 10 gr de sal
- 30 gr de llevat fresc
- 150 gr de llet
- 110 gr d’aigua
- 100 gr de mantega
- Pell de 2 llimones
- 120 gr de gingebre (confitat amb sucre)
En primer lloc s’ha de tallar, a trossets
ben petits, el gingebre, que és confitat amb sucre, i reservar.
Després, s’ha de ratllar la pell de dues llimones i reservar.
I ja podem preparar la massa. En primer
lloc, s’han de pastar tots els ingredients, menys la mantega, la llimona i el gingebre.
S’ha de pastar fins a obtenir una pasta llisa i elàstica.
Quan sigui a aquest punt, s’ha d’afegir la
mantega, en consistència pomada i seguir pastant fins que s’integri bé amb la
resta d’elements i la massa sigui llisa i brillant. Això portarà uns minuts.
A l’últim moment, ja es pot afegir el
gingebre a dauets i la pell de llimona ratllada, i pastar fins que quedin ben
repartits.
Una vegada feta la massa, s’ha de deixar
reposar 30 minuts abans de donar forma.
Hi ha diverses opcions, o formar panets de
50 gr, aproximadament o motlles d’uns 300 gr. Jo en aquest cas, simplement he
dividit la massa en dos i l’he posat a fermentar en dos banettons, tot i que en
lloc d’enfarinar-los bé, els he cobert amb paper film untat amb oli.
S’han de deixar fermentar fins que doblin el seu volum.
Si heu fet panets de 50 gr, amb uns 8-10 minuts a 220ºC serà suficient; si heu fet peces d’uns 300ºC, s’han de coure uns 20-30 minuts, segons la potència del forn, a 200ºC.
És un pa sorprenent i diferent. Us
atreviu? Pels que s'atreveixin, una cançó diferent.
El cicle
La cançó que ara
escoltes
se'n va de mi
I es desfà a dins de l'aire
I es desfà a dins de l'aire
que ara ha entrat dins
teu
I dins teu
I dins teu
ell es transforma en el
que sents
I el que sents
I el que sents
se'n va dins un altre
quan li fas petons.
I els petons
I els petons
faran que creixi un nen.
I el nen es farà home.
I el nen es farà home.
L'home es farà vell.
I es desfarà a dins la terra
I es desfarà a dins la terra
on serà arbre de nou.
Arbres
Arbres
que després
fan tot l'aire que ara entra dins meu.
Aire
Aire
que surt de mi
transformat en aquesta cançó.
(La iaia)
Doncs si que és exòtic!! just avui he tornat aquest llibre a la biblio, i la veritat és que et vénen ganes de fer-los tots! aquest s'haurà de provar, bon finde!
ResponEliminaJo vaig anar posant post-its fins que els vaig acabar!! No et sabria dir quin m'ha agradat més!! Ptons guapa
EliminaJo, a trossos, tampoc n'he menjat mai de gingebre...però si és un dels ingredients d'aquest pa tan meravellós, n'hauré de comprar per preparar-lo! Petons!
ResponEliminaÉs un pa super especial. Val la pena tastar-lo! un petó guapíssima
EliminaSe ve increible y bien rico, saludos y abrazos
ResponEliminaMuchas gracias guapa!! un fuerte abrazo
EliminaNo sabia que el gingebre tenia tantes propietats beneficioses per la salut... El que és segur és que té un sabor molt especial. A mi m'encanta! Aquest pa és sorprenent, molt bo!
ResponEliminaLa veritat és que jo també desconeixia que en tenia tantes. Sabia que era sa, però no tant...ara encara m'agrada més aquest pa! jajaja!! Moltes gràcies pel comentari, Marta, m'alegro que t'hagi agradat.
EliminaPetons
No se si atreverme, me conformo con que me des un trocito del tuyo! :P Petonets bonica.
ResponEliminaPero si eres una artista!!! Te doy los trozos que quieras!! Hasta te hago un cestito, si me lo pides... :P Muchos besos, preciosa!
EliminaEi que bo, Marta!! El gingebre em xifla, però no me'l sé imaginar en pa! Segur que ha de quedar ben bo, això sí!!
ResponEliminaJo fins que no el vaig tastar a l'obrador del Daniel Jordà, no m'ho hagués cregut, però fa coses super especials!! Molts petons guapa
EliminaÉs una combinació molt curiosa, però de ben segur que si la fa el Daniel, és deliciosa! I si a sobre ets tu qui ens ho recomanes, no hi ha dubte, deu estar boníssim!
ResponEliminaA més, a mi el gingebre m'agrada molt, així que no puc posar gaires excuses per fer-lo!
T'ha quedat genial, la massa abans d'enfornar ja fa bona pinta, però després... buf!
Petonets guapa!
Doncs prova'l que sé que t'encanta fer pa!! Que bons estaven els teus panets de xocolata i nabius!!! Molts petons guapo
Elimina